Yıl olmuş 2023. Biz hala vize alıyoruz. Hala biyometrik fotoğraf çektiriyoruz. Ama ne yapalım, gezmeye devam etmek istiyorsak o vize alınacak!
Bu yazıyı 2023 Mayıs ayında yazıyoruz. Yunanistan için ilk defa vize başvurusu yaptık. Daha önceleri çoğu kez gitmiştik, Avrupa’nın farklı ülkelerinden bir sürü Schengen vizemiz var fakat Yunanistan’dan bu ilk oldu. Vize alma sürecimiz biraz zorlu geçti. İçinde bulunduğumuz dönem itibari ile randevular en az 2 ay sonraya veriliyor. Biz de işi hızlı halletmemiz gerektiği için danışman şirket ile anlaştık. Kendi vize serüvenimize daha sonra devam edeceğiz ama şuan vize randevusundan yeni çıkmış biri olarak hızlı bir şekilde bu yazıyı yazmamız ve insanlığı Yunanistan vizesi konusunda aydınlatmamız gerektiğini düşündük.
Yunanistan vizesi hakkındaki tüm detaylara olabildiğince güncel (Haziran 2023) bilgiler ile yer vermeye çalıştık.
Keyifli okumalar.
Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?
“Yunanistan vizesi nasıl alınır?” sorusuna yanıt bulmadan önce seyahatinizi tüm ayrıntılarına göre planlamanız gerekmektedir. Seyahatiniz kısa süreli olacak ise C tipi Schengen vizesine, uzun süreli olacak ise D tipi ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Kısa süreli Yunanistan vizesi almak için vize danışmanlık merkezlerinden, uzun süreli vize için ise ilgili konsolosluğa şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir.
Hadi gelin tüm sorularınızı cevaplayalım.
Yunanistan Vizesi Nereden Alınır?
Yunanistan vize başvurunuzu ikamet ettiğiniz şehre ve bölgeye göre Ankara Yunanistan Büyükelçiliği, İzmir Yunanistan Konsolosluğu, İstanbul Yunanistan Konsolosluğu veya Edirne Yunanistan Konsolosluğuna başvuru yapabilirsiniz. Kosmos gibi anlaşmalı vize başvuru merkezlerine giderek de vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Yunanistan vize başvurusu yapacağınız elçilik ya da konsolosluk yaşadığınız şehre göre değişecektir.
Yunanistan Vizesi İçin Randevu Alma
Yunanistan vizesi için öncelikle şehrinize göre randevu alacağınız yeri seçmeniz gerekmektedir. Sonrasında ilgili konsolosluk, elçilik ya da anlaşmalı vize başvuru merkezlerinin internet sitelerine girerek online başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Yunanistan Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yunanistan vizesi için de diğer Schengen ülkelerinde olduğu gibi benzer evraklar isteniyor. Vize için belge hazırlamak, çalıştığınız kurumdan bu belgeleri almak, fotoğraf işleri vs. genelde insana külfet oluyor (ama yapacak bir şey yok). İstenilen belge çeşitleri de zaman zaman ve ülkesine göre değişebiliyor. Bu sebeple güncel belgeleri ilgili ülkenin resmi konsolosluk web adresinden kontrol etmenizi öneririz.
Yunanistan vizesi için gerekli belgelere hadi gelin birlikte göz atalım.
Yunanistan Vizesi Başvuru Formu
Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve şahsen imzalanmış Başvuru Formu.
Sitede yazan bilgi; “Başvuru formu bilgisayar ortamında web sitemizden doldurulup çıktı alınmalı veya mavi/siyah kalem ile doldurulmuş olmalıdır.”
Geçerli Pasaport
Pasaportunuz son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az iki adet karşılıklı boş vize sayfası bulunması gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi, talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Eski pasaportunuz mevcut ise tüm işlem görmüş sayfalarının fotokopileri (giriş-çıkış kaşeleri dâhil). Eski pasaportun kaybolması veya imha edilmesi halinde pasaport fotokopilerinin neden sunulamayacağına dair dilekçe.
Vize Ücretleri
Nakit ve Euro olarak başvurunun yapıldığı esnada ödenir. Bakınız Vize Ücretleri
Kredi kartı ile vize ödemesi yapılmaz.
