Lizbon Gezi Rehberi

Lizbon Gezi Rehberi; Sarı tramvayları ile ünlü Avrupa’nın en renkli başkenti olan Lizbon’u bizimle keşfetmeye hazır mısınız?

Lizbon Gezi Rehberi
Lizbon Gezi Rehberi

Eğer Lizbon’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız sizler için her türlü bilgiyi bir arada bulabileceğiniz harika bir Lizbon Gezi Rehberi hazırladık. Biz Lizbon’u çok sevdik. Aslında Portekiz’i genel olarak çok sevdik. Bu rehberimizde Lizbon’da ne yenilir ve içilir, Lizbon’da ulaşım, Lizbon’daki fiyatlar, Lizbon hava durumu, Lizbon gece hayatı ve diğer tüm detayları bulabileceksiniz. Biz böyle zevkli ve güzel yerlerin yazılarını web sitemiz için hazırladığımızda bu anıları tekrar tekrar yaşıyoruz ve çok zevk alıyoruz. Mutlaka siz de Lizbon’u ve Portekiz’i çok seveceksiniz. Seyahatinizde bu rehberimiz ile bir miktar bile faydamız olursa ne mutlu bize! Şimdiden sizlere iyi seyahatler.

Not: Haziran 2022’de yaptığımız Portekiz seyahatimiz ile ilgili tüm paylaşımlarımızı Bizdegeziyoruz instagram profilimizde sabitlenenler hikayeler arasında okuyabilirsiniz. Orada da farklı detaylar mevcut. Lizbon’a gitmeden önce vereceğimiz bilgileri inceleyerek ve notlar alarak kendiniz için de Lizbon Gezi Rehberi oluşturabilirsiniz.

Portekiz’deki diğer durağımız Porto ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Lizbon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lizbon, Portekiz’in başkentidir. Farklı kültürlerin ve farklı dillerin etkisiyle 7/24 canlı ve dinamik bir şehir olmasıyla da son yıllarda oldukça revaçta olan bir Avrupa şehridir. Lizbon şehri Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç etrafına kuruludur ve Atlantik Okyanusu’na kıyısı vardır. Avrupa’nın en renkli ve canlı başkentlerinden biri olan Lizbon, İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulmuştur. Çoğu yere ulaşım için yokuşlardan oluşan bu şehirde rahat ayakkabılar ve terletmeyen kıyafetler giymeniz şiddetle tavsiyemizdir. Para birimi olarak Euro kullanılmaktadır. Schengen vizesi ile gidilmektedir.  Humberto Delgado veya Aeroporto da Portela havaalanı Lizbon’da bulunmaktadır. Ülkemizden Lizbon’a direkt uçuş vardır. İstanbul-Lizbon arası yaklaşık 4,5 saat sürmektedir.

Lizbon Hava Durumu

Lizbon’da genellikle Akdeniz iklimi hakimdir. Okyanus kıyısı olması sebebiyle yağmurlu ve ılıman kışlara sahiptir. Yaz aylarında da oldukça sıcak dönemler olmaktadır. Bizim seyahatimiz Haziran ayının başındaydı ve bizi 3 gün boyunca aralıklı yağışlı bir Lizbon havası karşıladı. Güneş çıktığında t-shirt ile dolaştık fakat güneş gittiği gibi üzerimize bir şeyler alma ihtiyacı da duyduk. Gezimizin son günlerinde ise yağmur bitmişti ve sıcak günlerde de bol bol dolaşma fırsatı bulduk. Bol bol yokuş tırmanıp indiğiniz için sıcaklarda o yokuşlarda yürümek açıkçası daha zor oldu. O sebeple Haziran ayı hafif serin olması sebebiyle doğru bir tercih olmuştu bizim için.

Lizbon Pahalı Mı?

Lizbon ve Portekiz’de para birimi olarak Euro kullanılıyor. Sadece Euro’nun genel olarak Türk Lirası’na göre değeri çok yüksek olması sebebiyle Portekiz’e pahalı demek çok doğru olmaz. Çünkü diğer çoğu Avrupa ülkesine göre fiyatlar oldukça makul. Örnek verecek olursak Almanya’nın turistik bir yerinde içeceğiniz bir bira 7-8 Euro civarındayken Lizbon’da 3-4 Euro’ya içebilirsiniz. İki kişi güzel bir öğle yemeğine Lizbon’da 20 Euro verirken İtalya’da 30-40 Euro vermeniz gerekecektir. Yine turistik satın alacağınız magnetlerden örnek verecek olursak; Lizbon’da magnetler 1 ile 1,5 Euro civarındayken farklı Avrupa ülkelerinde 3-4-5 Euro’dan aşağı magnet bulmak çok zor. Bu sebeplerle Lizbon’a ve genel olarak Portekiz’e Avrupa’nın en ucuz ülkesi dememiz yanlış olmaz.

Lizbon’a Ne Zaman Gidilir?

Biz Haziran ayında gittik. İlk 3 günümüzde yağmurlu bir Lizbon karşıladı bizi. Açıkçası çok şaşırdık, çünkü Lizbon Portas do Sol (Güneş Kapıları/Terasları) ile ünlü Avrupa’nın en güneşli şehirlerinden biri. Rotamızı mümkün oldukça yeniden planlayarak daha çok içeride zaman geçirdik, restoran mekan deneyimledik. Ancak 3. Günün sonunda bir anda hava açtı ve sonraki iki günümüz de sıcak ve güneşli geçti. Güneşe ne kadar sevinsek de yokuş tırmanırken serin havayı özlediğimizi itiraf etmeliyiz.

