Sakız Adası Gezi Rehberi
Güzel ve bakir koylarıyla, sahip olduğu kültürü iyi yansıtan tavernaları ile ve misafirperver insanları ile en çok tercih edilen Yunan adalarından biri olan Sakız Adası. Bizim de en sevdiğimiz adalardan birisi. Sakız Adası Gezi Rehberi yazımızla sizler için Sakız seyahatinizde rehber bir içerik oluşturmak istedik ve seyahatinizin konforlu, bol keşifli geçmesini sağlamayı amaçladık.
Sakız Adası Gezi Rehberi yazımızda aklınızdaki tüm soruların cevabını bulabileceğinizi umuyoruz. Sakız Adası, Kos Adası, Meis Adası ve diğer tüm seyahat içerikleri için Bizdegeziyoruz Instagram adresimizi ziyaret etmeyi unutmayın. Instagram’daki farklı içeriklerimiz de seyahatinizde sizlere faydalı olacaktır.
Şimdiden Sakız Adası ziyaretinizin bol keşifli ve çok eğlenceli geçmesi dileğiyle.
Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Sakız Adası’na İzmir Çeşme’den feribot firmalarından birini seçerek gidebilirsiniz. Feribotlar Çeşme Ulusoy Marina’dan kalkıyor. 3-4 farklı firma bulunuyor. Kimisi daha hızlı adaya ulaşıyor kimisi daha yavaş. Zaman zaman ilk kalkan firma değiştiği için hangisinin daha önce adaya varacağı belli olmuyor. (Biz Tilos ile gittik)
Öncelikle internetten aldığınız biletleri liman önünde bulunan bürolardan check-in olarak ödüyorsunuz. Sonrasında sıraya giriyorsunuz. Özel tatil günleri haricinde çok sıra olmuyor. Ama tatil zamanları gidiyorsanız iyi sırada bekliyorsunuz.
Bu arada bize zaman zaman arabayı nereye koyuyorsunuz diye soruyorsunuz. Dilerseniz marinanın otoparkını kullanabilirsiniz. Ama fiyat olarak oldukça yüksek olacaktır. Nitekim 2024 fiyatları günlük 450 TL civarındaydı. Kafanız rahat olsun derseniz bu otoparkı kullanabilirsiniz. Ama bizce hiç gerek yok. Marinanın arka sokaklarında arabanızı koyacağınız bir sürü alan var. Bu alanları kullanabilirsiniz.
Sakız Adası Kapı Vizesi
2024 Nisan itibariyle Sakız Adasına kapı vizesiyle gitmek mümkün. Onun dışında Schengen vizeniz olan bir bordo pasaport gerekiyor. Yeşil pasaportunuz varsa zaten vizeye gerek bulunmuyor.
Kapı vizesi için seyahat acentaları destek veriyor. Sakız Adası’nda feribottan inince normal vizesi olanlarla kapı vizesi alanları ayırıyorlar. Kapı vizesi olanlar bir tık daha geç girdiler. (Kos’ta da tam tersiydi bu arada)
Sakız Adası’na Arabayla Nasıl Gidilir?
Sakız Adası’na arabayla gitmek de sandığınızdan daha kolay. Öncelikle biletinizi bir firmadan almanız gerekiyor. Sonrasında yeşil sigorta yapmanız gerekiyor. Yine aynı marinadan kalkan arabalı feribotlara biniyorsunuz. Burada arabayla gidenler için bir araç sırası oluyor. Arabayla giden çok kişi olmadığı için çok fazla sıra olmuyor. Genel olarak hızlı ilerliyor.
Sakız Adası Ulaşım
Sakız Adası’nda ulaşım diğer adalara göre çok daha zor. Maalesef adada ulaşım imkanı kısıtlı. Hafta içi daha sık bir toplu ulaşım (otobüs) imkanı bulunurken hafta sonları sadece sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere tek sefer bulunuyor. Adanın en güzel koylarının hepsine de otobüs bulunmuyor. Bu da adayı araba kiralamak için daha uygun kılıyor. Bu sebeple Sakız Adası seyahatinizde mutlaka araç kiralamanızı öneririz.
