Konak Gezi Rehberi bizim için hazırlaması en zevkli yazılarımızdan biri oldu. Bizdegeziyoruz çifti olarak Konak’ta bulunan ve 1827 yılında dönemin Türk Yahudileri tarafından kurulan tarihi Karataş Yahudi Hastanesi’nde 1991 yılında 3 aylık bir ara ile dünyaya gözlerimizi açmışız. İlk nefesimizi bu tarihi ve nemli duvarların kokusunu ciğerlerimize çekerek almışız. Bu sebeptendir ki Konak bizim için ayrı bir öneme sahip. Basmane sokaklarında çok zaman kaybolmuşuzdur. Kemeraltı’nda tarihi lokantalardan gelen çekici yemek kokuları bizleri çok zaman cezbetmiştir.
Konak semtlerinden ayrı kaldığımız zamanlar mutlaka buraları çok özlüyoruz. Tüm gün Kemeraltı çevresinde dolaşmak bize her seferinde ayrı bir haz veriyor. Alsancak’a, Pasaport’a, Kemeraltı’na, Basmane’ye her gelişimizde farklı bir şeyler keşfediyoruz. Sizlerin de güzel İzmirimizin Konak ilçesine geldiğinizde ve bu sokaklarda aynı duyguları yaşayacağınıza eminiz.
Bu yazımızda sizler için Konak’taki önemli ve tarihi lokasyonları derleyeceğiz. Aynı zamanda Konak’ta bulunan bazı değerli lokantaları, yemekleri ve İzmir’in yemek kültürüne dair diğer önemli noktalara değineceğiz. Konak’ta ne yenir, Konak’ta gezilecek yerler, Konak tarihi yerleri hakkında tüm detayları Konak Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.
Konak’ta Gezilecek Yerler
Konak’ta gezilecek yerler / Konak Gezi Rehberi denince akla ilk gelen yerleri sizler için sıraladık. İzmir’in en önemli ve tarihi yerleri Konak ilçesinde bulunmaktadır. Konak ilçe sınırlarında çok uzun geçmişe sahip yerleşkeler, önemli müzeler gibi birçok tarihi değer de yer almaktadır.
İkiçeşmelik
İsmini içinde bulunan ve farklı zamanlarda üst üste konumlandırılmış iki çeşmeden alan bu semt tarihi bir değere sahiptir. Eğimden kaynaklı zamanla bölgenin yapısının değişmesi ve yol çalışmaları sebebiyle çeşmelerden ilkinin üstte kalması ile altına yeni çeşmenin yapılması sonucu burası İkiçeşmelik olarak anılmaktadır.
Eşrefpaşa Taşlı Yol
Antik Roma zamanında yaklaşık 2 bin yıllık İpek Yolu üzerinde bulunan Eşrefpaşa’nın taşlı yollarında adeta bir tarih yatmaktadır ancak günümüzde bu tarih koruma altına alınamamıştır. 2 bin yıllık tarihi taşların üzerinden her hafta semt pazarı kurulmaktadır. Semt pazarının taşınması ve bu tarihi dokunun korunması için Konak Belediyesi çalışmalar yürütmektedir. Umarız en kısa zamanda çözüme kavuşur.
Kadifekale
Eski adı Pagos. Büyük İskender M.Ö. 344 yılında İzmir’i örmeye buradan başlamıştır. Kadifekale’de Helen, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma kalıntılar bulunmaktadır. Şehrin hemen her yerini gören 186 metre yükseklikte bulunmaktadır. Lokasyonu sebebiyle eski dönemlerde İzmir’de çıkan yangınlar buradan tespit edilir, Ramazan topları buradan atılırdı.
Tüm İzmir’den görünebilen 40 metre yükseklikte ve 121,5 metrekare boyutlarında bir Türk Bayrağı bulunmaktadır.
İzmir Agorası
Konak gezi rehberinin en değerli yerlerinden biri İzmir Agorası’dır. Grekçe bir kelima olan Agora, meydan, çarşı, pazar yeri gibi anlamlara gelmektedir. Eski dönemlerde agoralar halkın toplandığı, ticaret yaptığı, dini ve siyasi olayların odağında olan ve bir çok sosyal olayın yaşandığı ortak alanlar olarak kullanılmaktaydı.
