Samos Adası Gezi Rehberi
“Samos Adası Gezi Rehberi” yazımıza başlamadan önce, neden bu adayı çok sevdiğimizi düşündük ve tartıştık. Sonuç olarak, bakir ve turkuaz koylarının bizi en çok etkileyen özellik olduğunu fark ettik. Adanın hemen her koyu çok keyifli. Diğer adalar da güzel, ama Samos bizim için farklı bir yere sahip.
Samos Adası Ege’nin en güzel adalarından biri. Biraz geç de olsa keyifli bir tatil yaptık ve unutulmaz anılarla döndük. Plajlarda güneşte kurutulan ahtapotlar, kremalı bougatsa böreğinin dayanılmaz tadı, plajları, insanları ile Samos bizim için çok değerli bir ada oldu.
Samos Adası Gezi Rehberi yazımızda konaklama önerisi, plaj önerisi, hangi restoranı öneririz, hangisini asla önermeyiz, araç kiralama gibi bir çok sorunuza cevap bulabileceksiniz. Yine farklı ve yazmayı atladığımız kısımlar olursa lütfen bize yazın. Instagram‘da öne çıkanlar kısmında Samos ile ilgili çok daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz. Yine YouTube için de harika bir rehber videomuz var. Onu da keyifle izleyeceğinize eminiz. YouTube videomuzun linkini aşağıya da bırakalım 🙂
Şimdiden iyi tatiller olsun 🙂
Keyifli okumalar.
Samos Adası Nerede?
Samos Adası, Kuşadası ve Dilek Yarımadası’nın güneyinde, Ege Denizi’nde bulunuyor. Sakız Adası’na da yakın mesafede ve Türkiye anakarasına en yakın Yunan adası.
Samos Adası’na Nasıl Gidilir?
Samos Adası’na Kuşadası veya Seferihisar’dan kalkan feribotlarla ulaşabilirsiniz. Diğer Yunan adalarından da Samos’a ulaşım mevcut. Aracınızla seyahat edecekseniz, haftanın belirli günlerinde Sakız Adası’ndan arabalı feribot seferleri düzenleniyor.
Feribot seferleri düzenleyen firmalar arasında IDO, Meander Travel, Tilos Travel, Ertürk, ve Turyol bulunuyor. Güncel sefer bilgilerini sitelerinden kontrol edebilirsiniz.
Adada iki liman mevcut: Vathy ve Pythagorio. Vathy güzel bir liman, ancak dürüst olmak gerekirse Pythagorio çok daha hoş. Pythagorio’da çok fazla mekan ve imkan var; konaklama için de daha mantıklı bir seçenek olacaktır.
Bu arada feribot fiyatları 30-40 Euro civarında değişiyor. Black Friday gibi kampanyalardan yarı yarıya indirimli alma imkanınız bulunuyor. Erken kalkan yol alır. Bizden söylemesi.
Samos Adası Kapı Vizesi
2024 Nisan itibariyle Samos Adası’na kapı vizesiyle seyahat edebilirsiniz. Evraklarınızı en az 10 gün önceden hazırlamanız ve feribot firmasına teslim etmeniz gerekiyor. Kapı vizesi ücreti en az 110 Euro‘dan başlıyor. Güncel bilgiler için acentanızla iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
Samos Adası Hava Durumu
Samos Adası da aslında bizim Ege kıyıları ile aynı hava durumuna sahip diyebiliriz. Tabi yazın çok sıcaklarında ada bizim anakara kadar sıcak olmuyor. Bunu da belirtmek gerekir. Adada sıcak ama terlemediğiniz zamanlar Kuşadası’na döndüğümüzde durduğumuz yerde çok terlediğimiz olmuştur. Adalar bu konuda kısmen daha iyiler.
Samos’a kışın gitmedik ama eminiz çok güzel olacaktır. Sert havalarda adalarda mahsur kalabiliriz belki 🙂 Kışları sert ve rüzgarlı geçiyormuş öğrendiğimiz kadarıyla.
