3 nesildir Urla’da yaşayan bir aileden geliyoruz. Annemiz, anneannemiz burada doğup büyümüşler. Urla’nın geçmişten günümüze gelişimini ve her halini yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bu sebeple Urla’nın bizim için ayrı önemi var. Son zamanlarda artan nüfus ile zaman zaman yakındığımız olsa da Urla hala çok güzel. Havası, doğası, restoranları, balıkçıları, yerli insanları klasik bir Ege kasabasının çok daha ötesinde.
Bizim için çok değerli olan Urla’yı sizlere detaylı olarak anlatmak istedik. “Urla Gezilecek Yerler” yazımızda sizler için Urla’nın değerli yerleri hakkında bilgiler veriyor olacağız. Bizim de her defasında zevkle gittiğimiz ve her gidişimizde ayrı bir hava soluduğumuz yerleri zevkle okuyacağınıza eminiz.
Urla hakkında diğer tüm detayları Bizdegeziyoruz instagram adresimizden de inceleyebilirsiniz. Urla’ya gelmeden önce bize instagramdan çok yazan oluyor. Denize nerede girebiliriz, karavan ile ya da çadır ile nerede kamp yapabiliriz, çocuklu aileler için nereleri önerirsiniz vb.. Biz bu tarz sorularınızın hepsini ve tüm merak ettiklerinizi zevkle, seve seve cevaplıyoruz. O yüzden çekinmeden yazabilir, soru sorabilirsiniz. Zevkle cevaplıyor olacağız.
İyi okumalar.
Urla İskele
Urla İskele, Urla Gezilecek Yerler listemizin en huzurlu ve güzel yerlerinden biridir ve bizim için yaşadığımız yer olduğundan ayrı bir öneme sahiptir. İskele’nin kışları soğuk ama rüzgarsız ve durgun geçer. Yazları ise deniz kenarında oturması imkansız olacak şekilde rüzgarlı ve fırtınalıdır. Bu sebeptendir ki Urla İskele aslında biraz da ikizler burcudur diyebiliriz. Urla İskele ayrıca Tanju Okan‘ın yaşadığı ve şarkılarını yazdığı yerdir. Burada uzun yıllar yaşamış ve İskele’nin güzelliklerinden esinlenerek şarkılarına hayat vermiştir. Bu sebeple Urla İskele’deki restoranlardan Tanju Okan müzikleri duymanız çokça muhtemeldir.
İskele’ye Nasıl Gidilir?
Urla İskele’ye Fahrettin Altay meydanından otobüs ya da dolmuş ile çok rahat gelebilirsiniz. Yaz aylarında ise sabah ve akşam tek sefer olmak üzere vapur seferleri yapılmaktadır. Biz araba kullanmak istemediğimiz zamanlar vapurla şehre inmeye bayılıyoruz. Urla İskele’ye aynı zaman da bisiklet ile sahilden harika bir manzara eşliğinde keyifli bir sürüşle de gelebilirsiniz.
Urla İskele’deki sevdiğimiz bazı mekanları aşağıda listeledik:
Keyifli bir kahve için:
Dokuz Urla
Coffee De Madrid
Urla Kadın Kooperatifi
Fırın Vourla
Keyifli bir kahvaltı için:
Denizaltı
Fermaki
Ünal Kardeşler
La Sandia
Keyifli bir akşam yemeği için:
Denizaltı Port
Fermaki
Fırın Vourla
Yengeç Restorant
Sade Urla
Od Urla
Urla İskele Otelleri:
Hotel Yorgo Seferis
Fermaki Rooms
Gümrük Otel Urla
Ayşe Hanım Konağı
Pera Hotel
Malgaca Pazarı
Urla Malgaca Pazarı Urla’nın merkezinde yer almaktadır. Denize uzak olduğu için İskele’den yürüyerek gidilmesi biraz efor gerektirecektir. Malgaca Pazarı Urla’nın en eski ticaret merkezlerinden biridir. Urla’da yaşayanlar olarak ev alışverişlerimiz için genellikle Malgaca Pazarını tercih ederiz. Çok tarihi ve keyifli bir ortamdır. Alışverişiniz sonrasında meydan kahvesinde bir türk kahvesi içmeyi çok severiz. Taze meyve ve sebze almak için doğru adrestir. Özellikle enginar zamanı Malgaca Pazarı’nın dört bir yanı enginar ile dolmaktadır. Pazarda aynı zamanda hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar, dönerci, tatlıcı, kahve, aktar, berber gibi bir sürü küçük ve tarihi dükkan da bulunmaktadır.