İzmir’in en önemli simgelerinden ve değerlerinden biridir. Konak ilçesinde Kemeraltı’nın hemen arkasından çok merkezi bir yerde bulunmaktadır. M.Ö. 4. Yüzyılda kurulmuştur. 2020’de UNESCO tarafından İzmir Tarihi Liman Kenti adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
Agora gezilirken rehber eşliğinde gezilmesi bizce burayı anlamak adına çok daha doğru olacaktır. Özellikle grafitilerin bulunduğu alan bizleri çok etkiledi. Bu alanda bulunan pasajlarda zanaatkarlara ait olan bölümlerin duvarlarındaki çizimler o bölümlerdeki kişilerin ne iş yaptığını simgelemekteyiz. Bugünkü dükkan tabelaları gibi diyebiliriz.
Agora gezimizde öğrendiğimiz en değerli şey ‘toprak en değerli koruyucudur’ cümlesidir. Çizimler toprak tarafından o kadar güzel korunmuş ki adeta yakın bir zamanda çizilmişler gibiydi. Bu harika ve tarihi yeri mutlaka İzmir gezinize eklemelisiniz.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
La Sinyora Sinogogu
İzmir tarihte çok fazla medeniyet ve dine ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemlerden günümüze harika tarihi yapılar ve çok zengin bir kültür miras kalmıştır. Bu değerlerlerden biri de La Sinyora Sinogogu’dur. Konak’ın ünlü Havra Sokağında bulunmaktadır. Havra sokağı Yahudi yapıları ile doludur. Bu alanda toplam 9 adet sinagog bulunmaktadır. La Sinyora Sinagogu’nun 1660 yıllarında inşa edildiği düşünülmektedir. Zaman zaman İzmir yangınlarından etkilenmiş ve o dönemlerde bulunan bağışçılar tarafından tekrar tekrar restore edilmiştir. Havra tıpkı İzmir Milli Kütüphane gibi neo-klasik dönemin mimarisini yansıtır. İzmir Yahudi Kültür Mirası projesinde önemli lokasyonlardan biridir. Bu değeri ve kültürü korumaya çalışan değerli insanların amaçları bu kültürü ve tarihi tekrar ortaya çıkarmak ve korumaktır
Sinyora Sinogogu bahçesinde bulunan turunç ağacının uğurlu olduğu rivayeti yaygındır. Çocuğu olmayan çiftlerin bu turunçlardan yedikten sonra çocukları olduğu görülmüştür.
Aziz Vukolos Klisesi
Aziz Vukolos Klisesi 19.yy’da Rum Ortodoks Cemaati tarafından yapılmıştır. Basmanenin tarihi sokaklarında bulunmaktadır. Büyük İzmir yangınından etkilenmeyen tek kilisedir. Atatürk’ün de bu müzeyi ziyaret ettiği bilinmektedir. Klişenin müştemilatında İzmir Basın Müzesi yer almaktadır.
Basın Müzesi
Basmane’de bulunan Aziz Vukolos Klisesi müştemilatında bulunmaktadır. Müzede daktilo, kamera gibi çeşitli basın araçlarının ilk halleri görülmektedir. Müzede aynı zamanda Cemil İpekçi, Uğur Mumcu, Hrant Dink gibi öldürülen gazetecilerin anısının bulunduğu bir oda bulunmaktadır.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Pazartesi günleri haricinde hafta içi 09:00-17:00 saatleri arasında gezilebilmektedir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
İsmet İnönü Anı Evi ve Kitaplığı
Ülkemizin kurtuluşunda ve kuruluşunda yer alan en önemli isimlerden biri de İsmet İnönü’dür. İsmet İnönü İzmir’de bu evde dünyaya gelmiştir. Sonraları müze haline dönüştürülmüş bu anı evinde İnönü’ye ait birçok eşya sergilenmektedir. Eski İzmir evlerinin de iyi ve korunmuş bir örneği olan bu anı evini gezmenizi öneririz.
İzmir İsmet İnönü Anı Evi ve Kitaplığı Cumartesi ve Pazar hariç hergün saat 09:00 – 17:30 saatleri arası açıktır.
