Kos Adası Gezi Rehberi
Kos Adası açık ara şuana kadar en sevdiğimiz Yunan adalarından biri oldu. Tamam henüz çok fazla Yunan Adası görmemiş olabiliriz ama biz Kos’u gezerken o kadar keyif aldık ki daha keyifli bir ada çıkar mı karşımıza emin değiliz. Kos Adası için 3 günlük bir gezi planladık. Biraz uzun diyebilirsiniz belki ama biz şuan “keşke 1 hafta mı kalsaydık” diyoruz. Koyları, restoranları, eğlenceli sokakları bizi adeta içine aldı. Şuan “Kos Adası Gezi Rehberi” yazımızı yazarken “bir sonraki seyahatimizi ne zaman yapsak” diye düşünüyoruz…
Sizler için Kos Adası hakkında başka bloga bakma ihtiyacı duymadan her türlü bilgiyi bulabileceğiniz bir yazı hazırladık. Okuduktan sonra Kos’a bilet bakıyorken kendinizi bulabilirsiniz. Şimdiden uyaralım 🙂
Keyifli okumalar…
Kos Adası Nerede?
Kos Adası Bodrum Yarımadası’nın hemen karşısında yer alıyor. Ülkemize yaklaşık 8 mil uzaklıkta bir Ege Adası. Yunanistan’ın 12 Adalar eyaletine bağlıdır.
Kos Adasına Nasıl Gidilir?
Bodrum (Merkez) Kos Feribot
Bodrum’dan Kos Adası’na Bodrum Liman’dan kalkan feribotlarla yaklaşık yarım saatlik bir sürede ulaşabilirsiniz. Feribotlar genellikle sabah 9 civarı hareket ediyor. Gümrük işlemleri çok uzun sürmüyor. Feribotlar hemen Bodrum Kalesi’nin yanındaki Bodrum Limanı’ndan kalkıyor.
Bodrum (Turgutreis) Kos Feribot
Bodrum Turgutreis Limanı’ndan da Kos Adası’na feribot seferleri var. Biletinizi alırken hangisi daha kolayınıza olacaksa orayı seçerek Kos’a gidebilirsiniz.
Kos Adası Havalimanı
Kos Adası’nda uluslararası bir çok noktaya gidebileceğiniz bir havalimanı bulunuyor. Kos Adası’nın bu kadar çok Avrupalı turist çekmesinin sebebi de bu havalimanı ile adadan Avrupa’nın her noktasına çok uyguna uçak bileti alınabiliyor olması. Ülkemizden direkt olarak Avrupa’nın bir noktasına gitmek yerine Kos üzerinden gitmek genellikle çok daha uygun fiyatlı oluyor. Bu sebeple Avrupa uçuşlarınızda mutlaka Kos Havalimanı’nı da kontrol etmenizi öneririz.
Kos Adası Turları
Tur ile seyahat etmeyi sevenler için de Kos Adası’na gitmek mümkün. Bodrum merkezli ya da online olarak birçok tur satın alabileceğiniz şirket var. Turlar genellikle 2 gece 3 gün şeklinde düzenleniyor. Otel ve ulaşım giderleri içinde olan turlar oldukça hesaplı olabiliyor. Geçerli vizeniz varsa eğer bu turlara da bakmanızı öneririz.
Kos Bodrum Arası Kaç Saat ?
Bodrum Kos Adası arası yaklaşık 8 deniz mili mesafede bulunuyor. Bodrum Liman’dan ya da Bodrum Turgutreis’ten kalkan feribotlarla yaklaşım 30 dakika süren bir yolculuk ile Kos Adası’na varabilirsiniz.
Kos Adası Vize
Bu yazıyı kaleme aldığımız Eylül 2023 tarihi itibariyle henüz Yunan Adaları’na giriş için kapı vizesi açılmadı. Yunan Adaları kapıda vize uygulaması açıldığında mutlaka Bizdegeziyoruz instagram adresimizden paylaşıyor oluruz. Kos Adası’na aktif Schengen vizeniz bulunan bordo pasaport ile ya da yeşil pasaport ile vize almadan giriş yapabilirsiniz.