Sakız Adası Araç Kiralama
Araç kiralama konusunda Sakız Adası Port çevresinde çok fazla firma var. Bu firmalardan size uygun olanı seçebilirsiniz. Yerel firmalar olduğu gibi Avis, Hertz gibi uluslararası firmalar da mevcut. Burada en önemli kısım aracı olabildiğince erken kiralamak diyebiliriz. Çünkü özellikle yaz aylarında son ana bıraktığınızda araç bulmanız neredeyse imkansız hale geliyor. Kış aylarında 30-50 Euro civarında araç kiralayabiliyorken yaz aylarında bu fiyatlar 100-150 Euro’lara çıkmaktadır. Bu arada araç kiralarken depozito konusuna da mutlaka dikkat edin. Bazı firmalar depozito istemezken bazıları 800-900 Euro civarı bir banka hesabınıza bloke uyguluyor. Bu sebeple iyi araştırmakta fayda var.
Bizim bir firmayı yenice keşfettik ve tüm hizmetten ve dostluklarından mutlu kaldık. Merak edenlere Instagram hesabımızdan söyleyebiliriz.
Sakız Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Sakız Adası’na gitmek için en güzel zaman kişiden kişiye göre değişebilir ama deniz ve yaz tatili istiyorsanız tabiki yaz aylarını tercih etmelisiniz. Bakir koyların ve harika denizin tadı yaz aylarında güzel çıkacaktır. Bunun dışında çok sıcak ve kalabalık olmasın diyenlerdenseniz – tıpkı bizim gibi- bahar aylarını da tercih edebilirsiniz. Çok soğuka kalmadan Eylül-Ekim ya da Nisan-Mayıs ayları da şahane olacaktır.
Son olarak Yunan kültürünü özleyenler ve zamanı olanlar için Kış ayları da oldukça tercih edilebilir duruyor. Özellikle İzmir’de ikamet edenler kış aylarını da oldukça tercih ediyorlar.
Sakız Adası Gezilecek Yerler
- Chios Merkez
- Tarihi Yeldeğirmenleri
- Kambos Köyü
- Citrus Museum – Narenciye Müzesi
- Armolia
- Chios Mastic Museum – Sakız Mastik Müzesi
- Pyrgi Köyü
- Mesta Köyü
- Nea Moni Manastırı
- Anavatos Köyü
- Lagada Köyü
- Agios Isidoros Şapeli
Sakız Adası Plajları
Sakız Adası plajları ile ve bakir koyları ile ünlü bir ada. Ada oldukça büyük ve Yunanistan’ın beşinci büyük adası. Özellikle araba kiralaması yaptığınızda keşfedeceğiniz bir sürü güzel koy ve plaj bulunuyor. Bu plajların kimi taşlık iken kimi de kumluk plajlar.
İşte Sakız Adası plajlarından bazıları;
Mavra Volia (Emporios Beach): Siyah volkanik taşlarıyla ünlü bu plaj burası. Aracınızı koya gelmeden hemen ücretsiz olan park yerlerinden birine park edip biraz yürüdükten sonra koya ulaşıyorsunuz. Koyda sizi siyahlı grili büyük taşlar karşılıyor. Görsel olarak oldukça güzel bir plaj. Denizi ise şahane diyebiliriz. Çok sığ değil, tertemiz ve cam gibi bir denizi var. Mavra Volia adanın en popüler plajlarından biri diyebiliriz. Sakız seyahatinizde burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Araç kiralayarak yaklaşık 25-30dk’lık bir yolculukla buraya ulaşabilirsiniz. Buraya yine merkezden kalkan otobüslerle de gelmek mümkün.
Karfas Beach: Ada merkezine yakın ve kumluk bir plaj istiyorsanız Karfas Plajı tam size göre diyebiliriz. Karfas büyük sayılabilecek bir plaj ve içerisinde beachler ve restoranlar yer alıyor. Arabayla yaklaşık 15dk’lık bir sürüş ile gelebilirsiniz. Biz taksiyle gelmiştik araba kiralamadığımız bir seyahatimizde. Taksi 14 Euro tutmuştu. Yine çok sık olmamakla birlikte otobüs ile de buraya gelmek mümkün.