Radyo ve Demokrasi Müzesi
İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi Konak İlçesi’nin Basmane semtinde bulunmaktadır. Müzede dünya siyasetinde ve gelişiminde çok önemli rol alan tüm dönemlere ait radyolardan bir nüsha bulunmaktadır. Aynı zamanda çocukluğumuzun ve günümüzün radyolarını da müzede görmek yüzde tatlı bir tebessüm bırakıyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Basmane Oteller Sokağı
Basmane semtinde bulunan ve tarihi Basmane otellerinin bulunduğu sokaktır. Tren garının karşısında kalmaktadır. Bu sebeple ulaşım olarak da İzmir’in en göbek noktasında bulunmaktadır.
Basmane tarih boyunca çok farklı sosyal gruplara, farkı dinlere ve kültürlere ev sahipliği yapmış bir semttir. Bu bölge tarih boyunca konut, ticaret ve konaklama gibi farklı işlevleri içinde barındıran kozmopolit bir kültüre sahiptir. Bu kozmopolitlik günümüzde de devam etmektedir. Bu bölgedeki oteller kentin ilk otelleridir. Eski dönemlerde bu semtte yaşayan varlıklı kişilerin isimleri halen bu bölgedeki otellerin isimlerinde yerlerini korumaktadır.
2022 yılında Basmane Oteller Sokağı gezimizde de buradaki farklı sosyo-ekonomik sınıfları bir arada gözlemleyebildik. Bölgede farklı ekonomik grupların yanı sıra günümüzde yaşanan göç akınlarının etkisi de bir hayli fazla gözlemlenebilmektedir. Arap ve Afrika kökenli göçmenlerin ağırlığı bölgede gün geçtikçe artmaktadır. Bu artış ile bölgenin dokusunun da değiştiğiniz görüyoruz. Bölgede bulunan dükkan isimlerinin yabancılaşması buna en büyük örnek.
Tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapan Basmane Oteller Sokağı’nın gelecekte de bu farklılığı koruyacağına kesin gözle bakabiliriz.
Kadın Müzesi
2014 yılında Konak Belediyesi tarafından Basmane semtinde kurulmuştur. Türkiye’nin fiziki olarak bir mekana sahip olan ilk kadın müzesidir. Geçmiş dönemlerde Yahudilerin ve Türklerin bir arada yaşadığı Neo-klasik tarzda tasarlanmış tarihi bir binada hizmet vermektedir. Müzede tarihimizde yer etmiş önemli kadınlara ait eserler, biyografiler ve tablolar bulunmaktadır. Böyle tarihi bir binada tarihimizin öncü kadınlarının bu şekilde güzel anılması bizi çok mutlu etti.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Sanathane
Konak Belediyesi tarafından Basmane semtinde bulunan 200 yıllık tarihi bir bina ve avlusu harika bir restorasyon sonucu bir sanat merkezi haline getirilmiştir. Konak gezi rehberimizin en önemli lokasyonlarından biridir burası. Sanathane tarih boyunca farklı kültürler, farklı dinler ve farklı sosyo-ekonomik grupların yer aldığı Basmane semtinin adeta günümüzdeki rengi olmuştur.
Sanathane bir çok kültür ve sanat aktivitesine ev sahipliği yapmaktadır. Binanın içinde harika bir açık hava sineması bulunmaktadır. Burada hem film gösterimleri hem tiyatrolar hem de sanat aktiviteleri yürütülmektedir.
Biz buranın atmosferine bayıldık. Gerçekten İzmir’de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yerini almış bir yer olmuş. İçeride sıcak mısır eşliğinde izlediğimiz filmleri ömrümüz boyunca unutmayacağız.
İnstagram: Sanathane
Macera Park/Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı
Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı harika bir İzmir manzarasına sahip yeşillikler içinde bir park ve aktivite alanı haline getirilmiş. Bu alanda Konak Belediyesi’ne ait kafeteryada uygun fiyatlı kahvaltı ve yemek çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Alanda ayrıca harika bir Macera Park bulunuyor. Çok uygun fiyata (2022 fiyatı 5TL) eğlenceli aktivitelere katılabilir, adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz. İzmir’in sıcak yaz aylarında açık havada güneşten korunaklı, serin ve eğlenceli bir zaman geçirmek harika olacaktır. Özellikle çocuklu aileler için birebir.