Samos Adası Ulaşım
Samos Adası da Sakız Adası gibi toplu ulaşım konusunda biraz yetersiz bir ada. Belirli bir saat düzeni var ama yeterli gelmiyor maalesef. Araça kiralamak için uygun bir ada diyebiliriz. Adada hiç trafik olmaması ve yolların her daim boş olması -ki yoğun dönemde- bizi çok şaşırtmıştı. Hem de her yer ücretsiz park yeri. Araç kiralamak en iyi seçenek diyebiliriz.
Diğer yandan eğer planınız stabilse yani örneğin Vathy’ye indiniz ve sadece Kokkari’de ya da Pytagorio’da zaman geçireceksiniz, böyle durumlar için taksi kullanmak mantıklı olacaktır. Gidiş ücretleri aşağı yukarı 15 Euro civarındaydı.
Onun dışında bizim gibi bisiklet sürmeyi seviyorsanız eğer ada bisiklet konusunda da çok güzel yollara sahip. Ormanlar, ağaçlar arasında bisiklet sürmek çok keyifli olacaktır. Tabi dağlık kısımlar da olduğu için yokuşlardan korkmuyor olmanız lazım 🙂
Samos Adası Araç Kiralama
Vathy limanına indiğiniz gibi karşınıza bir sürü araç kiralama noktası çıkıyor. Nitekim Pythagorio’da da aynı şekilde. Biz Vathy’de Aramis isimli bir firmadan kiraladık. Herhangi bir ek ücret, depozito vs vermedik ve gayet memnun kaldık. Bu bir reklam ya da işbirliği değil. Kendi deneyimimiz bu adada gayet yerinde gitti. (Sakız’ı hatırlayanlar bilir orada durumlar fenaydı)
Samos Adası Otelleri
Ege’nin huzurlu atmosferinde keyifli bir tatil geçirmek isteyenler için ada, farklı bütçelere ve zevklere hitap eden otel seçenekleri sunuyor. Samos otelleri, deniz manzaralı lüks resortlardan, şirin butik otellere kadar geniş bir yelpazede konaklama imkanı sağlıyor.
Pythagorion, Kokkari ve Vathi gibi popüler bölgelerde konumlanmış oteller, plajlara ve turistik cazibe merkezlerine yakınlığıyla dikkat çekiyor. Biz Kokkari’de konaklamayı tercih ettik ve bu tercihimizden de hiç pişman değiliz. Kokkari’de genel olarak deniz hizasında oteller bulunuyor. Bir de Kokkari’nin girişindeki tepede oteller var. Biz bu otellerden birini tercih etmiştik. Yokuş inip çıkmak biraz zorlayıcı olabiliyor ama muhteşem bir manzarası bulunuyor. Bu harika manzarada uyanmak için bu otelleri tercih edebilirsiniz.
Kokkari dışında Pythagorion ve Vathi de diğer ana lokasyonlar. Bir sürü otel seçeneği bulunuyor. Vathi’yi çok önermeyiz ama Pythagorion ve Kokkari otellerini düşünebilirsiniz.
Ege’nin maviliğine uyanacağınız, doğayla iç içe olacağınız ve unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayacağınız Samos otelleri, her tür tatilciye hitap ediyor. Samos’ta en iyi oteli bulmak için erken rezervasyon yaptırmayı unutmayın, çünkü özellikle yaz aylarında büyük talep görüyor. Erken rezervasyon seçeneklerinde fiyatlar da daha uygun olabiliyor.
Samos Adası Yeme İçme Rehberi
Samos adası da diğer adalar gibi Yunan mutfağının en iyi örneklerini tadabileceğiniz harika restoranlarla dolu. Balık, diğer deniz mahsulleri ve bu deniz mahsulleri ile yapılan özel tabaklar öne çıkan yemekler arasında. Adada deniz kenarında salaş ama çok lezzetli tavernalar bulunuyor. Bu tavernalarda yediğiniz en iyi ahtapotları ve deniz ürünlerini yiyebilirsiniz.