Genel olarak Lizbon’a gidilebilecek en güzel zamanları Mayıs, Haziran ve Eylül olarak söyleyebiliriz. Yanınıza yine de her ihtimale karşı hem şemsiye, yağmurluk hem de yazlık açık ayakkabılar almayı tercih edebilirsiniz.

Lizbon’a Nasıl Gidilir?

Lizbon’a Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan 4,5 saatlik direkt uçuşu ile ulaşılabiliyor. 2024 yılından itibaren İzmir’den de Lizbon’a Pegasus da seferlere başladı. Ayrıca Avrupa aktarmalı olarak diğer havayollarını da tercih edebilirsiniz. Zaman sıkıntınız yok ise fiyat biraz daha uygun oluyor.

Lizbon’da Ulaşım

Lizbon’da tüm Avrupa şehirlerinde olduğu gibi metro ağı ile her yere ulaşabiliyorsunuz. Şehir merkezinde Bairo Alto bölgesinde kalacaksanız çoğu tarihi ve turistik yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanmanıza gerek yok. Sadece okyanus kenarına ve yakın kasabalara gidecekseniz ulaşım ihtiyacınız olacaktır.

Lizbon metro haritasına buradan ulaşabilirsiniz.

Lisboa Card

Şehirde turistler için toplu taşımada ve müzelere girişte fiyat avantajı sağlayan Lizbon Card uygulaması var. Havaalanlarından ve şehir içindeki Lizbon turist information office’lerden satın alabilirsiniz. Önceden planlayıp https://www.visitlisboa.com web sitesinden de satın alabilirsiniz. Kalacağınız gün sayısı kadar almakta fayda var.

Biz Lizbon’da genellikle heryer birbirine yakın olduğu ve kartın fiyatı biraz pahalı olduğu için tercih etmedik. Eğer ilk gidişiniz ise almayı değerlendirebilirsiniz.

Tramvay 28 Hakkında Herşey

 

Lizbon denince akla gelen ilk şeylerden biri sarı tramvayları. Sarı tramvay denince de akla hemen meşhur 28 numaralı tramvay geliyor. Turistlerin gözdesi 28 nolu tramvay aslında yerel halkın kullandığı günlük ulaşım araçlarından biridir. Son zamanlarda oldukça popülerleşmiş ve çok kalabalık olması sebebiyle uzun bekleme sıraları ile binilebiliyor.

28 numaralı tramvay Lizbon’un tarihi yerlerinden geçmektedir. İlk durağı Martim Moniz olan tramvaya buradan binmenizi öneririz. Buradan kalkan tramvay Alfama Bölgesini geçerek Baixa bölgesine tırmanıyor, ardından Estrela ve Graca bölgesine devam ediyor. Ücreti kişi başı tek yön 3€ idi.

28 numaralı tramvay ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Elektrikli Scooter

Lizbon’da elektrikli scooter kullanımı oldukça yaygın. BirdBoltLink gibi çeşitli uygulamalar var. Biz sahil kesiminde zaman zaman tercih ettik. Oldukça zevkliydi. Telefona uygulaması indirilerek rahatça kullanılabiliyor. Fiyatları biraz pahalıydı açıkçası ama deneyim açısından güzeldi. Özellikle sahil şeridinde, yokuşların az olduğu Belem bölgesine doğru giderken doğru bir ulaşım tercihi olacaktır.

Über

Şehirde çok geniş bir über hizmeti sunulmakta. Biz genellikle yürümeyi tercih ettik. Fakat çok yokuş çıkacağımız zamanlar ya da yorgun olduğumuzda Über’i tercih ettik. Fiyatları oldukça uygundu. İki kişi metro fiyatına über kullanabildik. Bu sebeple Lisboa Card almadığımıza memnumuz.

 

Lizbon’da Gezilecek Yerler

Rossio Meydanı (Praça de Rossio)

Rossio Meydanı diğer bir adıyla Pedro IV Meydanı şehrin ana meydanlarından biridir. Uzun yıllardır yerel halkın önemli gün, etkinlik, miting, konser zamanları için buluşma yeridir.

Harita için tıklayınız.

Alfama Bölgesi

Alfama Bölgesi şehrin en eski yerleşim yeridir. Tejo nehrinden Sao Jorge kalesine kadar olan yokuşa kurulmuş bölgedir. Bölgede çok fazla sayıda yerel Fado barları ve restoranlar bulunmaktadır. 1755 büyük Lisbon depreminden en az etkilenen yer olması sebebiyle çok fazla tarihi ve eski bina bulunmaktadır.

Alfama bölgesini gezmenin en keyifli yolu 28 No’lu tramvayla Portas do Sol’e kadar çıkmak ve oradan sonrasını yürüyerek keşfetmek. Eğer kalabalık bir grupsanız 28 numaralı tramvay yerine tuk tukları da tercih edebilirsiniz.

Bu bölgenin dar sokaklarını keşfederken yerel barlarda ve süslemeli sokaklarda bir partiye denk gelmeniz muhtemel. Burada etmeniz gereken bir husus, çok fazla hırsızlık olayının yaşanmasıdır. Siz siz olun kapkaççılara dikkat edin.