Lagora
1600’lü yıllardan beri İzmir’in ticaret ve alışveriş merkezi halinde bulunan Kemeraltı’nda bulunan harika bir yer. Han içerisinde tarihi dükkanlar bulunuyor. Yerli ve yabancıların kahve içip zaman geçirmek için her daim uğradığı bir yer. Genellikle kalabalıktır. Canlı müzik dinletileri ve zaman zaman sosyal ve sanatsal etkinlikler yapılmaktadır. Tarihi handa bulunan lokantada harika lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Han’da ayrıca tarihi bir otel de hizmet vermektedir. İzmir’de kalınacak yerler arasına ekleyebilirsiniz. Kemeraltı gibi bir lokasyonda bulunması dolayısıyla her yere yürüme mesafesinde bulunuyor.
Asansör/Dario Morena
İzmir’in tarihi yapılarından ve simgelerinden biridir. 1907 yılında dönemin Musevi iş insanı Nesim Levi tarafından yaptırılmıştır. Mithatpaşa ve Şehit Nihatbey caddelerini birbirine bağlayan 155 basamaklı merdivene alternatif olması amacıyla inşaa ettirilmiştir. Asansörün tuğlaları Marsilya’dan getirilmiştir. Asansörün varış noktasında demir konsollar ile taşınan ahşap bir balkon bulunmaktadır. Balkonun demir kolonları dönemin motiflerinin izlerini taşımaktadır. Tarihi Asansör harika bir İzmir manzarasına sahiptir. Burada eşsiz İzmir’i seyredebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Üst tarafta bir restorana da ev sahipliği yapmaktadır. Burada sıklıkla evlilik teklifi yapıldığına şahit olabilirsiniz.
Asansör’ün Mithatpaşa caddesi girişinde ise Dorio Moreno sokağı bulunmaktadır. Dünyaca ünlü şarkıcı 1940’lı yıllarda bu sokakta yaşamıştır. İzmir’in ünlü isimlerinden biri olan Dorio Moreno bu sokağa renk vermiştir diyebiliriz. Sokak kahve içmek, birşeyler atıştırmak ve kaliteli zaman geçirmek için harika bir sokaktır diyebiliriz. İzmir’e yolunuz düştüğünde mutlaka uğramalısınız.
Havra Sokağı
İzmir’in kalbinin attığı yer diyebiliriz. Sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar canlı olan bu sokakta İzmir’in farklı kültürleri soluyabilir, farklı lezzetlerinin tadına varabilirsiniz. Bölge eski Yahudi yerleşkelerinin bulunduğu bir semt olduğu için bir çok Sinogog ve Yahudi yapıları bulunmaktadır.
Havra sokağından içeri girer girmez sizi renkli dükkanlar, satıcıların ışıltılı bağırışları karşılıyor ve kendinizi bir mozaiğin içinde buluyorsunuz. Balıkçılar, sakatatçılar, manavlar, şarküteriler ve eski dükkanlar sizi adeta içine çekiyor diyebiliriz. Buranın tarihi dokusu ve geçmişten günümüze gelen kültürü ile bu sokaklarda gezindiğinizde zamanın akıp gittiğini hissedeceksiniz.
Bizdegeziyoruz çifti olarak burada zaman geçirmeyi çok seviyoruz. Yıllardır ailemizin de gençliğinden süregelen dükkanlardan alışveriş yapmak bizlere ayrı bir mutluluk veriyor. Buraya uğramadığımız zamanlar bu sokakların özlemini çekiyoruz.
İzmir Milli Kütüphane
İzmir Milli Kütüphane, İzmir’in Konak İlçesinde tarihi bir binada hizmet veren ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli adını taşıyan ilk kütüphanesidir. 1912 yılında İzmir’in önde gelen aydınlarının girişimi ile kurulan bu kütüphane aynı zamanda bir sivil toplum girişimi tarafından elde edilen gelirle kurulan ilk kütüphane olma özelliğini de taşımaktadır.