Kokkari Yeme İçme Önerileri
Samos adasında restoranlar diğer adalara göre bir tık pahalı. Kokkari bölgesi ve Pythagorio bölgesinde çok fazla seçenek bulunuyor. Kokkari denince tüm internet sitelerinde Meltemi restoran öneriliyordu ama yorumlara indikçe çalışanların tavrının yemeklerinin lezzetinin önüne geçtiğini farkettik. Buna rağmen bir şans vermek adına Meltemi’ye gittik ama kapıda o negatif enerjiyi alır almaz ayrıldık. Yemekleri iyi olabilir belki ama biz hiç deneyimlemek istemedik. Meltemi için seçimi size bırakalım. Onun dışında Kokkari’de deniz kenarında diğer restoranların hepsinde güzel Yunan yemekleri yiyebilirsiniz. Mekanların manzarası, ambiyansı çok keyifli. Biz Kalamies isimli bir restoranı gözümüze kestirip oturduk. Bol porsiyonları ve lezzetli yemekleri ile keyifli bir akşam geçirmiştik.
Kokkari’de kahvaltı için de küçük bir pastane bulunuyor ama biz yine deniz kenarında Wave Cafe Bar isminde tatlı bir yerde kahvaltı ettik. Fetalı yumurta ve tost çeşitleri çok lezzetliydi. Manzara zaten şahane. Son olarak Kokkari’de kimseden duyamayacağınız bir öneri daha vermek isteriz. Yine sahil kenarında Face Cafe Bar isimli bir mekan var. Yemek sonrası odanıza geçmeden önce ayın doğuşunu izlerken burada mutlaka bir strawberry mojito için. Taze çileklerden o kadar lezzetli yapıyorlar ki bir tane daha söylememek için kendinizi zor tutuyorsunuz.
Kokkari’yi bitirdiğimize göre Pythagorio’a geçebiliriz. Pythagorio’da da çok kaliteli tavernalar bulunuyor. Biz bir blogger önerisi ile gittiğimiz Remataki’de hüsrana uğramıştık. 16 Euro bir başlangıç ahtapotuna vermiştik ve gerçekten çok ince bir dilim ahtapot geldi. Yanına patatesi de biz size ikram edelim dediler. Ahtapot bu arada çok da lezzetsizdi. Neyse sonrasındaki seyahatlerimizde hemen yanındaki Trata‘yı denedik ve çok daha fazla keyif almıştık. Hatta sabah erkenden gidip bir masada arkadaşlarımızla güneş batana kadar zaman geçirmiştik. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadan denize gire çıka müthiş bir gün geçirmiştik. Özellikle mavi etiketli bir şarapları var (Moschato dry white varietal wine). Onu deneyin deriz. Biz gün boyu bütün stokları tüketmiştik.
Pythagorio Yeme İçme Önerileri
Yine Pythagorion’da iki güzel öneri daha vermek isteriz. Birincisi şans eseri bulduğumuz bir yerel börekçi. Adı Χαλλλαρά απ’ το Βορρά. Pythagorion börek diyince muhtemelen yerini bulursunuz. Hemen sahilden çarşıya girdiğinizde soldaki ilk küçük dükkan. Biz fetalı böreklerinden ve meşhur kremalı buogastsa’larından denedik. Kremalı bougatsa kesinlikle buraya tekrar gelmek için bir sebep. Bayıldık. Muhteşem bir lezzeti var. Zaten sıra beklemeden alma şansınız yok. Mutlaka bir sıra oluyor önünde bu börek için. Önündeki iki tatlı masada yer bulmanız da biraz zor oluyor ama sahilde elinizde yemek daha keyifli. Bir diğer önerimiz ise Two Spoons. Burası da büyük porsiyon tatlıları ile ünlenmiş bir yer. Ayrıca kahveleri de çok lezzetli. Ağaç altında, hafif esen bir yaz gününde gelen geçeni izlerken bir espresso fredo içmek oldukça keyifli olacaktır.