Malgaca Pazarı’na geldiğiniz bir cumartesi öğleden sonrası bizi bir köşede kahve içerken gördüğünüzde selam vermeyi unutmayınız.
Sanat Sokağı
Urla Sanat Sokağı ismini bölgede bulunan sanat dükkanları ve atölyelerinden almaktadır. Sokağa girer girmez gerçekten isminin hakkını verdiğini anlıyor olacaksınız. Nitekim Sanat Sokağı boyunca bir sürü sanat atölyesi, seramik atölyeleri, sahafçılar, tablocular vs. gibi bir sürü butik dükkan yer almaktadır. Yol boyunca hoşunuza gidecek bir yerde kahvenizi içebilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanlarının ve seramik atölyelerinin vitrinlerine göz atabilirsiniz.
Sanat Sokağı boyunca, Urlalı yerel üreticilerin ürünlerinin sergilendiği masaları göreceksiniz. Buralardan Urla’ya özgü magnet, bardak, çerçeve vs. gibi bir sürü çeşit hediyelik eşyalar arasından beğendiğinizi sevdiklerinize alabilirsiniz.
Urla Sanat Sokağı ve çevresinde gitmenizi önereceğimiz bazı mekanları da aşağıda bulabilirsiniz:
Keyifli bir yemek için:
Hiç Lokantası ve Tadım Atölyesi
İstifçi Urla
Beğendik Abi
Noon Urla
Seyhan Et
Ortaya Urla
İkizler Döner
Keyifli bir kahvaltı için:
Pasta Kodu
Kuki.co
Egenin Lale Katmercisi
Leone
Lezzetli bir tatlı için:
İrmik Hanım Pastanesi
Pasta Kodu
Lief Urla
Leone
Keyifli bir kahve için:
Baristocrat 3rd.
Kuki.co
Ru Coffee
Urit Kahvesi
Urla Sanat Sokağına Nasıl Gidilir?
Urla Sanat Sokağı’na İzmir Fahrettin Altay meydanından otobüse ya da minibüse binerek çok rahat gelebiliriniz. Kendi arabanız ile gelirseniz de mutlaka sokaklardaki boş yerlere göz atın çünkü mutlaka boş bir yer bulacaksınız. Urla’nın en güzel özelliği otoparka ihtiyaç duyulmamasıdır.
Urla Bağ Yolu / Urla Şarap Bağları / Şarap Tadımı / Bağ Turu
Urla’ya Türkiye’nin Toskanası demelerinin en önemli sebeplerinden biri Urla’da şarapçılığın oldukça gelişmiş olmasıdır. Urla’nın verimli topraklarında yetişen lezzetli üzümlerin yetiştiği bağlardan çıkan şaraplar Urla’yı Urla yapan en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Urla Bağ Yolu’nu inceleyip dilediğiniz bir bağ kenarında, buraya özgü üzümlerden üretilmiş şaraplardan içmenin tadı başka hiç bir şeyde yoktur. Urla’ya geldiğinizde mutlaka yapmanız gereken bu rotada en az 3-4 bağı dolaşmak olmalıdır. Nitekim bazılarında tadım yapmak da ücretsiz. Bağlar arasında gezinirken bol bol fotoğraf çekilmeyi ve temiz havanın keyfini çıkarmayı unutayın.
Urla Bağ Yolu’ndaki Bağlar
Urlice
Limantepe
MMG
Urla Şarapçılık
Çakır
Mozaik
USCA
Perdix
İkidenizarası
Urla Gezilecek Yerler listenize mutlaka şarap turunu da dahil etmeyi unutmayınız. Daha detaylı bilgi için Urla Bağ Yolu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Köstem Zeytinyağı Müzesi
İzmir’in incisi Urla’da da tıpkı tüm Ege’de olduğu gibi bolca zeytin ağacı yetişmektedir. Bölgenin verimli toprakları ve tepeleri alabildiğine zeytin ağacı doludur. Bu denli zeytinin önemli olduğu bir yer olan Urla’da harika bir Zeytinyağı Müzesi yer almaktadır. Köstem Zeytinyağı Müzesi eski Çeşme yolu üzerinde bulunmaktadır. İçerisinde zeytin toplamada ve zeytinyağı üretiminde kullanılan eski tip eşyalar ve gereçler sergilenmektedir.
Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde ayrıca bir restoran ve kafe de yer almaktadır. Aynı zamanda zeytinden üretilen ürünlerin satıldığı bir satış alanı da mevcuttur.
Detaylı bilgi için web sitesine tıklayabilirsiniz.