Günümüzde Milli Kütüphane’de yaklaşık 1.5 milyon kitap arşivi yer almaktadır. İzmir Milli Kütüphane’e çok değerli bir isim olan Sn. Ulvi BUĞ başkanlık etmektedir. Kendisini tanıma ve sohbet etme fırsatı bulduğumuz için çok onurluyuz. Kütüphane binası Neo-klasik mimari tarzında tarihi bir bina olup İzmir’in önemli simgelerinden diyebiliriz. Kütüphane’de düzenli olarak konferans ve sanatsal etkinlikler yapılmaktadır. Kütüphane’ye giriş ücretsizdir ve Pazar günleri hariç 09:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Böyle bir tarihi binada ders çalışmak ya da bir şeyler okumak/yazmak harika bir deneyim olacaktır. İzmir’e yolunuz düştüğünde mutlaka uğramanız gereken bir yer diyebiliriz. Konak gezi rehberinize eklemeyi unutmayınız.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Saat Kulesi
Konak Meydanı’nda yer alan ve İzmir’in en önemli simgesi niteliğindeki Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan II.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25.yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında dönemin İzmir Valisi ve Belediye Reisi tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından yaptırılmıştır. 25 metre yüksekliğindedir. Kulenin üzerinde bulunan saat dönemin Alman İmparatoru II.Wilhelm tarafından hediye edilmiştir.
Saat Kulesi İzmirliler için bir buluşma merkezidir. Bu bölgede yapılan tüm buluşmalar Saat Kulesi önünde gerçekleştirilir. Saat Kulesi çok merkezi bir yerde olduğu için burada vapur, tramvay, metro ve otobüs gibi bir çok alternatif ulaşım aracı ile ulaşabilirsiniz.
Fuar (Kültürpark)
1922 Büyük İzmir yangını öncesi şuan Kültürpark’ın bulunduğu alan bir Ermeni mahallesiydi. Yangın sonrası dönemin yöneticileri bu 360.000 metrekarelik alana bir park alanı kazandırılması yönünde araştırmalar yaptılar ve 1936 yılında İsmet İnönü’nün katılımıyla İzmir Enternasyonal Fuarı olarak hizmete başladı. Zamanla içerisine bir paraşüt kulesi inşaa edildi, hayvanat bahçesi, pavyon ve saat kulesi gibi çeşitli eklemeler yapılarak burası bir kültür merkezi haline getirildi. Eski dönemlerde tüm Türkiye’nin kalbinin attığı bir merkez haline gelmiştir. Çok büyük organizasyonlara, konserlere ve fuarlara ev sahipliği yapmıştır.
Günümüzde şehrin merkezinde yeşil alan bakımından zengin ve şehrin oksijen deposu haline gelmiştir. İçerisinde bulunan yeşil alanda yürüyüş ve spor yapmak bölgede yaşayanlar için bir rutin haline gelmiştir. İçerisinde bulunan tiyatro salonunu her gün ayrı bir gösteriye ev sahipliği yapmaktadır.
Kültürpark’da ayrıca rengarenk oyuncakların ve aletlerin de bulunduğu kocaman bir lunapark yer almaktadır.
Gündoğdu meydanı
İzmir’in Konak ilçesinin Alsancak semtinde yer alan bir meydandır. Meydan bir çok miting, konser ve kutlamaya ev sahipliği yapmaktadır. 2000 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denizi doldurması ile kazandırılmış bir meydandır. Her akşam canlı ve doludur. İzmirliler için bir buluşma merkezi niteliğindedir.
Cumhuriyet Meydanı
İzmir’in Konak ilçesinin Çankaya semtinde yer alır. Şehrin önemli meydanlarından ve toplanma alanlarından biridir. Meydanda Atatürk’ün ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’den, ileri!’ komutunu simgeleyen bir anıt bulunmaktadır. İzmir’in önemli otellerinden bazıları bu meydanda bulunmaktadır.
Kızlarağası Hanı
İzmir’in Konak ilçesi Kemeraltı semtinde bulunan tarihi hanlardan biridir. 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından alışveriş ve konaklama merkezi olması amacıyla yaptırılmıştır. Han günümüzde kuyumcu ve turistik eşya satan dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır. Renkli ve turistlerin bol bol uğradığı Kemeraltı’nın gözde hanlarından biridir. Biz yurtdışında yaşayan arkadaşlarımıza giderken yanımızda götürmek üzere hediye almaya mutlaka buraya uğruyoruz.