Kos Hava Durumu
Kos Adası iklimi aslında klasik bir Ege kasabası iklimi ile aynı şartlarda. Yaz ayları çok sıcak olmuyor. Akşamları hep tatlı bir serinlik olur. Kış ayları ise sert ve rüzgarlı geçer. Biz Antalya’da (evet yanlış duymadınız ANTALYA’da) eyyam-ı bahuru yaşadıktan sonrası Kos’a geçince cennete gelmiş gibi hissettik. Ağustos ortasında yaptığımız bu seyahatte Kos bizi sıcaklık konusunda hiç üzmedi. Çok keyifli bir hava vardı.
Kos Adası Ulaşım
Kos Adası’nın merkezini yürüyerek çok rahat gezebilirsiniz. Keyifli sokaklarda yürümek varken başka bir ulaşım aracına aslında gerek yok. Fakat adada bisiklet kültürü oldukça yaygın. Araç kiralama yapan insanları da çok fazla gördük. Adanın toplu ulaşım imkanları da diğer Yunan Adaları’na göre oldukça güzel. İhtiyacınız olabilecek tüm ulaşım imkanlarını aşağıda sizler için derledik:
Kos Adası Bisiklet Kiralama 🚲
Instagram’dan bizleri takip edenler bilir ki bisiklet bizim için bir hayat tarzı. Bisiklet sürmeyi, bisiklet rotalarına çıkmayı çok seviyoruz. Kos Adası’na varır varmaz bir bisiklet cenneti olduğunu anlıyorsunuz. Ada’da bisiklet çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bisikletliler için her türlü konfor ve hizmet de mevcut. Bisiklet kiralamak için birçok kiralama şirketi var. Standart bisikletler için fiyatlar hep günlük 5 Euro. Daha kaliteli ya da farklı amaca hizmet eden bisiklet fiyatları ise daha yüksek. Kondisyonunuza güveniyorsanız, vaktiniz kısıtlı değil ve sürmeyi çok seviyorsanız Kos Adası’nın her yerini bisiklet ile gezmek mümkün.
Biz seyahatimizin son günü bisiklet kiralamaya karar vermiştik. Çok seçenek vardı kiralama yapabileceğimiz fakat hiçbiri hakkında bir araştırma yapmamıştık. Bu sebeple kaldığımız otelin resepsiyonuna sorduk. Resepsiyonist bize hızlıca yardımcı oldu. Şimdi sıkı durun ve hizmete bakın; bizi arabayla otelden aldılar ve büyük kiralama yerine götürdüler. Kiralama şirketi bizim kaldığımız yere biraz tersti. Gayet konforlu bir şekilde vardık ve bisikletleri sorunsuz bir şekilde kiraladık. Dönüş saatine kadar tüm gezebildiğimiz yerleri gezdik, denize girdik, dondurma yedik ve bol bol pedal çevirdik. En son bisikletleri tekrar kiraladığımız yere bıraktık. Sonra bizi tekrar arabayla otelimize bıraktılar. Oldukça konforlu bir kiralama hizmeti aldık diyebiliriz.
Son olarak Kos Adası’nın merkezi boyunca çok güzel bir bisiklet yolu var. Her yer bisiklet park yeri ve insanlar da -olması gerektiği gibi- oldukça bilinçli. Böyle güzel bisiklet yolları keşke bizde de olsa. Biz de keşke bilinçsiz insanların bisiklet yolundan yürümeleri ile uğraşmasak. Keşke devamlı cam ve diken dolu yolların yarattığı problemlerin olmadığı keyfili sürüş yapabileceğimiz yollarımız olsa. Keşke bisiklet süren kişilerin ölüm ve yaralanma haberlerini duymayı bıraksak.
Sanırız ki bu konuda daha çooooo..ok fazla yol almamız gerekiyor…
Kos Araç Kiralama 🚗
Kos’ta araç kiralama ihtiyacı aslında bulunmuyor. Çünkü şehir merkezini çok rahat yürüyerek ya da bisiklet ile gezebiliyorsunuz. Ada’nın diğer yerleşim yerlerine de halk otobüsleri ile gidebilirsiniz. Araç kiralama yapanlar genellikle bu ulaşım imkanları ile gidilmeyen bazı koylara ya da tepelere gidiyorlar. Bizim böyle bir amacımız olmadığı için araba kiralamadık. Araç kiralama fiyatları günlük 30 Euro civarından başlıyor.
