Portekiz’in meşhur tatlısı Pastel De Nata hakkında tüm bilgileri bir arada bulabileceğiniz harika bir içerik ile karşınızdayız.

Portekiz’de bir süre yaşamış ve sık sık seyahat etmiş bir çift olarak Pastel De Nata aşığı olduğumuzu tahmin edebilirsiniz. Mesela sadece yerinde Pastel De Nata yemek için Umut’u kaç kere Portekiz bileti bakarken yakaladığımı örnek gösterebilirim. Gerçi artık ülkemizde de oldukça iyi Nata yapan yerler mevcut. Bizim gibi Nata düşkünleri için bu leziz ve tarih dolu tatlı için tüm bilgileri sizler için tek bir yazıda toparlamak istedik.

Yazımızı keyifle okumanızı dileriz. Nitekim okurken canınız Nata çekecektir ve kokusu burnunuza gelecektir. Bu sebeple tarifini hızlıca uygulamaya kalkabilirsiniz ya da yakınlarda yapan bir yer varsa oraya gidip yiyebilirsiniz. Eğer yoksa Portekiz bileti bakmaya başlamanız kaçınılmaz olacaktır 🙂

Pastel De Nata Nedir?

Pastel De Nata yerel bir Portekiz tatlısıdır. Ülkemizde Belem turtası, Portekiz turtası, Belem tatlısı gibi adlarla da anılır. Temel olarak yumurta, şeker, süt ve milföy hamuru ile hazırlanan bir tatlıdır. Portekiz mutfağında ve Portekiz kültüründe önemli bir yere sahiptir. Portekiz’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin en başında gelir.

Nata kelime olarak Portekizce’de krema anlamına gelmektedir. Yumurtalı ve şekerli hazırlanan kremanın avuç içi kadar hazırlanan milföy içine konularak pişirilmesi ile hazırlanır.

Pastel De Nata Tarihi

Pastel De Nata yaklaşık 300 yıllık bir tarihe sahiptir. Lizbon’a yaklaşık yarım saat mesafede bulunan Belem’deki Jeronimos Manastırı Nata’nın doğduyu yerdir. Manastırdaki rahibeler o dönemlerde çamaşır deterjanının yokluğunda keşişlerin kıyafetlerini temizlemek için yumurta akı kullanmaktalardı.  Bu operasyon sırasında doğal olarak tonlarda yumurta sarısı boşa çıkıyordu ve heba oluyordu. Bu israfı önlemek ve manastıra bir ekonomik kazanım elde etmek adına Manastırda görevli rahibeler tarafından Pastel De Nata tarifi geliştirilmiştir.

Rahibeler zamanla tarifi mükemmel bir hale getirdiler ve gizli bir reçete oluşturdular. Manastır’ın 1834 yılında kapanması ile bu gizli tarif 1837 yılında açılan Fabrica de Pasteis de Belem‘in sahiplerine satılmıştır. Bu tarifin günümüzde sır gibi korunduğu iddia edilmektedir. Hatta bu tarifi bilenlerin aynı uçağa binmedikleri rivayet edilir. Önceleri sadece Fabrika de Pasteis de Belem’de üretilen Nata günümüzde Portekiz’in ve hatta Dünya’nın bir çok yerinde üretilir olmuştur.

Jeronimos Manastırı ise günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Portekiz gezimiz sırasında hem manastırı ziyaret etmiş hem de Portekiz’in hemen hemen tüm Nata’cılarını deneme fırsatı bulmuştuk.

Belem

Belem Portekiz’in Lizbon ilinde yer almaktadır. Lizbon merkeze yarım saat mesafededir. Portekizli kaşiflerin ve denizcilerin Dünya’ya açıldıkları yerdir. Kaşifler Anıtı, Belem Kalesi ve Jeronimos Manastırı Belem’in gezilmesi gereken yerleri arasındadır. Fabrika de Pasteis de Belem de manastıra yaklaşık 2 dakikalık mesafede yer almaktadır.