Pasaport Vapur İskelesi
İskele 1800’lü yılların sonlarında inşa edilmiştir. Dönemin mimari unsurlarını yansıtmaktadır. Osmanlı döneminde pasaport bürosu olarak kullanılmıştır. Bu sebeple adı Pasaport olarak kalmıştır. Günümüzde şehir hatları körfez vapurları kullanabileceğiniz iskelelerden biridir. Buradan Üçkuyular, Göztepe, Bostanlı ve Karşıyaka’ya vapur seferleri düzenlenmektedir.
Kıbrıs Şehitleri
İzmir’in simge caddelerinden biridir (eski adıyla Mesudiye Caddesi). Gazi Kadınlar Sokağı, Muzaffer İzgü Sokağı, Bornova Sokağı gibi şehrin ünlü sokakları burada bulunmaktadır. Burası cadde trafiğe kapalı bir çarşı niteliğindedir. 7/24 sokak canlıdır diyebiliriz. İzmir gece hayatının attığı yerdir. Cadde üzerinde bir çok alışveriş dükkanı, bar, restoran, kitapçı bulunur. İzmirli gençlerin uğrak yerlerindendir.
Konak Pier
1867 yılında İzmir’de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiştir. Günümüzde ise alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. İçerisinde bir çok dükkan, restoran ve bir sinema bulunmaktadır. Şehrin en görkemli binalarından biri olup çok güzel bir lokasyonda bulunmaktadır. Burada kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
Sevgi Yolu
Sevgi yol kitapçıları ve takıcıları ile ünlenmiş öğrenci dostu ve turistlerinde zamanla ilgi odağı haline gelmiş yerlerden biridir. Çift taraflı devasa palmiye ağaçları arasında harika bir yoldur burası. Burada bulunan kitapçılardan eski yeni ve ikinci el bir sürü kitap bulabilirsiniz. Aynı zamanda ders ve test kitapları da yoğun bir şekilde yer almaktadır. Yol boyunca yerde ünlü Yeşilçam oyuncuları ve Türk sanatçıların isimlerinin yazıldığı yıldızları görebilirsiniz.
Havagazı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ile birlikte hayata geçirilen Tarihi Havagazı Fabrikası günümüzde şehrin önemli sanat ve kültür merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bir çok resim sergisi, konser ve etkinlik bu eşsiz alanda gerçekleştirilmektedir.
Konak Yemek Rotası
Konak tarihinde farklı kültürleri ve dinleri barındırmasından dolayı yeme içme alanından diğer illerden farklılaşmış ve harika bir portföye sahip bir merkezdir. Siz de bizim gibi gezdiğiniz yerlerde ne yenilir, ne içilir, hangi restoranlara gidilir gibi sorularınıza cevap arıyorsanız bu yazımız tam size göre. Konak’ta bulunan restoranlar, Konak’ta mutlaka yemeniz gereken yemekler için doğru adrestesiniz.
Boyoz
İzmir denince akla gelen ilk yiyeceklerden biri boyozdur. İyi bir boyoz ile yapılmış haftasonu kahvaltılarının yerini başka hiç birşey tutamaz. Şimdi gelin boyoz hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedelim.
Boyoz, 1940’lı yıllarda İzmir’e yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından İzmir mutfağına katılmıştır. Coğrafi işaretlenmiş ve mayasız bir hamur ile yapılan hamur işidir. Boyoz ismi İspanyolca ‘bollos’ yani ‘küçük somun’ anlamına gelmektedir. Önceleri kare şeklinde yapılan boyoz zamanla bugünkü formunu almıştır.
İzmir kahvaltılarında aranan lezzet gevrek ile birlikte boyozdur. Küçüklüğümüzde daha lezzetli boyozlar için daha uzak mahallelerdeki fırınlara gönderilirdik. Bu alışkanlık büyüdüğümüzde de yer edindi. Kahvaltıların yanı sıra geceleri İzmir’de boyoz satıcıları alkol mekanlarının yakınlarında kurulur ve rafları alabildiğine boyoz ile dolu bir şekilde sizleri beklerler. Gece yenen sıcak boyozun tadı başka hiçbir şeyde yoktur.
