Arabayla yurt dışına çıkmak oldukça keyifli anılar biriktirmenizi sağlarken bir yandan da konforlu bir tercih olarak öne çıkıyor. Özellikle kalabalık aileler ve arkadaş grupları için çok daha elverişli ve bütçe dostu bir seyahat olanağı. Seyahatin tadını çıkarırken istediğiniz yerde mola vermek, konaklama yapmak ve özgürce hareket edebiliyor olmak harika bir duydu. Özellikle siz de Umut gibi araba kullanmayı seviyorsanız bu rota tam size göre.
Arabayla yurt dışına çıkmak hiç gözünüzü korkutmasın. Arabayla yurt dışına çıkmak oldukça kolay ve zahmetsiz. Sadece bayram zamanlarında uzun süre sınır kapılarında beklemeniz gerekebiliyor. Bu hatırlatmayı unutmamanızda fayda var. Onun dışında istediğiniz yeri keşfetmenin, istediğiniz saatlerde hareket etmenin tadını çıkartacaksınız.
Arabayla yurt dışına çıkarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bu hususlara uyuyor olmanız gerekiyor. Aracınız ile ilgili bazı belgelerin güncel ve eksiksiz olması da şart. İşte tüm bu bilgileri aşağıda sizler için derledik.
Keyifli sürüşlerinizin olacağı keşif dolu bir yolculuk olması dileğiyle..
Pasaport ve Vize
Arabayla yurt dışına çıkmak konusunda tabiki şahsi pasaport ve vize olmazsa olmaz. Vizenizin bulunduğu pasaportunuz sizin yurt dışındaki kimliğiniz ve devamlı yanınızda taşımak zorundasınız.
“Schengen Vizesi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu
Yurt dışı çıkış harcını yurt dışına her çıkışınızda ödemeniz gerekiyor. Bu yazıyı yazdığımız Temmuz 2024 itibariyle yurt dışı çıkış harcı 150 TL. Ama zam gelecek diyorlar. Zam gelirse yazımızı güncelliyor oluruz.
“Yurt Dışı Çıkış Harcı” ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ehliyet
Güncellenmiş, yani yeni tip ehliyetinizin yanınızda olması şart. Eski ehliyetler kabul edilmiyor.
Yeşil Sigorta
Yeşil sigorta arabayla yurt dışına çıkmak konusunda yapmanız gereken bir zorunluluk. Burada yeşil sigorta yaptırmadan yurt dışına aracınızla çıkmazsanız. Vize içinde bildiğiniz üzere seyahat sağlık sigortası yaptırıyorsunuz. Benzer bir durum aracınız için de geçerli. Yeşil sigortayı en az 15 günlük yaptırabiliyorsunuz (47.5 euro). Sigorta şirketinizle görüşerek hızlıca yaptırabilirsiniz, zaman almıyor. Yaptırdığınız yeşil sigortayı fiziksel olarak yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Sınırda da yeşil sigorta yaptırıldığını söylüyorlar ama biz hiç denemedik. Sınırda yaptırmanızı önermeyiz ama yine de bilgi olarak bulunsun.
Ruhsat
Sınır geçişlerinde ruhsat sahibinin araçta olması zorunlu bir koşul. Eğer ruhsat sahibi araçta değilse ruhsat sahibinin araçta olan birine vekâletini vermiş olması talep ediliyor. Şirket aracını kullanacaklardan şirketin imza sirküsü de istenebiliyor. Ruhsatınızın zaten arabada olması şart.
Kasko
Aracınızın yurt içi kaskosunun Avrupa’da da geçmesini isterseniz yurt dışında geçerli hale getirmeniz gerekmektedir. Burada fiyatlar aracınıza ve sigortanıza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Zorunlu olarak yapacağınız yeşil sigortanın olası kaza hallerinde Türk plakalı araçları değil Avrupa Birliği plakalı araçları korumak için yapıldığını da hatırlatalım.
Yakıt
Ülkemizde yakıt, Yunanistan’a göre ve Avrupa’ya göre daha ucuz kalıyor. Bu sebeple deponuzu Türkiye’de doldurmanızı tavsiye ederiz. Sınıra yaklaşırken iki tane benzin istasyonu var. Bu benzin istasyonlarını tercih ederek bir nebze de olsa kazanç sağlayabilirsiniz.
Sınır Geçişi ve Süre
Arabayla yurt dışına çıkmak aslında tam olarak sınır kapısında başlıyor. Sınırdan olabildiğince hızlı bir şekilde geçiş yapmak istiyoruz doğal olarak fakat bu zaman zaman uzun sürebiliyor. Özellikle bayram zamanlarında sınırda 7-8 saate varan bekleyişler olduğunu biliyoruz. Burada bayram zamanları mümkünse araçla sınırdan çıkma gibi bir plan yapmamakta fayda var. İllaki çıkacaksanız eğer bayramın başladığı günden en az 1-2 gün önce sınırdan çıkmak ve en az son günden 1-2 gün önce geçmekte fayda var. Normal zamanlarda eğer özel bir tatil vs yok ise geçişler genellikle hızlı oluyor. 10 dakikada geçilen zamanlar dahi oluyor.
Otoyol Ödemeleri
Avrupa çok geniş ve güzel otoyollara sahip. Bu otoyolları kullanarak varacağınız yere çok daha hızlı ulaşabilirsiniz. Otoyollar Almanya dışında hemen hemen her ülkede ücretli. Burada ücretler de çok değişken. Örneğin İtalya’da kısa mesafeler için 3-4 Euro ödemeler yaptığımız da oldu, uzun süreli otoyol sürüşlerimizde 70-80 Euro’lar da ödediğimiz oldu. Ücretsiz yollar kullanmak keşif noktasında size daha çok şey katıyor. Zamanla ilgili probleminiz yok ise ücretsiz yan yolları da tercih edebilirsiniz. Tercih sizin 🙂
Otopark
Otopark konusu yurt dışında ülkemizden çok daha önemli ve dikkatli olmanız gerekiyor. Nitekim bulduğunuz her boşluk bir park yeri olmayabilir veya ücretli olabilir. Burada şehir dışları nispeten daha çok olanak sunabilir fakat şehir merkezlerinde otopark sorununuz olacaktır. Genellikle ücretli otoparkları tercih etmelisiniz. Sokaklarda ve caddelerde size park yeri gibi gelen yerler başkalarına ait olabilir ya da ücretli olabilir. Döndüğünüzde arabanızı çekmiş olabilirler. Bu sebeple dikkatli olmakta fayda var.
Trafik Akışı
Avrupa’da trafik akışı ülkemizle aynı ve sağdan akıyor. Burada yazılı, temel kurallarda ülkemize göre çok bir farklılık yok. Fakat kurallar çok daha sıkı tutuluyor. Trafik kurallarına uyduğunuz sürece hiç problem yaşamayacağınıza eminiz.
“Urla Gezilecek Yerler” yazımız için tıklayınız.
“Urla Plajları” yazımız için tıklayınız.
“Bavul Hazırlama Listesi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“2024’ün En İyi Gezi Rotaları” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Bikepacking Rehberi: En İyi Rotalar, Ekipmanlar ve İpuçları” yazımız için tıklayınız.
Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.