Harita için tıklayınız.

Portas do Sol

Türkçe anlamı ‘Güneşin Kapıları’ olan bu yer Alfama bölgesinde bulunuyor. Lizbon bilindiği gibi seyir terasları ile meşhur olan bir şehir. Portas do Sol de en ünlü manzara seyir yerlerinden biri. Burada bir kadeh şarap içerek gün batımını izlemenizi öneririz. Tedarasın büfesinde kadeh şarap 4€’dan başlamaktadır.

Harita için tıklayınız.

Miradouro de Santa Luzia

Portas do Sol’ün hemen ilerisinde bulunan bu yer de bir diğer ünlü manzara teraslarından biridir. Buradan da bütün Lizbon’u ve Atlantik okyanusunu izleyebilir, güneşi batırabilir ve çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Kale’ye yakın olduğu için kale ziyaretiniz sonrası bu güzel manzarada dinlenmek çok keyifli olacaktır.

Harita için tıklayınız.

Lizbon (Se) Katedrali

Lizbon gezi rehberlerinin olmazsa olmazları, katedraller. Miradouro de Santa Luzia’dan yokuş aşağı devam ettiğinizde önünüzde müthiş ihtişamı ile Se Katedralini göreceksiniz. Burası Lizbon’daki en eski klisedir. 12.yy’da inşa edilmiş ve Lizbon’un en önemli yapılarından biridir. Burada ilginç bir bilgi vermek isteriz: katedralin olduğu yerde 11.yy’da bir cami bulunuyormuş. Hristiyanlar tarafından bu cami yıkılarak bina restore edilmiş ve klise haline dönüştürülmüş. Hala bazı bölümlerinde cami kalıntılarını görmek mümkün. Buraya tramvay 28 ile gelebilirsiniz ya da metro tercih edecekseniz en yakın durak Rossio olacaktır.

Sao Jorge Kalesi

Sao Jorge Kalesi şehrin en yüksek yerinde bulunuluyor. M.Ö. 6.yy’da inşaa edildiği tahmin ediliyor. 11 tane kulesi bulunuyor. Şehrin savunmasında eski dönemlerde oldukça önemli bir yere sahip. Birçok savaştan yara almadan çıkmıştır. Günümüzde kraliyet dönemine ait sergiler bulunmaktadır. Buradan da tüm Lisbon’u ve 25 Nisan Köprüsünü çok güzel izleyebilirsiniz.

Harita için tıklayınız.

Santa Justa Asansörü

Santa Justa asansörü Lizbon’un gözde iki bölgesi olan Baixa ve Bairro Alto’yu birbirine bağlar. Bu iki bölge arası oldukça yokuşlu olduğu için 1900’lü yıllarda ulaşımı kolaylaştırmak üzere inşa edilmiş. Asansörün en üst katına çıkmak kişi başı 5€. Bize kullanmayı tercih etmedik. Bu civardaki farklı alışveriş dükkanlarına baka baka dolandık. Hem turistik olduğu için çok uzun sıra vardı.

Harita için tıklayınız.

Bairro Alto ve Chiado

Bairo Alto Lizbon’un parti bölgesi olarak bilinir. Küçük barlar, dışarı taşan partiler, restoranlar bu bölgede çok yoğun. Özellikle haftasonları çok kalabalık olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle rezervasyonunuz yok ise saat 10’dan sonra yer bulmanız çok zor oluyor. Cadde çok hareketli ve renkli. Farklı ve yerel lezzetler için gideceğiniz restoranı iyi seçmenizi öneririz. Chiado da Bairro Alto’nun hemen yanındaki böle. Burada da aynı şekilde sofistike barları, tiyatroları,  kitapçıları ve eski stil yerel kafeleri bulabilirsiniz. Hermes gibi ünlü firmaların mağazalarını da bu bölgede bulabilirsiniz.

Harita için tıklayınız.

Praça do Comercio (Ticaret Meydanı)

Avrupa’nın en güzel meydanlarından biri olan Praça do Comercio (Ticaret Meydanı) şehrin okyanusa açılan kapısı niteliğindedir. Bu meydan büyük etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Büyük Lizbon depreminde yıkılan Ribeira Sarayı’nın tıkılmalı sebebiyle burası halen Saray Meydanı olarak da anılmaktadır. Biz burayı çok sevdik ve bol bol fotoğraf çekildik. Gökçen 2016 Dünya Kupası finalini burada izlediği için onun için burasının ayrı bir önemi vardı. Devasa bir kalabalık ile burada şampiyonluk kutlamasına şahit olmak efsane bir deneyim.

Harita için tıklayınız.

Cascais

Lizbon gezi rehberinize mutlaka Cascais turu eklemelisiniz.

Cascais Lizbon’dan tren ile yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan bir balıkçı kasabası. Praça do Comercio’dan sahil boyunca ilerleyerek Cais do Sodre tren istasyonuna gelerek buradan Cascais trenine binebilirsiniz. Küçük bir kasaba olduğu için tren sizi zaten merkezde bırakıyor. Buradan yürüyerek önce çarşıyı sonra sahilini gezmenizi öneririz.