Kimi yanında mutlaka haşlanmış yumurta ile tercih eder. Geçmişten gelen bir alışkanlıktır aslında. Düşük sosyo-ekonomik sınıflar sabah kahvaltılarının tüm gün onları doygun tutması adına boyozun yanında bir protein alma ihtiyacı ile birlikte bu alışkanlık edinilmiştir.
Boyoz kırmızı çizgimizdir. Konak gezi rehberin
Gevrek
Biz İzmirliler sadece gevreği bilir ve simit diyenleri hiç sevmeyiz. Bunu tüm Türkiye bilir. Peki İzmir gevreği ile simidin ne farkı vardır. Hadi gelin biraz İzmir gevreğinden bahsedelim.
Öncelikli olarak biraz tarihine değinelim. Yaklaşık 450 yıl önce İzmir’e yerleşen Tatar Türkleri tarafından Kırım’dan geldiği düşünülür. Tatar Türklerinin de mutfağında önemli yer alan gevrek tabiki yıllar geçtikçe olgunlaştı ve bugünkü halini aldı. Bugün İzmir gevreği çıtır çıtır bir yapıya sahiptir. Bilinen simitten farkı hakiki İzmir gevreğinin nohut mayasıyla yapılması ile başlar. Normal simit ise şekerli, sütlü ve yağla mayalı hamur ile hazırlanır. İzmir gevreği sıcak pekmeze alınır ve bir ön pişirme uygulanmış olur. Sonrasında da susamlanarak fırına verilir. Bu şekilde daha lezzetli ve çıtır bir hale bürünmüş olur.
Gevrek doğduğumuzdan beridir biz İzmirliler için olmazsa olmaz bir kahvaltılıktır. Tüm okul hayatımızdaki kahvaltılarda yer edinmiştir. İzmir’de iyi gevrek yapan fırınlar herkes tarafından bilinir. Yanında tulum peyniri ve sıcak bir çay olduğunda daha da anlamlanır.
Tarihi Basmane Fırını
1896 yılından beri Basmane’de hizmet vermektedir.
İnstagram: Tarihi Basmane Fırını
Fasulye Tanesi
Yiyebileceğiniz kesinlikle en lezzetli kuru fasulye burada diyebiliriz. Kuru fasulye sevin sevmeyin buraya geldiğinizde ve kuru fasulyenin tadına baktığınızda tekrar gelmek isteyeceğinize kefiliz. Kuru fasulyenin yanında et kavurma, pilav, sütlaç gibi harika ve kültleşmiş yemeklere sahip olan bu yer Konak ilçesinin Gültepe semtinde bulunuyor. Geldiğinizde ve bu leziz kuru fasulyenin tadına baktığınızda mutlaka iyi ki gelmişim diyeceksiniz.
İnstagram: Fasulye Tanesi
Çelebi Unlu Mamuller
İzmir bombasını yiyebileceğiniz en iyi yerdir. Burada sabah akşam her daim bomba kuyruğu bulunur. Sıcak sıcak çikolatalı klasik bomba yemenin tadına mutlaka en az bir kere varmalısınız. Bizim gibi tatlılarla aranız iyiyse çok seveceksiniz.
İnstagram: Çelebi Unlu Mamuller
Zeynel Ergin Gevrek Fırını
İzmir’in en eski fırınlarından biridir. Alsancak’taki faaliyet gösteren Zeynel Ergin Gevrek Fırını boyoz, gevrek ve kumru yiyebileceğiniz en iyi yerdir desek yalan olmayacaktır. 1880 yılından beri hizmet veren bu fırın yaklaşık 80 sene Rum bir aile tarafından işletildikten sonra Zeynel Ergin tarafından devir alınmıştır. 1962 yılından beridir de Ergin ailesi tarafından işletilmektedir. Burada kuyruk hiçbir zaman eksik olmaz. İzmir’e geldiğinizde en az bir gün mutlaka kahvaltınızı burada yapmalısınız. Sonraki günlerde de burada kahvaltı yapacaksınızdır zaten bir kere tadına vardıktan sonra 🙂
İnstagram: Zeynel Ergin Gevrek Fırını
Hisarönü Söğüşçüsü
İzmir’de kelle söğüş yiyebileceğiniz en iyi yerdir diyebiliriz. İrfan usta 42 senedir hergün yüzlerce söğüşü kendi elleriyle ve büyük bir zevkle hazırlamaktadır. Kemeraltı gezimizde bizler de mutlaka uğramaya çalışıyoruz.