Kos Adası Toplu Ulaşım 🚌
Kos Adası’nda diğer Yunan adalarına göre toplu ulaşım imkanı daha fazla. Havaalanı da aktif olarak yoğun bir şekilde kullanıldığı için adanın çoğu yerine sık saatlerle otobüs imkanı mevcut. Biz kişi başı 3,5 Euro vererek Kardemena’ya gitmiştik. Genel tek yön fiyatı bu şekilde diyebiliriz. Ada merkezinden rahatlıkla farklı bölgelere otobüs bulabileceğiniz Kleopatras durağını haritada işaretledik. Merkezden 3-5 dk yürüyerek buraya ulaşabiliyorsunuz.
Koş Adası otobüs saatlerini buradan kontrol ulaşabilirsiniz.
Kos Otelleri
Kos büyük bir ada olduğu için farklı yerleşim bölgeleri farklı özellikleri ile öne çıkıyor. Biz ilk gelişimiz olduğu için merkezde kalıp etrafı gezmek istedik. Bu sebeple Infinity Hotel‘i kaldık. Deniz manzaralı ve kahvaltının dahil olması bizi cezbetti diyebiliriz. Fiyat/performans oteliydi.
Merkezi tercih edecekseniz birkaç güzel otel önerisi:
- Infinity
- Alexandra
- Astron
- Gelli
- Leonidas
Kefalos bölgesi daha çok turistik plajlarıyla ünlü bir bölge. Kefalos otelleri:
- White Rock
- Kordistos
- Manolis
Tigaki bölgesi hem merkeze yakın olmak hem de sakinlik arayanlar için:
- Gaia Village
- Golden Star
- Tigaki’s Star
Kos Adası Gezilecek Yerler
Kos Adası çok köklü bir tarihe sahip. Bu sebeple ada içerisinde gezebileceğiniz bir sürü tarihi mekan yer alıyor. Biz Kos seyahatimizde olabildiğince merkeze yakın yerleri ziyaret ettik. Tarihi yerleri dolaşmayı ve tarihin tozlu sayfalarını göz gezdirmeyi sevenler hepsini detaylıca gezebilirler.
Kos Adası’nda görmeniz gereken bazı önemli yerleri aşağıda liste halinde bulabilirsiniz:
- Asklepieion
- Ancient Gymnasium
- Ottoman Mosques
- Basilicas of Saint Stephen
- Kastri Islet
- Ancient Agora
- Nerantzia Castle
- Hippocrates Plane Tree
- Archaeological Museum
- Hippocrates Cultural Center
- Casa Romana
- Antimachia Traditional House
- Traditional Windmill
- Byzantine Castle of Pyli
Kos Beachleri & Kos Adası Plajları & Kos Denize Girilecek Yerler
Kos Adası plajları, alabildiğine uzanan kumsalları ve beachleri ile ünlü bir ada. Denize girmeyi sevenler için harika koylar ve plajlar var. Limana yakın noktada (limanın hemen kuzeyinde) sıra sıra bulunan beachleri tercih edebilirsiniz. Kiminde canlı müzik ve eğlence bulunuyor kimi ise daha sakin ve huzurlu. Fiyatlar ve servis aşağı yukarı hepsinde aynı. Genellikle şezlong parası almıyorlar, sadece yediğinizi içtiğinizi ödüyorsunuz. Biz Uniq Beach‘e gittik hep. Burası kaliteli müzikleri, uygun fiyatları ile hoşumuza gitti. Yediğimizden, içtiğimizden, şezlongundan müziğine çok memnun kalmıştık.
Onun dışında Kardamena harika beachler mevcut. Buranın denizi ve kumsalı merkeze göre çok daha güzel. Adanın en güzel plajları burada. Biz Krista’s adlı çok tatlı bir yeri tercih etmiştik. Şezlonglar burada paralıydı. Biz cafe kısmında oturup denize buradan girmeyi tercih ettik. Siz de bu şekilde yapabilirsiniz. Denizi çok çok güzeldi. Yediğimiz ve içtiğimizden de çok memnun kaldık.