Agios Konstantinos Yeme İçme Önerileri
Son olarak bizim Samos’ta en sevdiğimiz tavernadan bahsedelim. Adı Ailos. Agios Konstantinos bölgesinde deniz kenarında çok lokal bir taverna burası. Kokkari’den arabayla yaklaşık 10-15 dakikalık bir mesafede. Askıda kurutulan ahtapotları ile meşhur bir yer. Biz tek kelimeyle bayıldık. Ahtapot gerçekten de çok güzeldi ve yumuşacıktı. Deniz mahsulle linguine ve shrimp saganaki de muhteşemlerdi. Ev yapımı şarapları ile çok uyumlulardı. Bu arada masaların hepsi doluydu ve Yunanlıların ağırlıkla geldiği bir yerdi. Biz şanslıydık ki rezervasyonsuz yer bulabildik ama siz siz olun rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Samos Adası’nda Mutlaka Yapmanız Gerekenler
- Two Spoons’da ağaç altında mutlaka bir freddo espresso için.
- Χαλλλαρά απ’ το Βορρa’da mutlaka bougatsa deneyin.
- Kokkari’de Face Cafe Bar’da strawberry mojito deneyin.
- Trata restoranda patates ve tzatziki eşliğinde mavi etiketli şaraptan deneyin. Ara ara denize girip zindeliğinizi koruyun:)
- Lemonakia ve Tsamadou plajlarında keyifli bir plaj günü geçirin.
- Aiolos restoranda keyifli Yunan lezzetlerinin tadına varın. Asılı ahtapotlarla fotoğraf çektirin.
Samos Adası Ucuz Mu?
Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyim: Samos adası ucuz değil. Neden değildir bilmeyiz tabi ama bize diğer adalara göre biraz pahalı geldi. Örnek verecek olursak bu adada hemen her plajda şezlong ve şemsiye ücretli. Ücretleri kişi başı 4-6 Euro arasında değişiyor. Diğer adalarda bu şekilde ücretli bir plaja kesinlikle oturmadık. Çok özel loca ya da en öndeki bazı şezlongların ücretlilerini gördük ama tabi. Neyse. Restoranlarda da fiyatlar diğer adalara göre bize pahalı geldi.
Bizdegeziyoruz Öneriyor
- Araba kiralama firması için Aramis’i kullandık. Hem uygun fiyatlıydı hem iyi hizmet aldık hem de bir depozito almadılar karttan. Reklam değil. Sadece iyi hizmet aldığımız için öneri.
- Pytagorio’da bir blogger’ın önerisi ile gittiğimiz Remataki adlı restoranı hiç beğenmedik. Hem pahalı hem çok küçük porsiyonlar hem de lezzetsiz tabaklar vardı. Restoran olarak tavsiye etmiyoruz.
- Kokkari’de biz biraz tepeden otel tutmuştuk. Manzara güzeldi ama yokuş kısmı biraz zorladı. Kokkari’de kalacaksanız aşağı taraflardan bir yer tutmanızı öneririz. Deniz kenarında şahane oteller ya da Airbnb evleri vardı.
- Psili Ammos adlı meşhur plaj adanın en güneyinde. Biz Pytagorio’ya yakın olana gitmişiz. Yanlış oldu ama biz de çok keyifli bir yer keşfettik. Adının aynı olması çok saçma bu arada 🙂 hem de taşlık plaja yunanca kumluk plaj denmesi de saçma 🙂 Ama tabi plaj kısmı taşlık 2-3 metre ilerisi hemen kumlaşıyor. Valla adanın güneyindeki Psili Ammos’a gitmedik ama burası da çok güzeldi. Bizce not alın mutlaka.
- Pythagorion’dan Vathi’ye doğru yol üzerinde bir Lidl market bulunuyor. Gayet de büyük. Buradan market alışverişlerinizi halledebilirsiniz.
“Sakız Adası Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Meis Adası Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Porto Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Lizbon Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazla seyahat ilhamı, güncel tavsiyeler ve unutulmaz anılar için bizi Instagram’da takip edin. Sizi bekleyen keşifler için hemen buraya tıklayın!
Yeni yerler keşfetmek isteyenler için YouTube kanalımıza göz atmayı unutmayın! Rehber videolarımızla yolculuğa başlamak için buraya tıklayın.