Belem ve Lizbon hakkındaki diğer bilgilere Lizbon Gezi Rotası yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Fabrika de Pasteis de Belem ile ilgili gönderimizi incelemenizi de ayrıca tavsiye ederiz.

Pastel De Nata Nasıl Okunur?

Portekizce telafuz etmek isterseniz “Pasteyş de nata” şeklinde söyleyebilirsiniz.

Pastel De Nata Tarifi / Pastel De Nata Nasıl Yapılır?

Nata yapmak aslında göründüğü kadar zor değil. Canınız çektiğinde rahatlıkla yapabileceğiniz ve bizim de genelde yaparken uyguladığımız tarifi sizlere aşağıda veriyoruz:

Pastel De Nata İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 Paket Milföy (Oda sıcaklığında olması önemli)
  • 7 adet yumurta sarısı (beyazını kullanmıyoruz)
  • 450g toz şeker
  • 250ml su
  • Portakal ya da limon kabuğu (tercihe göre yumurta konusunu önlemek için kullanabilirsiniz)
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 500ml süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • Bir kaşık tereyağı (tepsiyi yağlamak için)
  • Toz tarçın / Pudra şekeri (Üzerine serpmek için) 

Pastel De Nata Tarifi / Nata Nasıl Yapılır?

  1. Su, şeker ve tarçın çubuğunu hep birlikte ocakta kaynatın (Dilerseniz portakal ya da limon kabuğunu da burada koyabilirsiniz)
  2. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve ılımaya bırakın.
  3. Kreması için sütü ve unu ayrı bir tencerede muhallebi kıvamına getirene kadar çırparak pişirin. Topaklanma olmamasına dikkat edin. Sonrasında da pişen muhallebiye şerbeti azar azar yedirin.
  4. Yaptığınız muhallebi şerbet karışımı oda sıcaklığına geldiğinde yumurta sarılarını ekleyin. Bu süreçte devamlı karıştırın. Bu noktada en önemli husus muhallebinin yumurtayı pişirecek kadar sıcak olmaması.
  5. Oda sıcaklığındaki milföyleri üst üste dizin ve oklava yardımıyla açın. Kat kat olan milföy hamurlarınızdan eşit miktarda keserek tereyağı sürdüğünüz pişirme tepsisine alın. Tepsi olarak muffin tepsisi kullanabilirsiniz.
  6. Tepsiye yerleştirdiğiniz hamurları elinizle eşit miktarda açın.
  7. Hazırladığınız muhallebiyi hamurların içine yavaşça dökün.
  8. Önceden ısıttığınız 230-250 derecelik fırında 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Üzerlerinin siyahlaşmasını mutlaka görmeniz önemli. Aksi halde içi çok cıvık kalacaktır.
  9. Natalarınız pişti. Oda sıcaklığına geldiğinde üzerine tarçın ya da pudra şekeri dökerek yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Pastel De Nata Nerede Yenir?

 

Portekiz’de güzel Nata yiyebileceğiniz bir sürü yer var. Her yerde bulabileceğiniz başlıca markalar aşağıdaki üçü:

Fabrika de Pasteis de Belem

Web sitesi için tıklayınız.

Manteigaria

Instagram adresi için tıklayınız.

Fabrica da Nata

Web sitesi için tıklayınız.

Pastel De Nata İstanbul

İstanbul’da Nata yiyebileceğiniz başlıca yerler aşağıdaki gibidir:

Moda Da Nata (Instagram adresi)

Adres için tıklayınız.

Gün Bakery (Instagram adresi)

Adres için tıklayınız.

Nata Lisboa (Instagram adresi)

Adres için tıklayınız.

 

Pastel de Nata hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik. Güzel bir Porto şarabı eşliğinde sıcak bir Nata yemenin keyfi hiçbir şeyde yok. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Lizbon Gezi Rehberi” yazımızı okumak için tıklayınız.

“Porto Gezi Rehberi” yazımızı okumak için tıklayınız.

 

Önerilen makaleler

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir