Urla İskele, İzmir’in Urla İlçesinin bir mahallesidir. İzmir’in hatta Ege’nin en güzel beldelerinden biridir. Yazları bol rüzgarlı geçer ve akşamları serin olur. Denizi ise yaz aylarında genellikle dalgalıdır. Kış aylarında hava soğuk olmasına rağmen çoğu zaman rüzgarsız ve durgun denizlidir. Urla İskele bizim için çok özeldir. Bunun sebebi hem 3 nesildir İskeleli oluşumuz hem de burada tanışmamızdan kaynaklanmaktadır. Denize olan aşkımız, denizden çıkan lezzetlere olan doyumsuzluğumuz ve Ege’nin sağlık dolu yeşil otlarına olan tutkumuzu İskele’den almışız diyebiliriz.
Bu yazımızda sizin için İskele hakkında harika ve detaylı bilgilere yer veriyoruz. İnternette dolaşan yazılar genellikle genel Urla hakkındaki bilgileri barındırıyor. Bir İskeleli olarak İskele’ye dair geniş kapsamlı ve iyi bir içerik oluşturmayı görev edindik. Umarım faydalı olur.
Keyifli okumalar…
Urla İskele Nerede ? Urla İskele’ye Nasıl Gidilir?
Urla İskele İzmir’in Urla ilçesinin bir mahallesidir. Urla’nın kuzeyde kalan ve İzmir körfezini gören sahil kısmıdır. Körfeze giren tüm gemileri İskele’de sahilde otururken uzaktan rahatlıkla seyredebilirsiniz.
Urla İskele’ye ulaşım günümüzde oldukça rahattır. İzmir Fahrettin Altay Meydanı’ndan 984 numaralı otobüs ile rahatlıkla gelebilirsiniz. Urla İskele otobüs saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Yine Fahrettin Altay Meydanı’ndan Urla İskele’ye dolmuş seferleri de düzenlenmektedir. Yaz aylarında ise en keyifli seyahat için vapuru tercih edebilirsiniz. Urla İskele’ye yaz aylarında vapur seferleri düzenlenmektedir. Urla İskele vapur seferlerini de yine İZDENİZ’in web sitesinden takip edebilirsiniz. Eğer kendi aracınız ile seyahat edecekseniz İzmir-Çeşme otoyolu üzerinden Urla çıkışından çıkarak Urla İskele’ye varabilirsiniz (ücretli çıkış). Ücretsiz çıkış için ise Güzelbahçe çıkışını kullanabilirsiniz. Hemen hemen aynı zamanda Urla İskele’de olacaksınız. Vapurdan sonra en sevdiğimiz ulaşım araçlarından olan bisiklet ile de Urla İskele’ye keyifli bir seyahat ile ulaşabilirsiniz. Deniz kenarından harika bir manzara eşliğinde bisiklet sürmek oldukça keyifli olacaktır. Karşıdan esen sert bir rüzgar yoksa tabii.
Urla İskele Tarihi
Tarihte Urla konum olarak önemli bir liman kentiydi. Bu sebepledir ki Urla İskele tarafı uzak ülkelerden gelen gemiler için bir gümrük işlevi görmüştür. Zamanla bulaşıcı hastalıkların dünyada boy göstermesi ile karantina uygulanması için Karantina Adası bu amaçla kullanılmıştır. Osmanlı döneminde gemilerden gelen şüpheli kişiler Karantina Adasında 40 gün kadar karantina altında kaldığı söylenir.
Doğanın ve tarihin kucaklaştığı Urla’da İskele Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nün M.Ö. 4000’lere dayandığı bilinmektedir. Ege Denizi’nin bilinen en eski limanlarından biri olan Limantepe ile aynı bölgede yer alan, antik çağda zeytinyağı üretimiyle öne çıkan İyonya kentlerinden Klazomenai, Urla’nın önemli değerleri arasındadır. Klazomenai antik kentinin kalıntıları, Urla’nın İskele mahallesinde bulunduğu arkeolojik kazılarla ortaya çıkmıştır. Bu kazılar sonucu çıkarılan önemli kalıntılardan birisi de o devirlerde kullanılan bir zeytinyağı fabrikasıdır.
Urla İskele bölgesinde bulunan Limantepe’de devam eden arkeolojik kazılarda ortaya çıkan liman tesisinin, dünyada bugüne kadar araştırılan en erken örneklerden birisi olduğu belirtilmektedir. Ele geçen buluntular ışığında, kentin, en eski kültür tabakalarından itibaren denizaşırı ticaret ilişkilerinin merkezinde olan güçlü bir liman kenti konumunda olduğu anlaşılmaktadır.
Karantina Adası
Bizim de sık sık yürüyüş yaptığımız ve izlemesini sevdiğimiz Karantina Adası ise Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla kullanılmıştır. Osmanlı’nın bu ilk karantina bölgesini kuran ise Fransızlardır. 1865’de kurulan tesis, ticaret ve yolcu gemileri ile özellikle kuzey hac yolu için gelen hacılar için düşünülmüş ve 1950 yılına kadar aktif kalmıştır. Daha sonra Deniz ve Güneş Tedavi Enstitüsü olarak kullanılan tesis, 1960’da Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi’ne dönüştürülmüş, 1986’da ise Devlet Hastanesi statüsü kazanmıştır.
Urla’da Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi
Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi, İzmir’in Urla ilçesinde Vehbi Koç Vakfı, TINA Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı ve Urla Belediyesi’nin işbirliğiyle Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi’ni açtı. Beş farklı üniteden oluşan merkezde, su altı çalışmalarında büyük öneme sahip restorasyon laboratuvarı, depo alanı, ulusal ve uluslararası ölçekte araştırmalara ev sahipliği yapması hedeflenen bir kütüphane, bölgeye hizmet verecek konferans salonu, antik dönemlerden günümüze uzanan denizcilik teknolojilerindeki gelişmeleri yansıtan canlandırmaların sergileneceği 4 dönümlük sergileme alanları ile projelerde çalışan katılımcıların barınabilmesi için 30 kişi kapasiteli yatakhane bulunmaktadır.
Urla İskele Gezilecek Yerler
Urla İskele aslında oldukça küçük bir alanı kapsıyor. İskele’nin herhangi bir yerine arabanızı park ettikten sonra heryerine yürüyerek ulaşmak mümkün. Arabanızı park ettikten sonra uğramanız gereken yerleri sizler için derledik:
- Karantina Adası
- İskele Liman
- Klazomenai Ören Yeri
- Limantepe Kazı Alanı
- İskele Pazarı (Cumartesi ve Pazar günleri)
- Urla İskele Sahil Yürüyüş Yolu
- Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi
Urla İskele’de Denize Nerede Girilir? Urla İskele Plajları
Urla İskele’de çok fazla deniz seçeceği bulunmamaktadır. Hem yaz aylarındaki rüzgarlı havası hem de kumluk alanın çok fazla olmaması sebebiyle az olan seçenekleri değerlendirmek gerekmektedir. İskele’de denize girilecek yerlerin başında İskele sahili gelmektedir. Bu kısımda yaz aylarında sabah saatleri tercih edilebilir. Genellikle suyu sıcaktır. Fakat herhangi bir tesis vs bulunmamaktadır. Deniz dışında güneşlenmek için de burayı tercih edebilirsiniz. Tesis bakımından tek seçenek T.C.D.D Kampı’dır. Uygun fiyata durgun bir deniz için bu kamp tercih edilebilir. Herkes giriş yapabiliyor. Giriş fiyatları da uygun seviyelerde. İlla ben kum isterim diyenlerdenseniz en yakın seçenek Urla Kum Denizi olacaktır. Bu kısımda isterseniz tesislerden faydalanabilir isterseniz de halka açık alanlarda denize girebilirsiniz.
Açık konuşmak gerekirse Urla’ya deniz için gelecekseniz en iyi seçenek güney tarafındaki koylar olacaktır. En keyifli deniz ve plajlar bu kısımda bulunmaktadır.
Urla İskele’de Ne Yenir?
Urla İskele de Urla’nın gastronomi alanındaki zenginliğinden nimetini almıştır. Urla’nın hırçın denizinden çıkan tüm deniz ürünlerinin farklı farklı reçetelerle sunumlarına İskele’nin tüm balık restoranlarında rastlamak mümkündür. Ege’nin sağlıklı ve sayamadığımız kadar çeşidi olan yerel otlarını da farklı versiyonlarda bulmak mümkün. Salaş bir balıkçı ararsanız da yine İskele’de en iyi alternatifler mevcuttur. Mesela Urla İskele rakı balık için İzmir’deki en iyi beldelerden biridir. Tabi bira ve kalamar için de aynısı geçerlidir. Kaliteli bir pizzacıdan sushi restoranına bir sürü alternatif mevcuttur.
Seçimi size bırakıyoruz.
Urla İskele Kafeleri
Urla İskele nitelikli kahve bakımından oldukça zengin. Ülkemizde gelişen kahve kültürü ile birlikte İskele’de de birçok kahve dükkanı açıldı. Bunlardan bazıları: Kayıkhane, Cafe Merci, Dokuz Urla, Batis’in Kahvesi ve Fırın Vourla‘da iyi kahve içebilirsiniz. Bunlar dışında Urla Kadın Kooperatifinin Liman’daki yerinde de iyi bir Türk kahvesi eşliğinde manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Urla Kahve Rotası içeriğimize de bakabilirsiniz.
Urla İskele Kahvaltı
Hafta sonu turları genellikle İskele’de kahvaltı ile başlar. Deniz manzarası eşliğinde çeşit çeşit ürünlerin serpildiği bir kahvaltı da tercih edebilirsiniz. Güzel, sıcak bir çay eşliğinde katmer ve çi börek börek de tercih edebilirsiniz. İskele’yi İskele yapan ilk kahvaltıcılardan biri Denizaltı Kafe’dir. Gerçekten harika bir deniz manzarası eşliğinde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. En az bir kere de olsa burada kahvaltı yapmanızı öneririz. Fermaki, Ünal Kardeşler gibi farklı alternatifler de mevcuttur. Bunlar dışında daha sade ve İskeleli gibi kahvaltı etmek isterseniz doğrudan İskele Fırını’na gidip boyoz ve gevrek alıyorsunuz. Sonra Liman’da bulunan Urit kafe ya da Urla Kadın Koop‘da çay ve manzara eşliğinde gelen geçeni izleyerek güzel bir kahvaltı ediyorsunuz. Afiyet olsun.
Urla Kahvaltı Rotası’na da buradan ulaşabilirsiniz.
Urla İskele Restoranları
Urla denince akla gelen ilk lezzetler genellikle deniz ürünleridir. Urla İskele’de çok güzel deniz restoranları var. Bu restoranlarda dilediğiniz deniz ürününü güzel bir manzara eşliğinde yiyebilirsiniz. Rakı balık, bira kalamar için de İskele’de bir sürü alternatif var. Deniz ürünü dışında da yemek isterseniz alternatifler mevcut. Seçim sizin.
Hadi gelin bazı güzel örnekler verelim. Kış aylarında Denizaltı Port ve Fırın Vourla‘da harika bir şömine vardır. Bu şöminelerin verdiği sıcaklık ile Tanju Okan şarkıları eşliğinde harika lezzetlerin tadına varabilir, kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Ya daaa Liman’da bulunan balıkçılarda rakı balık yapabilirsiniz. Daha uygun bir balıkçı dilerseniz Urit balıkçısını da tercih edebilirsiniz. Canınız pizza çektiyse güzel bir mimariye sahip Paletto‘da güzel bir pizza ile şarabınızı yudumlayabilirsiniz.
Urla Yemek Rotası içeriğimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Urla İskele Mezatı / Urla İskele Balık Kantosu
Urla İskele’de en sevdiğimiz etkinlik İskele Liman’da kurulan balık kantosudur/mezatıdır. Sabahın erken saatlerinde denize açılan balıkçıların avladıkları taptaze deniz ürünlerinin burada ihale/açık arttırma usülü satışı yapılmaktadır. Kefal, levrek, çipura, barbun mezatın olmazsa olmaz balıklarındandır. İhale arttırma ücreti günümüzde (2023-Ocak) 10 TL‘dir. Eğer balığınızı da burada ayıklatmak isterseniz ayıklama ücreti torba başına 20 TL alınmaktadır.