Karfas’ı biz çok sevmiştik. İki günü burada doya doya ve bol dinlenmeli bir şekilde geçirmiştik. Otelimiz de çok keyifli ve alabildiğine deniz manzaralıydı. Beach ve restoran olarak da favorimiz Oasis diyebiliriz. Hem beach olarak çok keyifliydi hem de akşam yemeği olarak. Yunan mutfağından hemen her yemeği burada bulmak mümkün. Beach kısmı da ücretsizdi. Sadece birşeyler harcamanızı bekliyorlar.
Vroulidia Beach: Dik ve zorlu bir yolun sonunda ulaşılan bu plaj, eşsiz güzellikteki kristal berraklığındaki suları ve doğayla baş başa kalmanızı sağlayan sakin ve huzurlu atmosferiyle bilinir. Bu özellikleri sayesinde, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin favori plajlarından biri olmuştur.
Agia Dynami Beach: Turkuaz renkteki berrak suları ve ince beyaz kumlarıyla dikkat çeken bu küçük ama son derece etkileyici plaj, doğal güzellikleri ve huzur veren atmosferiyle ziyaretçilerini büyüler. Özellikle sessiz ve sakin bir ortam arayanlar için adeta bir cennet gibidir, sakinliği ve dinginliğiyle tam anlamıyla dinlenme imkânı sunar.
Lithi Beach: Balıkçı köyü Lithi’de konumlanan bu plaj, yumuşak altın rengi kumları ve huzur dolu sakin sularıyla öne çıkar. Hem yerel halk hem de ziyaretçiler tarafından sevilen bu plaj, denizin keyfini çıkarırken dinlenmek isteyenler için ideal bir mekândır. Ayrıca, plajın yakınındaki geleneksel tavernalar, taze deniz ürünleriyle ünlüdür ve ziyaretçilere Ege’nin lezzetlerini tatma fırsatı sunar.
Giosonas Beach: Geniş ve uzun bir alana yayılan bu plaj, turistik kalabalıklardan uzak, doğayla iç içe sakin bir deneyim arayanlar için mükemmel bir seçenek sunar. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle öne çıkan bu plaj, ziyaretçilerine Ege’nin büyüleyici manzaraları eşliğinde dinlenme ve keşfetme imkânı tanır.
Komis Beach: Sakız Adası’nın kuzeydoğusunda konumlanan bu plaj, dalgaların ritmik sesi ve hareketli deniziyle özellikle dalgalı sularda yüzmekten hoşlananlar için ideal bir noktadır. Adrenalin dolu bir deniz keyfi sunan bu plaj, aynı zamanda çevresindeki doğal güzelliklerle de ziyaretçilerini etkiler.
Sakız Adası Yeme İçme Rehberi
Siz de bizim gibi seyahat ettiğiniz ve yeni keşfettiğiniz yerlerin yemek kültürlerini merak ediyorsanız, önceden araştırıyorsanız ve farklı yiyecekler deniyorsanız, kısacası yemeyi bizim gibi seviyorsanız, bu yazının en güzel kısmı burası olacaktır. Sakız Adası’nda Yunan mutfağından bir çok yemeği bulabilirsiniz. Deneyimelerimizi aşağıda sıralayalım:
Kahvaltı
Kahvaltı konusunda farklı deneyimler edinmiştik. Tek tek bunlardan bahsedelim:
- Merkezde kahvaltı için Everest isimli bir zincirin şubesini tercih edebilirsiniz. Buradan yerel hamur işleri, börekler, sandviçler, kahveler, taze meyve suları satın alabilirsiniz. En uygun kahvaltı seçeneği de bu olacaktır. Hamur işleri gayet yeterli lezzette. İstediğiniz çeşitten sandviç de hazırlatabiliyorsunuz. İki kişi en fazla 9-10 Eurolara kahvaltı işini çözebilirsiniz.
- Yine adanın merkezinde kahve içebileceğiniz her mekanda kahvaltı seçenekleri de sunulmuş durumda. Biz en sevdiğimiz 44 Bar‘da kahvaltı yapma şansı yakaladık. Sandviçleri, yumurtalı tabakları, tostları, bowlları ile geniş bir kahvaltı menüsü bulunuyor. Yediğimiz her şey çok lezzetliydi.
- Karfas’ta da Oasis adlı beachte kahvaltı yapmıştık. Burada merkeze göre biraz daha pahalıydı. Yine yumurtalı, sandviçli bir menüleri var. Deniz kenarında, beachte kahvaltı yapmak da ayrı bir keyifliydi. Karfas’ta kahvaltı yeri arıyorsanız öneririz.
Kahve
Kabul edelim ki bizim gibi kahve konusunda seçiciyseniz, iyi espressoyu arayanlardansanız hemen hiç bir Yunan adasında mutlu olmayacaksınız. Yunanistan genelinde bir Frappe kültürü almış başını gitmiş. İlk Yunan adası ziyaretlerimizde her gittiğimiz yerde farklı tür bir frappe denedik. Şekerli, sütlü, köpüklü vs vs hiç birini beğenmedik. Granül kahve kesinlikle bize göre değil. Sonra Espresso Freddo isimli bir kahve keşfettik. Bildiğiniz espressoyu köpürtüyorlar ve bol buzla sunuyorlar. Dilerseniz üzerinde sütü de köpürtüp koyuyorlar. Harika bir şey!
Kısacası ilk defa Sakız’a ya da farklı bir Yunan adasına gidiyorsanız tabiki mutlaka frappe deneyin ama ikinci tercihiniz espresso freddo olsun 🙂
Son olarak kahve konusunda hemen her yer aynı noktadaydı bizim için. Şurada çok daha güzeldi diyebileceğimiz yer yok. Hepsinde espresso Freddo güzel.
Akşam Yemeği
Akşam yemeği konusunda Sakız’da çok fazla seçenek bulunuyor. Adanın hemen her restoranında menüler sabit; genel olarak gyros, souvlaki ve deniz mahsulleri ağırlıklı. Mutlaka hepsini denemenizi öneririz.
Souvlaki ve gyros konusunda favori mekanımız Aella. Deniz ürünleri konusunda da mutlaka to Kechrimbari listenizde olsun. Kechrimbari’de iki çeşit menü sunuluyor. Ya et menüsünü ya da deniz mahsulleri menüsünü tercih ediyorsunuz. Mekanı karı koca yönetiyor ve dolayısıyla sadece iki kişi çalışıyor. Mekan 12:30’ta açılıyor ve saat 15:00 gibi kapanıyor. Size o gün menüde ne varsa hepsini getiriyorlar. Menü zaman zaman değişiyor tabiki. Halde bulunan taze balıklar ve mezeler günlük olarak belirli sayıda yapılıyor. Biz rezervasyon yaptırmadan gittik (1 hafta denedik fakat yapamamıştık) kapıda uzunca bir süre bekledik ve o şekilde girebildik. Rezervasyon konusunda ısrarcı olun ve mutlaka yaptırın. Aksi halde sadece şanslıysanız 1-2 saat sonra girebiliyorsunuz. Bu konuda oldukça sertler ve dikkatliler. Menü fiyatları kişi başı sadece 15 Euro. Bu paraya bu kadar kaliteli ve bir sürü çeşit meze yemek oldukça keyifli.
Onun dışında sahil boyunca bir sürü güzel mekan var. Dileyenler için 2 tane İtalyan restoranı da bulunuyor. Yoğun dönemde nereye giderseniz gibi yer bulamayabilirsiniz. Mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririz.
Sakız Adası Konaklama Önerisi
Biz daha önce hem merkezde konaklama hem de Karfas’ta konaklama şansı yakalamıştık. Her ikisi de ayrı keyifliydi.