Bademler Köyü
Bademler Köyü Urla’nın en güzel ve tarihi dokusunu kaybetmemiş köylerinden biridir. Burayı değerli kılan şey ise Türkiye’nin ilk ve tek köy tiyatrosunun 1930’lu yıllarda burada kurulmuş olmasıdır. Köy halkının tiyatro ilgisine şaşmamak lazım. Burada yaşayan kişiler sanatın farklı dallarına, edebiyata ve felsefeye de ilgili kişiler. Bu sebeple Bademler Köyü diğer köylerden farklı bir havada diyebiliriz. Köy Pazarında gözleme veya pişi yedikten sonra köy kahvesinde bir kahve içmenin tadı bir başka. Biz de sık sık sabah kahvemizi Bademler Köyü’nde içip kendimizi güne öyle atıyoruz.
Demircili Köyü
Demircili Köyü Urla merkeze yaklaşık 15km mesafede bulunuyor. Urla’nın oksijen dolu ağaçlarla kaplı ormanları arasında kıvrımlı yollardan geçerek ulaştığınız bir köy. Urla’nın en güzel koyları bu tarafta bulunuyor. Özellikle araçla giremediğiniz koylar gerçekten bir harika.
Bizdegeziyoruz tüyosu: Sığacık ile Alaçatı arasında Demircili koylarını da kapsayan harika bir sürü bakir koy bulunuyor. Bu koylara özellikle yaz aylarında Sığacık’tan kalkan bir gezi teknesi ile ya da konuşup anlaşacağınız bir balıkçı teknesi ile gidebilirsiniz.
Barbaros Köyü
Köy girişinde sizi korkulukların karşıladığı Barbaros Köyü Urla’nın değerli ve gezilmesi gereken köyleri arasındadır. Çınaraltı’nda harika bir kahve içebilirsiniz. Barbaros Köyü’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Barbaros Köyü Emek, Kültür ve Sanat Evi. Bu sanat evi İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Şube Müdürlüğü’nden emekli olan Batuhan Bozkurt ve eşi Zeynep hanımın değerli çalışmalarıyla eski köy okulunun kültür evine dönüştürülmesiyle oluşturulmuş.
Arkas Sanat Urla
Arkas Sanat Urla, Urla merkeze yaklaşık 4km mesafede, Kekliktepe tarafında konumlanmıştır. Urla’nın sanatsal anlamda gelişiminde temel taşlardan birini Arkas Sanat Urla’dan gelmektedir. Arkas Sanat Urla, Lucien Arkas’ın sanata ve koleksiyonculuğa duyduğu ilgi doğrultusunda oluşturulmuş müze niteliğindedir. Pek çok farklı sanat ve zanaat alanını barındıran, kapsamlı bir koleksiyonu barındırmaktadır. Farklı dönemlere ait resim, heykel, halı, zırh, cam obje gibi Türkiye’den ve yurt dışından sanatçılara ait eserlerden sergilenmektedir.
Arkas Sanat Urla web sitesi için tıklayınız.
Güvendik Tepesi
Güvendik Tepesi Urla’nın Çeşmealtı mevkiinde bulunmaktadır. Çeşmealtı’nın tepesi diyebiliriz. Urla Gezilecek Yerler listesine neden aldınız diye soracak olursanız cevabımız, harika bir Urla ve körfez manzarasına sahip olmasıdır. Büyük çam ağaçlarının altında özellikle yaz aylarında serin vakit geçirmek için birebirdir.
Özbek
Urla’nın kuzeyinde bulunan ve balıkçıları ile ünlü beldesidir. Urla Merkeze yaklaşık 12km mesafedir. Otobüs ya da dolmuş ile çok rahat ulaşabilirsiniz. Özbek’te her yılın Mart ayında Ot Bayramı etkinliği düzenlenmektedir. Özellikle köy meydanında bulunan Özbek Keşkek Evi‘nde keşkek ve yaprak sarma yemenizi öneririz. Sahilde ise meşhur Akın’ın Yeri size eşsiz deniz lezzetleri sunacaktır.