Biyometrik Fotoğraf
2 adet biyometrik fotoğraf: arka fonu beyaz, 3,5 cm x 4,5 cm boylarında, yetişkinler için son 6 ay, 12 yaş altı çocuklar için son 3 ay içerisinde ve gözlüksüz olarak çekilmiş olmalıdır. Bakınız fotograf özellikleri
Seyahat Sağlık Sigortası
Seyahat süresini kapsayan, teminat limiti en az 30.000 Euro olan ve Schengen ülkelerinde geçerli olan, antetli kâğıda basılmış, ıslak imzalı kaşeli veya QR kodlu seyahat sağlık sigortasının orijinali. Seyahat sağlık sigortasında, ‘Vefat halinde cenazenin defni veya yurtdışından nakil giderleri poliçede belirtilen şekilde karşılanır’ maddesi veya bu maddenin içeriğinin genişletilmiş hali bulunmak zorundadır. (Poliçe ile birlikte sunulmalıdır.) Sadece euro teminatlı sigortalar kabul edilebilmektedir.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Pasaport Fotokopisi
Pasaportun kimlik bilgilerinin yazılı olduğu ve işlenmiş tüm sayfaların fotokopisi. Daha önce Schengen veya başka bir ülkeden vize aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi. Vizesi olan biriyle seyahat ediliyorsa, seyahat edilen kişinin geçerli vize fotokopisi veya yeşil pasaport olması halinde pasaportun ön bilgi sayfası fotokopisi.
Türk Vatandaşı Olmayanlar İçin Oturma İzni
Türkiye’deki oturum izninin Üye Devletlerin topraklarından planlanan ayrılma tarihinden itibaren en az üç ay sonrasına dek geçerli olması gerekmektedir.
**Edirne, Çorlu ve Kırklareli bölgesinden başvuru yapacak kişilerin Protokol Belgesi ve 01.01.2009 tarihinden sonrasını kapsayan başvuru tarihinden en fazla 24 saat önce alınmış Yurda Giriş-Çıkış belgesi ibraz etmesi gerekmektedir (e-devletten).
Bot ya da yat, müracaatçıya ya da 3.cü bir şahsa ait ise (aile, arkadaş ya da şirket):
• Bağlama kütüğü ya da tonilato belgesi, teknenin geçerli sigortası, kaptana veya tekneyi kullanacak kişiye ait kaptanlık belgeleri ve vize fotokopisi. Ek olarak tekne sahibinden davet yazısı gerekmektedir ve gidiş-dönüş tarihi ve davetli kişilerin ad soyadları yazıda geçmelidir. Tekne kiralık ise, ek olarak kira sözleşmesi ve ödeme makbuzu sunulmalıdır. Seyahat süresince teknede kalınacak olunsa bile bu belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
• Yat ya da botun sahibi vizeye başvurmuyor ise yat sahibinin geçerli pasaportu ve vizesinin fotokopisi;
Otel/Airbnb/Kiralık Ev/Kamp Alanı Rezervasyonu
Tarihler ulaşım bileti ile uyumlu olmalı ve fiyat mutlaka belirtilmelidir. (Otel için ödeme makbuzu talep edilebilir.) Airbnb rezervasyonlarında ev sahibinin iletişim numarasının olması ve kalınacak tarihlerin, ödenen konaklama ücretinin ve kalacak kişilerin isimlerinin rezervasyonda bulunması gerekmektedir.
Bu kısımda özellikle son zamanlarda otelin gerçekten alınıp alınmadığını kontrol ediyorlar. Bir de sizinle uyuşmayan, programınıza göre saçma gelen bir rezervasyon var ise eğer bu da red sebebi oluyor.
İşveren Mektubu ve/veya İzin Onayı
Belgenin hitaben yazıldığı konsolosluğun belirtilmesi; çalışanın adı ve pasaport numarası, işe başlama tarihi ve görevi; izin süresi ve mesleki nedenlerle yapılan seyahatler hariç, ücretli ya da ücretsiz izin olup olmadığı; işverenin iletişim bilgileri ve yazıyı imzalayan kişinin ismi ve mevkii belirtilmelidir. İkametgah ve şirket farklı yetki bölgelerinde ise, iş veren yazısında çalışılan şehir belirtilmelidir.
SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi
E-devletten alınmış QR kodu bulunan SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi (2008 öncesi girişliler için ıslak imzalı ve kaşeli)
Hizmet Dökümü
E-devletten alınmış okunabilir QR kodu bulunan SGK tescil ve hizmet dökümü
Maaş Bordroları
Kaşe ve imza ile onaylanmış olarak son 3 aylık maaş bordroları (sözleşmeli çalışılıyor ise sözleşme fotokopisi kaşeli ve imzalı)
Mal Varlıklarınız
Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri);
Maddi Durum Kanıtı (Son 1 Hafta İçerisinde Alınmış Olmalı)
Son üç ayın hareketlerini gösteren, düzenli gelir kaynağını kanıtlayan ıslak imzalı, kaşeli banka hesap dökümü ve maaş hesabı.(Sunulan banka hesap dökümleri imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır. QR kodlu banka hesap dökümleri kabul edilmemektedir.) Varsa, tapu, kira geliri veya diğer maddi kaynak kanıtları eklenebilir.
Çalıştığınız Şirkete Ait Güncel Dosyalar
Vergi Levhası, Ticari Sicil Gazetesi, Faaliyet belgesi Orijinal / e-imzalı (son 6 aya ait), İmza Sirküleri
Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
Kendi bilgilerinize ek olarak, anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarınızın, yani kısaca diğer aile bireylerinin doğum yerlerinin ve doğum tarihlerinin liste halinde gözükmesi gerekmektedir. (E-devlet’ten barkodlu)
İkâmetgah Belgesi
QR kodlu ikametgâh belgesi (E-devlet’ten QR kodlu)
Yunanistan Vize Ücreti
Mayıs 2023 tarihi itibari ile Yunanistan Vize ücreti 80 Euro’dur. Eğer Kosmos Vize Hizmet’leri aracılığıyla başvuru yapıyorsanız 20 Euro da hizmet bedeli ekleniyor ve 100 Euro oluyor. VİP başvurular ise dönem dönem değişmekte olup 300 Euro’lara kadar çıkmaktadır.
Yunanistan Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Yunanistan vizesi genellikle 7-15 gün arasında çıkmaktadır. Bizimki tam 1 hafta içinde çıkmıştı.
Yunanistan Vizesi Ne Kadar Çıkar?
Geldik en önemli kısma 🙂
Haziran 2023 itibari ile vizelerde ciddi derecede problem olduğu söyleniyor. Bunu istatistik olarak da görmek mümkün. Örneğin eskiden %4-5 olan red oranları 2023 itibari ile %50’lere kadar gelmiş durumda. Burada tabiki politik sebepler ve göçmenlikten doğan sebepler var. Özellikle bunun bizim ülkemiz için bir politika olduğu da aşikar.
Bizim son başvurumuzda 3 aylık bir vize çıktı. 10 gün multi gezebileceğimiz bir süre verildi. Bu tabiki düşük bir süre. Her türlü evrağı nizami bir şekilde vermişiz, uzun yıllardır çalıştığımız işimiz gücümüz var, evimiz yurdumuz belli, nitekim daha önceleri de çoğu kez Avrupa ülkelerine gittik, yaşadık ve seyahat ettik. Tüm bunlara rağmen neden düşük vize verilir anlamış değiliz. Hayır yüksek ver abi ki biz de bol bol gelelim, gezelim, senin ekonomine de faydamız olsun. Fotoğraflar paylaşalım, tanıtalım. Bizim işimiz bu değil mi? Ama anlamsız bir döngünün içerisindeyiz…
Yunanistan Kapı Vizesi
Mayıs 2023 itibari ile henüz Yunanistan Kapı Vizesi uygulaması açılmadı . Önümüzdeki dönemlerde tekrar açılması durumunda bu kısmı ayrıca güncelliyor oluruz. Umarız en kısa zamanda açılır.
Yunanistan Vizesi İçin Danışmanlık
Yunanistan vizesi için danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti için şirketi iyi araştırmakta fayda var. Biz 2023 yılına kadar hiç danışmanlık hizmeti ile başvuru yapmamıştık. Yunanistan vizesi için randevu verme zamanları çok geciktiği için mecburen daha öne randevu alabileceğimiz bir şirket ile anlaştık.
Danışmanlık hizmetinde başvuru formu dışında istenilen tüm belgeleri yine siz hazırlıyor ve topluyorsunuz. Onlar ise sizin adınıza randevu alıyorlar, başvuru formunuzu dolduruyorlar, evraklarınızı kontrol ediyorlar ve son 59 ayda almış olduğunuz bir Schengen’iniz varsa sizin adınıza başvuruyu da yapıyorlar.
Danışmanlık alıp almayacağınız tamamen sizin insiyatifinizde. Zorunlu durumlarda alınmasında sakınca görmüyoruz.
.
“Yurt Dışı Bavul Hazırlama Listesi” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Yurt Dışı Çıkış Harcı” ile ilgili detaylara da buradan ulaşabilirsiniz.