Sakız Adası’na ilk defa gidecekseniz merkezde konaklamanızı öneririz. Feribottan indikten sonra bavullarınızı hızlıca otele bırakıp hemen adanın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Adanın merkezinde bir çok otel bulunuyor. Biz Tokyo Studios‘u tercih etmiştik ve oldukça memnun kalmıştık. İçinin yeni olması, konumu, manzaralı odaları ile oldukça hoşumuza gitmişti diyebiliriz. Tokyo Studios’un altında bir restoran bulunuyor, üst katında ise (terasta) harika bir bar bulunuyor. Biz buraya açıkçası bayılmıştık. Restoran kısmına gitmedik fakat kokteyl bar kısmı muhteşemdi. Manzarası, kokteylleri, kalitesi ile fark yaratmış bir yerdi ve en önemlisi harika müzikler çalıyorlardı. Biz deneyimlemedik ama Chios Chandris Hotel da buranın bilinen ve iyi otellerinden biridir. Yine harika bir manzaraya sahip büyük bir otel. Burayı da tercih edebilirsiniz.
Başka bir Sakız seyahatimizde de Karfas’ta konaklamıştık. Karfas sakinliği ile, beachleri ile ve restoranları ile öne çıkan bir koy. Burada da farklı otelleri ve Airbnb evleri bulunuyor. Karfas ziyaretimizde de Chios Shallow Sea Apartments isimli çok tatlı bir otelde kalmıştık. Sahibi oldukça ilgili ve sizlere destek oluyor. Konumu ve manzarası şahaneydi. Odanın içi iyi dizayn edilmiş ve uyandığınızda yatağınızdan denizi görmek mümkün.
Sakız Adası’ndan Hediyelik Ne Alınır?
Sakız Adası hediyelik konusunda size çok fazla seçenek sunuyor. Şehir merkezinde gezebileceğiniz harika hediyelik eşya dükkanları var. Sakız adasından; sakız ve sakız ile yapılmış yüzlerce üründen birini hediye olarak seçebilirsiniz. Onun dışında feta ve saganaki gibi yerel peynirleri seçebilirsiniz. Yine yerel ouzo çeşitlerini de hediyelik olarak seçebilirsiniz. Süs eşyaları da oldukça popüler. Bu dükkanlarda bir sürü süs eşyası, magnet, mug, masa örtüsü benzeri ürünler tercih ediliyor.
Bu arada bu hediyelik dükkanları arasında bir öneri isterseniz bizim favorimiz To Kalliston Chios. Çok içten ve samimi bir aile. Çokça muhabbet ettik ve Instagram üzerinden de devamlı iletişim halindeyiz, arkadaşlığımız devam ediyor. Bu dükkandan yine yerel ürünlere erişebilirsiniz. Biz buradan her geldiğimizde mutlaka peynir alırız. Farklı saganaki çeşitleri favorimizdir. Mutlaka uğramanızı öneririz. Bizden selam söylemeyi unutmayın 🙂
Madde madde Sakız Adası hediyelik önerileri aşağıdaki gibidir:
- Sakız (Mastiha)
- Sakız Reçeli
- Sakız Kokulu Sabunlar
- Sakız Aromalı Duş Jeli (Favorimizzzz)
- El Yapımı Seramikler
- Mastih2o (Limonlu ve zencefilli favorimiz)
- Zeytinyağı ve Kozmetik Ürünler
- El Yapımı Takılar
- Yerel Şaraplar
- Sakız Likörü
- Sakızlı Kahve
- Ouzo
- Yunan Peynirleri (Feta, Saganaki vb.)
- Sakız Temalı Kitaplar ve Sanat Eserleri
Sakız Adası Gece Hayatı
Sakız Adası gece hayatı bir Kos Adası kadar gelişmiş değil. Merkezde canlı müzik yapan belli başlı bazı mekanlar var. Tokyo Coctail Bar bizim deneyimlediğimiz bir yer ve oldukça kaliteli diyebiliriz. Terasta harika bir manzarası var. Müzikleri ve kokteylleri şahane. Sizi kesinlikle geren bir ortam değil.
Onun dışında merkezde yine canlı müzik yapan 44 Bar gibi farklı mekanlar da var. Bunları da tercih edebilirsiniz.
Sakız Adası’nı Gezmek İçin Kaç Gün Yeterli Olur?