Praia da Rainha ilk önümüze çıkan plajdı. Gerek buradan gerek diğer halka açık koylardan denize girebilirsiniz. Bölgede denizcilik yaygın olduğu için bir çok deniz mahsulleri restoranı mevcut. Turistik olanlara dikkat etmenizi önerir, menülere bakarak yer tercih etmenizi tavsiye ederiz. Biz Lisbon’da çok fazla deniz ürünü tercih ettiğimiz için burada ünlenmiş bir İtalyan restoranı tercih ettik. Adı Gastronomi İtaliana Cascais. Önyargılara yer vermeden burada gerçekten çok iyi bir İtalyan mutfağı sunuluyor. Biz Buratta ravioli, funghi pizza ve tiramisu tercih ettik. Hepsi harikaydı. Hatta tiramisu ve ravioli yendiğimiz en iyisiydi diyebiliriz.

Karnımızı doyurup Cascais’in çarşısını dolandıktan sonra Santa Marta Lighthouse’a gittik. Cascais’e gelip de burayı görmeden dönseymişiz çok üzülürmüşüz. Casa de Santa Maria zengin bir İrlandalı tütün tüccarının evi olup Cascais’in bugün sembolü olarak bilinir. Bizim gittiğimiz saatte kapalıydı ama normalde gezilebiliyor. Bahçesinde fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Harika fotoğraflar çıkacağına eminiz. Köprüden bağırarak atlayan gençleri de alkışlamayı unutmayın. Buranın tadını en güzel onlar çıkarıyor.

Harita için tıklayınız.

Gastronomi İtaliana Cascais İnstagram Adresi için tıklayınız.

Cabo do Roca

Cabo do Roca’ya gitmenin en kolay yolu hemen Cascais tren istasyonu karşısında bulunan terminalden kalkan 403 numaralı Sintra otobüslerine binmektir. Terminal Cascais Villa alışveriş merkezinin hemen altında bulunuyor. Cabo do Roca için tek yön/tek kişi fiyatı 3,45€. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Cabo do Roca Avrupa’nın en batı ucudur. Burada uçsuz bucaksız bir okyanus ve ihtişamlı bir deniz feneri sizleri karşılamaktadır. Atlantik okyanusuna uzanan falezler oldukça tehlikeli. Fotoğraf çekmek için sınırlı alanların dışına çıkmamak gerekiyor. Nitekim her yıl burada kötü sonuçlanan olaylar yaşanabiliyormuş.

Fener’den ilerledikten sonra Roca burnu anıtını göreceksiniz. Anıtın kitabesinde Portekizli şair Luis Vaz de Camoes’in meşhur sözleri yazmaktadır:

İşte…

Karanın bittiği ve denizin başladığı yer…

Avrupa kıtasının en eski noktası

Harita için tıklayınız.

Carmo Rahibe Manastırı

Lizbon’da otelden kendimiz dışarı attığımızda uğradığımız ilk yer Carmo Rahibe Manastırı olmuştu. Orta Çağ’da inşa edilmiş bu yapının üst kısmı 1755 büyük Lizbon depreminde yıkılmış. Çatı dışındaki sütunlar ve tarihi duvarlar hala hasarsız bir şekilde durmaktadır. Burayı gezdiğinizde 1755 depreminin ne kadar etkili olduğunu görebiliyorsunuz. İçeride yine Orta Çağ’dan kalma eserlerin ve objelerin sergilendiği bir müze bulunuyor. Aynı zamanda bir ekranda burası hakkında küçük bir bilgilendirme yansıtılıyor. Depremi ve depremin etkisini çok iyi gösteriyorlar.  Biz çok etkilendik buradan.

Giriş ücreti tam 5€, öğrenci 4€.

Harita için tıklayınız.

The Pink Street

İzmir’deki Gazi Kadınlar sokağı gibi bir sokak diyebiliriz. Pembe bir yol üzerinde bir sürü bar ve gece klübü bulunuyor. Gece sokak ve mekanlar oldukça kalabalık oluyor. Buraya gelen insanlar genç ve genellikle sarhoş tipler. Biz gece kulüplerine girmedik. Bu sokakta bulunan Sol e Pesca adlı lokal barda oturup bir şeyler atıştırdık. Mekan ile ilgili detaylara yazının ilerleyen bölümlerinde ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Harita için tıklayınız.

Time Out Market

 

Lisbon’daki farklı tüm lezzetleri bir arada bulabileceğiniz bir pazar yeri diyebiliriz. İçeride bir sürü farklı restoran ve bar bulunuyor. Dilediğiniz birine oturtabilirsiniz. İçlerinde pizzacı ve hamburgerciler de var yerel Portekiz mutfağı da var. Biz açıkçası içerisinin havalandırması çok iyi olmadığı için çok fazla koktuğundan burada yemeği tercih etmedik. Hem de çok kalabalıktı.

İnstagram adresi için tıklayınız.

Harita için tıklayınız.

Web sitesi için tıklayınız.

Miradouro de Sao Pedra de Alcantra

Bu teras otelimize çok yakın olduğu için ve geceleri hep bir aktivite olduğu için Lizbon gezimizde sık sık bulunduğumuz bir yerdi. Lizbon’da bulunduğumuz zaman içerisinde burada bir sürü lokal işletme küçük küçük tezgahlarda yiyecek ve içecek satışı yapmaktaydı. Akşamları eğlence ve canlı müzik vardı. Burada harika zaman geçirdik açıkçası. Manzarası da tüm Lizbon’u görüyor. Bu manzara eşliğinde sangria içmek harikaydı.