Kos Adası’nda denize girebileceğiniz tüm beach ve plajları aşağıda listeler halinde bulabilirsiniz:
- Mastichari Beach
- Thermes beach
- Kefalos beach
- Agios Stefanos beach
- Paradise beach
- Kardamena Beach
- Lambi beach
- Marmari beach
- Tigaki beach
- Psalidi beach
- Camel beach
- Agios Fokas beach
- Kamari beach
- Lagades beach
- Lambi Mylos beach
- Limnionas beach
- Marmari Limnaria beach
- Polemi beach
- Psilos Gremos beach
- Psalidi Ramira beach
- Town beach
Kos Adası Yeme İçme / Kos Adası’nda Ne Yenir?
Yunan yemekleri zeytinyağlı ağırlıklı ve genellikle Batı Anadolu ile benzer özellikleri barındırır. Ana öğelerini deniz ürünleri, suvlaki, gyros ve zeytinyağlılar oluşturur. Kos Adası’nda da tüm bu yemekleri bulma şansınız mevcut. Birbirimizden esinlenip durduğumuz Yunan mutfağına ait her türlü yemeği adada bulabilirsiniz. Ne yerseniz yiyin sizi üzmeyecektir. Biz ızgara ahtapot, kalamar ve karides yiyerek midemizi şenlendirmiştik. Özellikle Feta Peynirli Yunan Salatası(Greek Salad), saganaki(ızgara peynir), nohut köftesi ve tzatziki (cacık) yemeden dönmeyin.
İlk gecemiz için tamamen şansa bırakıp fiyat performans dengesi iyi olan bir restorana oturduk. Otelimizden çıkıp merkeze doğru sahil boyunca yürürken farklı yerel restoranların menülerini karşılaştırdı. Amaryllis restoran şirin masaları ve sıcak karşılaması ile ilgimizi çekti. Fıçı biralarda yaptıkları indirim de bizi cezbetti. Bir litrelik fıçı bira kampanyada ve 2 Euro idi:) burada kalamar tava ve Mousakka denedik. Mousakka bizdeni musakka gibi olur diye düşünüp bu zamana kadar denememiştik. Ancak biraz daha farklıymış. Beşamel soslu bir fırın yemeği şeklinde hazırlanıyormuş, beğendik.
İkinci gecemiz için biraz daha yerel ve geleneksel Yunan restoranına benzeyen Elia Restoran‘ı tercih ettik. Yer bulmak oldukça zordu, mutlaka rezervasyon yaptırın. Otantik ve hoş bir ambiyansı vardı. Biz yemek seçimlerimizden de mekandan da çok memnun kaldık. Suvlaki, risotto, tzatziki, patlıcan peynir sarma tercih ettik. Lezzetler çok iyiydi. Hesabı istedikten sonra da size ikram için tercihinizi soruyorlar:
Kos Adası Yemek Fiyatları
Genel olarak fiyatlara örnek verecek olursak kalamar fiyatları genellikle 10-14 Euro arasındaydı. Tavuk yemekleri ile deniz mahsulu yemekleri genellikle bu seviyelerde. Kırmızı et tüketmek isterseniz en az 18-20 Euro’lardan başlıyor diyebiliriz. Greek Salad yine mekandan mekana göre değişse de 6-9 Euro arasında. Ouzo içmek isterseniz de restoranlarda genellikle 20cl’lik ouzo satılıyor ve fiyatı 10-12 Euro arasında. Bir top dondurma da ada genelinde 2,5 Euro. Sadece kaleye yakın bir yerde topu 4 Euro olan bir yer görmüştük ama yanına yaklaşamadık 🙂
En İyi Kos Restorantları
Adada dikkat çeken ve ünlü diğer restoranları da aşağıda sizler için sıraladık:
- Petrino
- Oromedon
- Twin Dragon
- Avli
- C Food & Mood
- Saggitarius
- Seafood Alberto
- El Paso
- Istros
- Stadium
- Elia Restaurant
- Lofaki
- H20
- Brodway
- Platanos
- Degli Amici
Kos Adasında Mutlak Yapmanız Gerekenler
- Adada bulunan yöresel Yunan restoranlarında leziz yunan yemekleri ve mezelerinin tadını çıkarın. Bol bol deniz ürünü yiyin, ouzo için.