Sakız Adası aslında hafta sonu rotaları için çok yeterli olacaktır. Adanın merkezinde turlamak, çarşısını, tavernalarını keşfetmek için bir gün yeterli olacaktır. Pazar günü de yakınlarda bulunan bir plaja gidebilir burada feribot saatine kadar keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Onun dışında daha uzun soluklu gelmek, adanın her koyunu her müzesini, plajını keşfetmek istiyorsanız en az 3 gün gelmenizi öneririz. Bir günü merkeze, bir günü adanın güneyine ve bir günü de adanın kuzeyine harcamanızı öneririz. Araba kiraladığınız durumda 3 gün boyunca tüm adadaki görmeniz gereken yerleri görmüş ve yemeniz gereken yeni lezzetleri tatmış olacaksınız.
Bizdegeziyoruz Önerisi
Sakız Adası 2 gün için aslında sizlere keyif verecek bir tatil olacaktır. Bu iki günün birinde adanın merkezini keşfedebilirsiniz. İkinci günü de araç kiralayarak yakın koylara ve müzelere ayırabilirsiniz.
Önerilerimizi ve Sakız adasında mutlaka yapmanız gerekenleri aşağıda sizler için listeledik:
- Adaya iner inmez ilk olarak 44 Bar’da güzel bir Frappe ya da bizim favorimiz olan Espresso Fredo içmenizi öneririz. Yine burada kahvaltı da yapabilirsiniz. Kahvaltı için de harika tabaklar sunuyorlar.
- Oteliniz merkezdeyse eğer mutlaka çantalarınızı ve bavullarınızı otele bırakmanızı öneririz. Nitekim erken saatlerde odanızı vermeseler bile çantalarınızı siz gelene kadar muhafaza ediyorlar. Bavullarınızı teslim edip rahatça gezebilirsiniz.
- İyi bir Gyros için önerimiz Aella. Merkezde sahilde yer alıyor. Büyük bir dükkan. Yoğun yaz akşamlarında burada bile yer bulmak imkansız hale geliyor. Fiyatları gayet makul. Menü çok çeşitli. Gyrosları şahane.
- Merkezde konaklamak isterseniz Tokyo Studios, Karfas’ta kiralamak isterseniz Chios Shallow Sea Apartments önerimizdir. İkisi de şahane otellerdi.
- Mastih2o burada oldukça ünlü bir soda markası. Sakız aromalı sade ve zencefilli limonlu olan çeşitleri çok lezzetli. Adadan içmeden dönmeyin deriz. Hatta mutkala bavula bir iki tane atmakta fayda var. Marketlerde oldukça uygun fiyatlı bulabilirsiniz.
- Dondurma için önerimiz Kronos. Sakızlı favorimiz.
- Merkezde hemen arka caddede 2 tane market bulunuyor. Buradan uygun fiyatlı ouzo, kahve vs farklı market alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
- Pazar günleri merkezde hemen her yer kapalı (Restoranlar hariç). Bu sebeple alışveriş yapacaksanız ya da sokaklarda dolaşacaksanız mutlaka pazar günleri haricindeki günleri tercih edin.
- Taksiyle uzak yerlere gidecekseniz pazarlık yapmayı unutmayın.
- Araba kiralama konusunda da Chandris firmasından çok memnun kaldık.
- Taverna konusunda güzel ve uygun fiyatlı deniz ürünleri isterseniz to Kechrimbari oldukça başarılı. 15 Euro’ya çok fazla ve çok lezzetli yiyorsunuz. Rezervasyonsuz gitmenizi önermeyiz.
Sakız Adası Gezi Rehberi yazımızın sizler için iyi bir rehber olmasını umuyoruz. Daha farklı önerileriniz, kendi deneyimleriniz, bize mutlaka gidin dediğiniz koylar, tavernalar için mutlaka bizimle iletişime geçin. Aşağıda yorum yazabilirsiniz ya da Instagram’dan DM atabilirsiniz. Tüm mesajlarınıza cevap veriyoruz.
Sakız seyahatinizin çok keyifli geçmesi dileğiyle.
“Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Meis Adası Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Porto Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Lizbon Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.