Harita için tıklayınız.

Jeronimos Manastırı

Belem semtinde bulunan Jeronimos Manastırı’nın inşaatına 1501 yılında başlanmış ve 1601 yılında tamamlanmıştır. Lizbon’un en önemli simgelerinden biridir. 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Avrupa’dan çıkıp Hindistan’a deniz yolu ile giden ilk kişi olan Vasco da Gama’nın da mezarı burada bulunmaktadır. Geç Gotik ve Rönesans mimari özelliklerini taşımaktadır. Biz girer girmez buranın büyüsüne kapıldık. İçerideki detaylar oldukça göz alıcıydı. 

Harita için tıklayınız.

Kaşifler Anıtı (Padrao de Descobrimentos)

Anıt 15. ve 16. yüzyılda buradan Okyanusa ve keşfetmeye açılan Portekizli denizcilerin anısına inşa edilmiştir. 52 metre yüksekliğinde ve bir yelkenli türü olan karavele şeklinde inşa edilmiştir. Oldukça ihtişamlı bir yapıydı. Kıyı boyunca dolandıkça buradan denize açılan denizciler, o eski savaş dönemleri gözlerinizin önüne geliyor.

Harita için tıklayınız.

Belem Kulesi (Torre de Belem)

Kaşifler Anıtı’ndan kıyı boyunca yürüyerek Belem Kulesi’ne ulaşabilirsiniz. Lizbon’da kesinlikle görülmesi gereken ilk yerlerden biri diyebiliriz. 16.yüzyılda dönemin önemli kaşifi Vasco da Gama anısına inşa edilmiştir. Kule içine giriş 6€. Biz içeri girmedik. Dışarıda bol bol fotoğraf çekildik ve soğuk bir bira eşliğinde Kule’yi çimenlerde oturarak seyrettik.

Harita için tıklayınız.

Lizbon’da Nerde Kalınır?

Biz İbis Lisboa Centro Liberdade otelini tercih ettik. Genel olarak İbis standardı düşüktür. Ancak burası gayet kaliteli ve olanakları yüksek bir oteldi diyebiliriz. Çalışanları ve servis hizmetleri oldukça iyiydi. Ayrıca odalar diğer İbis otellerine göre konforlu ve genişti. Fiyatları dönemine göre değişse de genel olarak 50-80€ aralığında diyebiliriz. İbis otel bu kurumsallıkta bulabileceğiniz aslında bölgedeki en uygun otel diyebiliriz. Daha uygun hostes ve ortak kullanım alanlı odalar bulmanız tabiki mümkün. Daha yüksek standartlarda da güzel oteller mevcut. Biz genel itibariyle İbis otelden memnun kaldık. Sadece bir miktar yokuş çıkılarak gidiliyordu otele. Jardim Botanico de Lisboa, Liberdade Meydanına, 28 numaralı tramvaya ve Miradouro de Sao Pedra de Alcantra gibi turistik yerlere yürüme mesafesindeydi. Genel olarak yokuş ile derdiniz yok ise tercih edebilirsiniz.

Lizbon Yemek Rehberi

Ağız tadına düşkün bir çift olarak mutlaka gideceğiniz yerlerde ne yenir, ne içilir, yerel restoranlar, kült yiyecekler gibi araştırmalarımızı yoğunlukla yapıyoruz. Lizbon’a gelmeden önce de derin bir araştırma yapmıştık. Lizbon gibi farklı kültürlere ait yerel yemekleri tatmak ve restoranları deneyimlemek bizim için aşırı zevkli bir şey. Bu sebeple Lizbon’da yaşadığımız deneyimi sizler de yaşayın diye sizlere çok güzel bir Lizbon yeme içme rehberi hazırladık.

Sizler de de bizim gibi ağız tadımıza düşkünseniz ve daha önce tatmadığınız yerel lezzetleri tatmaktan zevk alıyorsanız Lizbon tam size göre bir yer. Bu yazımızda Lizbon’da ne yenir ve nerede yenir gibi sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz.

Portekiz mutfağı kullanılan malzemeler bakımından aslında alışık olduğumuz zetinyağının ve bizim de mutfağımızda kullandığımız genel malzemelerin hakim olduğu Akdeniz mutfağının tipik bir örneği. Fakat benzer malzemelerle çok farklı tabaklar çıkmış ortaya. Atlantik okyanusuna kıyısı olması sebebiyle de deniz ürünleri buranın baş tacı diyebiliriz. Şimdi biraz yerel lezzetlerden ve nerede ne yenir onlardan bahsedelim. Açken okumayınız!

Bizim gibi deniz ürünü aşığı bir çift için Portekiz genel olarak çok iyiydi.

Lizbon’da Ne Nerede Yenir?

Üç kelime ile Portekiz mutfağını özetlememiz gerekirse: yumurta (her şeyin içinde, eğer içinde yoksa üstünde mutlaka yumurta oluyor), deniz ürünleri (çoğunlukla morina balığı) ve  zeytinyağı diyebiliriz. O sebeple alışık olmadığınız lezzetler değiller. Hepsini zevkle beğenerek yiyeceğinize eminiz. Özellikle aşağıdaki bazı mutlaka tatmanız gereken lezzetleri sıraladık:

  • Sardinhas
  • Bacalhau
  • Caldo Verde
  • Azeitao
  • Piri Piri Chicken
  • Bifana
  • Ginjinha

Kahvaltı

Lizbon gezimizde otelimize kahvaltı dahil olduğu için genellikle otelde birşeyler atıştırdıktan sonra yola koyulduk. Lizbon kahvaltı kültüründe çok fazla hamur işi mevcut. Fakat bizden farklı olarak genellikle tatlı ürünler ağırlıklı. Tüm pastaneler bir sürü tatlı hamur işleri ile reyonlarını doldurmuş durumdalar. Tuzlu bir şeyler bulmakta zorlanabilirsiniz.