- Special dondurmalarından tadın. Bütün çeşitlerinden denemeye özen gösterin. Biz en çok hindistan cevizi, vanilya ve kavunlu çeşitlerini sevdik. Kos’a tekrar gitmek için en büyük sebeplerimizden biri olabilir burada yediğimiz dondurmalar.
- Bisiklet kiralayarak bir gününüzü mutlaka bisiklet ile renklendirin.
- Barlar sokağında müziğin ritmine ulaşın.
- Kos’un ara sokaklarını keşfedin.
- Kos limanından kalkan günü birlik gulet turlarına katılın. Kos’un etrafında bulunan küçük Yunan adalarını keşfedin.
- Kos beachlerinin tadını çıkarın.
- Kardamena’nın harika kumsalında bir gün geçirin. Kardamena sokaklarını keşfedin.
Kos Adası Gece Hayatı
Kos gece hayatı ve eğlenceli mekanları ile ünlenmiş Yunan adalarından biri. Akşamdan sabaha kadar merkezde bulunan dükkanlarda keyifli zaman geçirmek mümkün. Barlar sokağı ve çevresinde yüksek sesli müzik dinleyebileceğiniz ve harika zaman geçirebileceğiniz bir sürü mekan bulunuyor. Ağırlıklı olarak Hollandalı ve İtalyan turistlerin ilgi gösterdiği bu mekanlarda güzel zaman geçirebilirsiniz.
Bizdegeziyoruz’dan Gezi Tüyoları
- Bodrum – Kos feribotları yıl içerisinde zaman zaman – özellikle Black friday zamanı – yarı yarıya indirimli oluyor. Biz de bu şekilde %50 indirimli almıştık. Bu sebeple Kos planı düşünüyorsanız bu tarihlerde mutlaka ilgili sitelere göz gezdirebilirsiniz. Bizi instagram adresimizden takip ederseniz, indirim zamanları mutlaka hikayelerde paylaşıyor oluyoruz.
- Sahile ve Kos merkezine yakın çok güzel oteller var. Biz Kos Kalesi’nin diğer tarafındaki otellerde kalmıştık. Hem gürültüden ve karmaşadan uzaktı hem de denize nazır bir manzaraya sahipti.
- Kos Adası Bodrum’a çok yakın fakat Meis’de olduğu gibi maalesef telefon hatlarımız çekmiyor. Bu sebeple uzun kalacaksanız eğer ve her an internete erişiminiz olsun isterseniz haftalık ya da aylık telefon hatlarından almanızı öneririz. Biz olabildiğince wireless bularak ilerledik. Çoğu yerde wireless olduğu için çok da zorlanmadık açıkçası. Nitekim ada merkezi çok küçük ve komplike değil. Bu sebeple devamlı internetimiz olmaması bir sorun olmadı.
- Buraya tüyo olarak yazmak ne kadar doğru bilmiyoruz ama dondurma konusunda genellikle adada topu 2,5 Euro. Bir topluk iki çeşit yiyerek daha az para harcayabilirsiniz. Nitekim dondurma konusunda elleri zaten bol olduğu için yeterli oluyor.
- Ada merkezinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi halk otobüslerinin kalktığı ana bir durak var (Kleopatras). Buradan adanın her yerine otobüs ile gitmek mümkün. Sakız’ın aksine sefer saatleri de oldukça yaygın. Bu sebeple halk otobüsleri ulaşım için ilk tercihiniz olabilir.
Kos Adası Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik. Kos tatiliniz için her türlü soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
Şimdiden iyi tatiller…
Instagram adresimizden bizi takip etmek için buraya tıklayınız.
Youtube hesabımıza abone olmak için buraya tıklayınız.
[…] Kos Adası Gezi Rehberi […]
[…] Kos Adası Gezi Rehberi […]
[…] Kos Adası Gezi Rehberi […]
[…] Kos Adası Gezi Rehberi […]