Urla İskele balık mezatı yaz aylarında saat 10:00’da, kış aylarında ise saat 11:00’da başlamaktadır. Hafta içi ya da hafta sonu farketmeksizin yaz aylarında her daim kalabalıktır. Burada ihalenin zevkli atışmalarına da tanıklık edebilirsiniz.
Urla İskele Otelleri
Urla İskele’de bir çok güzel butik otel bulunmaktadır. Biz burada yaşadığımız için hiçbirinde kalmadık. Urla İskele’de bulunan oteller; Yorgo Seferis, Pera Otel, Zeytin Otel, Gümrük Otel, Urla Pier Otel, Fermaki Otel. İnternette küçük bir araştırma ile bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Deniz manzaralı bir odada uyanmak harika olacaktır.
Urla İskele Gece Hayatı
Urla İskele’de geceleri eğlence için bir çok güzel mekan vardır. Güzel bir yemek sonrasında kaliteli müzik dinleyeceğiniz ve kaliteli kokteyller içebileceğiniz bir aktivite tercih edebilirsiniz. Bizim de akşamları gitmekten zevk aldığımız mekanlar; Nott Urla, Rast Urla, Urla İskele Berlin’s. Bu mekanların gecelik programlarını kontrol ederek tercihinizi yapabilirsiniz.
Urla İskele Pazarı
Urla İskele Pazarı, Cumartesi ve Pazar günleri kurulmaktadır. Urla’nın lezzetli ve doğal sebzelerini, meyvelerini ve otlarının tümünü burada rahatlıkla bulabilirsiniz. Diğer pazarlara göre biraz pahalı olsa da aradığınız tüm kaliteli lezzetlere buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle yerli üreticileri tercih etmenizi ve desteklemenizi özellikle tercih ederiz. Pazara geldiğinizde Urla’nın sakız enginarını ve şevket-i bostanını almayı unutmayınız.
Gelinkaya
Gelinkaya İskele’nin Çeşmealtı’na yakın koylarından biridir. Koyda yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere çok farklı bir kaya vardır. Bu kayanın adı Gelinkaya’dır. Bu kayanın aile büyüklerinden duyduğumuz kadarıyla da ilginç bir hikayesi vardır. Hikayeye göre: İskeleli ve birbirini seven bir çiftin evliliklerine aileleri izin vermez. Oğlan kızı tekne ile kaçırmak için bu koya gelir. Sevdiği kızı alıp tam kaçarken kızın annesi çıkıverir ortaya. Anne kaçmaya çalışan bu çifte “taş olun inşallah” der ve dua tutar. İşte Gelinkaya’nın hikayesi budur. İster inanın ister inanmayın ama böyle hikayeler insanın hoşuna gidiyor.
Urla İskele’den Bunları Yapmadan Dönmeyin
- İskele balık mezatına katılın. Açık arttırmada fiyat verin.
- Sahil boyunca yürüyüş yapın. Özellikle sabahları güneş doğarken yürüyüş yapmak oldukça keyifli olacaktır.
- İskele Fırını’ndan sıcak boyoz ve gevrek alarak İskele Liman’da bulunan kafelerden birine oturarak çay eşliğinde kahvaltı edin.
- İskele Liman’da güneş batarken rakı balık yapın. Öğle rakısı da oldukça keyifli olacaktır.
- İskele Liman’da yer alan Ünal Kardeşler’de katmer ve çi börek yiyin.
- Urla İskele pazarından alışveriş yapın.
“Urla’da Yapılacaklar Listesi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla İskele” hakkında tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Kahve Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazla seyahat ilhamı, güncel tavsiyeler ve unutulmaz anılar için bizi Instagram’da takip edin. Sizi bekleyen keşifler için hemen buraya tıklayın!
Yeni yerler keşfetmek isteyenler için YouTube kanalımıza göz atmayı unutmayın! Rehber videolarımızla yolculuğa başlamak için buraya tıklayın.
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]
[…] Urla İskele Gezi Rehberi […]