Öğle Yemeği

Lizbon’da öğle yemekleri genellikle atıştırmalar, sandviçler ve tapaslar üzerine diyebiliriz. Biz genelde öğle yemeğini hep atıştırmalıklar ile geçiştirdik. Arada nata yedik, arada konserve barlarda kendimizi bulduk. Zaten devamlı Porto şarabı ve yanında birşeyler tattığınız için genel bir acıkma durumu olmuyor.

  • Pastel de Bacalhau: Morina balığından yapılan patatesli bir kızartma.
  • Coxinha: Tavuklu içli köfte tarzı bir kızartma.
  • Caldo Verde: Yerel kara lahana çorbası, üzerinde meşhur Portekiz sosisi ile servis edilebiliyor. Sosis istemiyorsanız önceden belirtmenizi öneririz.
  • Konserve Deniz Ürünleri: Konserve deniz ürünleri oldukça meşhur. Sardalya ilk sırada geliyor. Onun dışında kalamar, ahtapot gibi ürünlerde de rahatlıkla bulunabiliyor. Konserve sardalyalardan alıp nehir kenarında güzel bir manzara eşliğinde piknik yapabilirsiniz.

Akşam Yemeği

Lizbon gerçekten bir deniz ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri ile ünlenmiş bir yer olmasının hakkını veriyor. Nitekim bu tarz restoran sayısı da oldukça fazla. Siz de bizim gibi balık, karides, kalamar, kabuklu deniz ürünleri gibi denizden çıkan tüm ürünleri seviyorsanız Lizbon’da hiç zorlanmayacaksınız.

Cerverjari Ramiro

 

Biz burayı Ayhan Sicimoğlu’nun Lizbon seyahatinde görmüştük. Burası çok uzun zamandır hizmet veren ve dünyada kabuklu deniz ürünleri denince akla gelen ilk yerlerden biri. Buranın klasiği karides tava. Sarımsak, yağ ve karides özel sosları ile harmanlanarak hiçbir yerde yemediğiniz bir lezzet ortaya çıkıyor. Onun dışında Scarlet karidesi de oldukça merak ettiğimiz bir tattı. Kafasındaki sıvıyı ızgara edilmiş karidesin üzerine dökerek yeniliyor. Scarlet karides de oldukça lezzetli ve farklıydı. Kafasından çıkan sıvı olmasa da olur diyebiliriz ama.

Neler Yedik:

  •  Pao Torrado com manteiga (Sarımsaklı ve tereyağlı sıcak ekmek)
  •  Queijo Monte da Vinha (Ünlü Portekiz peyniri)
  •  Gambas a la Aguillo (Sarımsaklı Karides)
  •  Carabineiros (Scarlet karides)
  •  Gamba Media Grelhada (Tiger Prawn)

Burada çalışanlar da sizinle o kadar özenli ilgileniyorlar ki çok şaşırabilirsiniz. Biz gelmeden önce internetten rezervasyon yaptırmıştık. Kişi başı 25 Euro rezervasyon bedeli ödüyorsunuz internetten. Sonra hesaptan bu para düşünüyor. Rezervasyonsuz gitmeye sakın kalkmayın, yer bulmanız imkansız.

Sizin için rezervasyon linkini de aşağıya bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

Rezervasyon için tıklayınız.

Web sitesi için tıklayınız.

İnstagram adresi için tıklayınız.

Harita için tıklayınız.

Time Out Market

Lisbon’daki farklı tüm lezzetleri bir arada bulabileceğiniz bir pazar yeri diyebiliriz. İçeride bir sürü farklı restoran ve bar bulunuyor. Dilediğiniz birine oturtabilirsiniz. İçlerinde pizzacı ve hamburgerciler de var yerel Portekiz mutfağı da var. Biz açıkçası içerisinin havalandırması çok iyi olmadığı için çok fazla koktuğundan burada yemeği tercih etmedik. Hem de çok kalabalıktı.

İnstagram adresi için tıklayınız.

Harita için tıklayınız.

Web sitesi için tıklayınız.

Sol e Pesca

Seyahatlerimizde orijinal lezzetler için lokal yerleri araştırıp tercih etmeye özen gösteriyoruz. Sol e Pesca Lizbon’da gece hayatının nabzının attığı Pink Street’te bulunan yerel bir konserve bar. Portekiz’e özgü konserve deniz ürünlerinin farklı çeşitlerini bulabileceğiniz harika bir yer. Eskiden balık av malzemeleri satışı yapan bu yer şuna konserveleri ile ünlü bir bar/bistro. Biz zeytinyağlı ve sarımsaklı ahtapot ve zeytinyağlı ve domates soslu konserve sardalya tercih ettik. Yanlarında kızarmış sıcak ekmek ile servis ediliyor. Yanında buz gibi bir Sagres ile mükemmel uyumu yakalayabilirsiniz.