Çeşmealtı
Urla İskele’nin devamında yer almaktadır. Özellikle yaz akşamlarında gece pazarı kurulmaktadır. Sahil boyunca yürüyebilirsiniz, temiz denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Karantina Adası
Tarihte Urla konum olarak önemli bir liman kentiydi. Bu sebepledir ki Urla İskele tarafı uzak ülkelerden gelen gemiler için bir gümrük işlevi görmüştür. Zamanla bulaşıcı hastalıkların dünyada boy göstermesi ile karantina uygulanması için Karantina Adası bu amaçla kullanılmıştır. Osmanlı döneminde gemilerden gelen şüpheli kişiler Karantina Adasında 40 gün kadar karantina altında kaldığı söylenir. Biz İskele’de yaptığımız sabah yürüyüşlerinde genellikle Karantina Adası’na doğru yol alırız. Ada’nın son durum itibariyle bir müzeye dönüştürülmesi gündemde. Bakalım neler olacak ilerleyen günlerde göreceğiz.
Balıklıova
Urla’nın Karaburun ile kesiştiği yerdir. Gülbahçe’den sonra gelmektedir. Denize girmek veya deniz kenarında keyifli vakit geçirmek için harika koylara sahiptir. Taptaze deniz ürünleri yiyebileceğiniz balık restoranları vardır. Balıklıova un kurabiyesi oldukça ünlüdür. Manal Plajı Balıklıova’nın en güzel plajlarından biridir.
Balıklıova’nın lezzetli balıklarındı tadabileceğiniz harika mekanlar;
Garip’in Yeri
Özal’ın Yeri
Sezer’in Yeri
Partal Kardeşler
Rıdvan’ın Yeri
Balıklıova Manzara Restaurant
Kuşçular Köyü
Urla’nın güzel köylerinden biridir. Gastronomi ve şarap rotası denince ilk Kuşçular köyü akıllara gelir. Bu bölgede gastronomi açısından zengin ve menüleri lokal malzemelerle donatılmış harika restoranlar vardır. Urla’yı Urla yapan şarap bağlarının en önemlileri bu bölgede konumlanmıştır. Urla Gezilecek Yerler listenizde mutlaka bir günü Kuşçular’a ayırmalısınız.
Terruar
Çakır Winery
USCA
Urla Şarapçılık
Hus Wines
Levan
Zeytinler Köyü
Urla’nın en batısında Çeşme’ye en yakın köyüdür. Çok tatlı bir köy meydanı vardır. Özellikle Seferihisar-Alaçatı körfezine bakan kısmı alabildiğine çam ormanları ile kaplıdır. Araçla girilemeyen harika koylar vardır. Özellikle Sığacık’tan kalkan tekne turları bu koyları ziyaret etmektedirler.
Zeytinler Köyü’nde Pan Urla isimli çok da tatlı bir bongamlow ev vardır. Sessizlikten neredeyse rahatsız olacağınız, gecelerini sadece ay ışığı aydınlatan ve oksijen dolu bir ev.
Bu arada Urla Bungalov Tatili yazımızda Pan Urla’da kaldığımız tatil deneyimimizi daha detaylı okuyabilirsiniz.
Pan Urla web sitesi ve rezervasyon için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi
Urla denince akla gelen en önemli yazarların başında Necati Cumalı gelir. Necati Cumalı 1923 mübadelesi ile İzmir Urla’ya yerleşmiş ve tüm çocukluğunu Urla’da geçirmiştir. Yazarın büyüdüğü baba evi yazarın ölümünden sonra Urla Belediyesi’ne bağışlanarak Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’ne dönüştürülmüştür. Anı evinde Necati Cumalı’ya ait belgeler, yazılar ve özel eşyalar sergilenmektedir.
Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi Pazartesi günleri hariç saat 09:00-17:00 arası ziyaret edilebilmektedir.
Giriş ücretsizdir.
“Urla Gezilecek Yerler” yazımıza da Necati Cumalı’nın ünlü “URLA” isimli şiiri ile son vermeyi doğru buluyoruz…
URLA
Diyelim bir masa var önümde
Elimde bardak
Oturmuş içiyorum
Bardak mı Urla mı tuttuğum?
Bardağı masaya
Tak!
Vurdum mu vurdum
Masaya dönüyorum
Urla, uzak, uzak, uzak
Diyelim oturmuş yazıyorum
Birden duruyor kalem
Bir görüntü ak kâğıtlarda
Ev ev sokak sokak
Yine Urla oluyor konum
Bir ağız mızıkam var
Üflüyorum
Re mi fa sol la
Bir es mi giriyor araya
-Ya Urla?
Bardak değil o baylar
Tak!
Masaya vurduğum
Hak arıyorum
Düpedüz hak!
Bütün mahpus kasabalar
Küçük ölü kentler
Soyulan tarla tarla
Onlardan biridir Urla!
Yavaş yavaş sarhoş oluyorum…
Necati CUMALI
“Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Kahve Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Deniz Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla İskele Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]
[…] Urla Gezilecek Yerler […]