İnstagram: Hisarönü Söğüşçüsü
Kumda Kahve
Kemeraltı’nda en lezzetli Türk kahvesi içebileceğiniz yerlerden biridir. Kumda yavaş yavaş pişen kahvenin tadı başka hiçbir şeyde bulunmaz ve kahve siparişinizin yanında servis edilen Osmanlı şerbetleri de başka yerde asla bulamayacağınız bir lezzete sahiptir. Tüm lezzetler burada kendi elleri ile hazırlanmaktadır.
İnstagram: Kumda Kahve
Alsancak Dostlar Fırını
İzmir’de boyoz denince akla gelen ilk fırınlardan biri de Alsancak Dostlar Fırını’dır. 1983 yılında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde kurulmuştur. Burada kara fırın odun ateşinde pişen boyozun ve fırınlanmış yumurtanın tadı oldukça lezzetlidir. Klasik boyozun yanında kıymalı, ıspanaklı, labneli, tahinli, çikolatalı gibi çeşitler de oldukça rağbet görmektedir. İzmir dışından gelenler için dondurulmuş boyoz hizmetleri de bulunmaktadır. Alsancak Dostlar Fırını’nda yine İzmir için tarihi bir lezzet olan sübye satışı da yer almaktadır.
İnstagram: Alsancak Dostlar Fırını
Tarihi İnegöl Köftecisi
Kemeraltı’nda bulunan Tarihi İnegöl Köftecisi lezzetli köfteleri ile ön plana çıkmaktadır. Bizim için aileden gelen bir kültür haline gelmiştir. Kemeraltına uğradığımız zamanlar buranın lezzetli köftelerinden yemeyi çok severiz.
Kordon Restorantları
İzmir denince akla gelen ilk yerlerden biri de meşhur Kordon’dur. Kordon hizası boyunca sayısız farklı restoran, bar ve kafeler bulunmaktadır. Burada bulunan eski barlarda bira içmenin tadı bir başkadır. Deniz ürünleri tercih ederseniz de İzmir’in önde gelen deniz mahsulleri restoranları buralarda bulunur. Küçük bir araştırmayla dilediğiniz yeri tercih edebilirsiniz.
Hisarönü Şambalicisi
Yine İzmir’e geldiğinizde mutlaka en az bir kere uğramanız gereken yerlerden biri de Hisarönü Şambalicisi’dir. Burada şambali arasına kaymak konarak servis edilir. İzmirlilerin tatlı krizleri için en değerli ögelerindendir. Bizim gibi tatlı düşkünleri bu tatlı ve küçük mekana bayılacaklardır. Kemeraltı rotanıza eklemenizi tavsiye ederiz.
İnstagram: Meşhur Hisarönü Şambalicisi
Mehmet Helvacıoğlu Helvacısı
Basmane sokaklarına daldığımızda hemen karakolun karşısında sizi tatlı ve eski bir helvacı dükkanı karşılar. Bu dükkandan içeri girer girmez 1900’lü yılların başına ışınlanmış gibi olursunuz adeta. İçeride sizi Helvacı soyisimli ve helvacılık mesleğini çok uzun yıllardır nesilden nesile yapan tatlı bir amca, İhsan Amca, karşılar. Bu helvacı Basmane’nin en eski işletmelerinden biridir. Burada harika helva ve lokum çeşitlerinin yanı sıra eski usul tahin de imal edilip satışı yapılmaktadır. İhsan amcayla mutlaka muhabbet etmelisiniz ve buranın harika helvalarının tadına bakmalısınız.
İnstagram: 1928 Mehmet Helvacı
“Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Kahve Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Deniz Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla İskele Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.
[…] Konak Gezi Rehberi […]