 

Harita için tıklayınız.

İnstagram adresi için tıklayınız.

Bonjardim

Burayı da yine lokal lezzet araştırması yaparken farklı blog sitelerinden keşfetmiştik. Yabancı blogger’ların Lizbon gezi rehberlerini incelediğimizde, Bonjardim adlı, ara sokakta kare masa örtüleri ile çok tatlı ve sıcak bir restoran çıktı karşımıza. Buranın meşhur olmasının sebebi özel bir sos ile ağır ağır pişirilen kızarmış tavukları. Yine kendi reçeteleri olan özel bir peri peri sos ile servis ediliyor. Biz yanında kızarmış patates ve salata tercih ettik. Tavuk gerçekten de çok güzel ve özeldi. Buralara tekrar yolumuz düşerse mutlaka tekrar uğrayacağız. Yarım tavuk fiyatı 8 Euro idi.

Harita için tıklayınız.

Pasteis de Belem

Lizbon Gezi Rehberi içinde yer alan en değerli yerlerinden biri ve Lizbon denince akla ilk gelen şey kesinlikle Pastel de Nata. Umut’un Portekiz’e gelme sebebi. Pasteis de Belem Nata’nın ortaya çıktığı yer. Çok uzun yıllar önce Belem’de bulunan rahibe manastırında rahibelerin para kazanması için ortaya çıkarılmış bir tatlı. Rahibeler burada nata satarak para kazanmaktalarmış. Reçete hiç değişmeden günümüze kadar özenle korunarak gelmiş.

Pasteis de Belem Nata’yı gerçek lezzetiyle yiyebileceğiniz tek yer. Bu tarihi ve özel binada sizi iki sıra karşılayacak çok büyük ihtimal (mekanda devamlı sıra mevcut). İlk sıra take-away için. Diğeri ise içeride oturup bu lezzetleri keşfetmeniz için.

İçeri girer girmez sizi harika bir atmosfer karşılıyor. Mimarisi, içerideki ince detaylar, tarihi eserler, azulejoslar çok etkileyiciydi.  Biz bolca nata yedik. Yanında da sıcak coxinha ve bolo do belem gibi farklı lezzetleri keşfettik. Nata için söylenecek bir şey tabiki yok fakat burada bir tatlı sever olarak ulunuyorsanız mutlaka bolo do belem’i de de-ne-me-li-si-niz (Umut ısrarla öneriyor). Onun dışında harika bir sütlü kahve içmeyi ve bol bol fotoğraf çekilmeyi unutmayınız.

İnstagram adresi için tıklayınız.

Web sitesi için tıklayınız.

Harita için tıklayınız.

Pastel de Nata hakkındaki diğer tüm detayları da Pastel de Nata yazımızdan okuyabilirsiniz.

Ginjinha Sem Rival

Herkes bilmez ama Lizbon’da bir vişne likörü kültürü de mevcuttur. Vişne likörü denince de akla gelen ilk yer Ginjinha Sem Rival’dır. Burası 1890’ından beri sadece vişne likörü satışı ve tadımı yapan küçücük ve harika bir dükkan. Yerel halkın sabah saatlerinde işe gitmeden önce burada bir shot atıp öyle işe gittiği söylenir. Biz de burada işe gitmesek de adete uyarak sabah saatlerinde -kahvaltı etmeden- burada bir shot atıp güne öyle başladık. Biz tadını gerçekten çok sevdik. İçerideki tatlı amca da buraya ayrı bir hava katıyor.

Shot fiyatı 1,45€, şişe fiyatı ise 12€. Biz bir şişe eve getirmediğimiz için çok pişmanız. Bir dahaki sefere artık diyelim.

Harita için tıklayınız.

Porto Şarabı

Lizbon gezi rehberi içinde Porto şarabının yer almaması olmaz. Çünkü Lizbonda da çok değerli şaraplar mevcut ve ciddi bir sektör. Porto şarabı dünyadaki en ünlü şaraplardandır.  Dünya’da bilinen adıyla ‘Port Wine’ Portekiz’in ana limanlarından olan Porto’dan gelmektedir. Porto’nun Douro bölgesinde yetişen üzümlerden üretilmektedir. Porto şarapları yüksek alkol oranı (%19,5) ve tatlı olmalarıyla ünlüdürler. Kırmızı ve beyaz çeşitleri vardır.

İngilizlerin Porto’da üretilen şarapları İngiltere’ye taşırken uzun yolculuklar sırasında şarapların bozulmasını önlemek adıyla şarapların içerisine brendi koydukları bilinmektedir. Böylece yüksek alkollü Porto şarabının ilk versiyonları elde edilmiştir. Günümüzde ise yüksek alkol artık brendiden gelmemektedir. Bunun yerine fermantasyon durdurma, tatlandırma ve alkolü arttırma işlemi için Aguardente  adlı yüksek alkollü bir içecek kullanılmaktadır.

Porto şarabı yemek sonrası 85cc’lik özel bardaklarında 1 kadeh olarak içilir. Yemek ile birlikte tercih edilmeyecek kadar ağır bir şaraptır. Tatlı ve yoğun bir tadı olması sebebiyle oda sıcaklığının altında servis edilir.

Bilinen meşhur Porto Şarabı Üreticileri

  • Porto Cruz
  • Calem
  • Velhotes
  • Offley
  • Graham’s
  • Ferreira
  • Croft
  • Krohn
  • Cockburn’s
  • Sandeman
  • Taylor’s
  • Churchill

Lizbon Alışveriş Rehberi

Lizbon’da da Avrupa’nın çoğu şehrinde olduğu gibi yapacağınız alışverişlerden daha önce belirlenmiş olan %23’lük KDV ödemenizi Tax Free olarak geri alabiliyorsunuz. KDV İadesi almak için tek fişte en az 50€‘luk alışveriş yapmanız gerekmektedir.

Lizbon’dan Hediyelik Eşya Ne Alalım?

  • Lizbon’da Porto gibi mantar eşyaları ile ünlü bir yer olduğu için mantardan yapılmış, gözlük kılıfı, çanta, cüzdan ve kolye gibi ürünleri alabilirsiniz.
  • Harika ve rengarenk konserve dükkanlarından yerel konservelerden alabilirsiniz. Sardalya, kalamar ve ahtapot çeşitleri var. Ambalajların renkleri ve tasarımlarına aşık olabilirsiniz.
  • Bir şarapseverseniz eğer mutlaka Porto şarabı almalısınız. Hangisini alacağınıza karar vermediyseniz mutlaka şarap tadımı yapmalısınız. Şişe fiyatları 6-7€’lardan başlayıp sonsuz €’ya kadar gidiyor.
  • Lizbon’a özgü çok güzel magnetler ve kitap ayraçları var. Fiyatları da diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça düşüktü.
  • Lizbon denince akla gelen ilk şeylerden biri meşhur çinileri ve seramikleri olan Azulejoslar. Farklı boyutlarda süs eşyası ve duvar objesi olarak azulejos alınabilir.
  • Portekiz’i simgeleyen tasarımlarda büyüklü küçüklü çok güzel masaörtüleri var. Fiyatları da 2-3€ seviyelerinden başlıyor. Farklı bir hediyelik olarak düşünülebilir. Biz bir sürü almıştık.

Lizbon Gece Hayatı

Lizbon kültürü çok farklı ve renkli olduğu için sokak partileri de bir o kadar renkli oluyor.  Bairo Alto’da bir çok küçük bar ve tapas dükkanları var. Bu bölge akşam 10’dan sonra oldukça hareketli oluyor. Ayrıca Alfama bölgesinde haftasonu sokak eğlenceleri oldukça renkli bir şekilde yapılıyor. Bu partilerde yerel lezzetlerin ve alkollerin tadına varabilirsiniz. Portekiz ve Brezilya ezgileri eşliğinde ızgara sardalya yiyebilirsiniz. Biz kokuları takip ederek partilerin olduğu caddeleri keşfetmiştik. Siz de kokuyu takip edebilirsiniz. Lizbon’u ve Portekiz’i en iyi keşfin yolu ve kültürünü hissetmenin yolu bu partilerden geçmektedir.

Miradouro de Sao Pedra de Alcantra’da da çok renkli sokak partileri ve sokak lezzetlerinin satıldığı partiler olabiliyor. Biz oradayken tüm terasta çok güzel bir yerel konser vardı. Bir sürü büfede Portekiz şarabı, kokteyller, sangria ve yerel lezzetler satılıyordu. Geç saatlere kadar eğlence devam ediyor.

Onun dışında daha sıra dışı bir eğlence isterseniz underground olarak geçen The Pink Street’i tercih edebilirsiniz. Biz eğlence için burayı tercih etmemiştik. Çünkü sokak çok pis kokuyordu. Farklı bir eğlence anlayışı isteyenler tercih edebilir.

 

Lizbon Gezi Rehberi burada son buluyor ve eğer buraya kadar okuduysanız bu bizim için çok değerli ve önemli. Lizbon ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bizlere sormaktan çekinmeyin. Seve seve yardımcı olacağımıza emin olabilirsiniz. Bize Bizdegeziyoruz instagram hesabından DM yoluyla ya da mail adresimiz bizdegeziyoruz@gmail.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.

 

Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Urla Kahve Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Urla Deniz Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Urla İskele Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

bizdegeziyoruz

Daha fazla seyahat ilhamı, güncel tavsiyeler ve unutulmaz anılar için bizi Instagram’da takip edin. Sizi bekleyen keşifler için hemen buraya tıklayın!

Yeni yerler keşfetmek isteyenler için YouTube kanalımıza göz atmayı unutmayın! Rehber videolarımızla yolculuğa başlamak için buraya tıklayın.

Önerilen makaleler

6 Yorum

  1. Merhaba, ilk defa seyahat edecekler için ne kadar açıklayıcı ve keyifli bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. Bu seyahatim için sizin yazınızı rehber alacağım. teşekkür ederim.

    1. Merhabalar, böyle güzel yorumlar bizi hem çok mutlu ediyor hem de çok teşvik edici oluyor. Olabildiğince detaylı ve bilgi verici bir yazı olsun istedik. Umarız güzel anılar biriktirirsiniz ve siz de bizim kadar Portekiz’i seversiniz. Yine instagram üzerinden de öne çıkan hikayelerimize ve postlarımıza bakabilirsiniz. Onlar da yönlendirici olacaktır. Seyahatiniz sonrası Portekiz hakkındaki görüşlerinizi ve anılarınızı da bizle paylaşırsanız çok mutlu oluruz. İyi seyahatler olması dileğiyle 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir