Meis Adası Gezi Rehberi

Meis Adası Gezi Rehberi

Bir Yunan Adası’na seyahat etmek istediniz ve çok yorulmadan keyif alabileceğiniz ve dolu dolu bir gün yaşayabileceğiniz bir ada görmek istiyorsanız söylemeliyiz ki Meis Adası tam size göre. Başlığı “Kos Adası Gezi Rehberi“yerine “Adeta Bir Rüya Gibi” seçebilirdik. Çünkü  gerçekten adaya varır varmaz kendinizi bir film karesinde ya da bir rüyada gibi hissediyorsunuz. Size Meis Adası seyahatiniz için her türlü sorunuza cevap bulabileceğiniz bir yazı hazırlamaya çalıştık. Yazımızı ne kadar beğenirsiniz bilmiyoruz ama Mesi Adası’na aşık olacağınız kesin.

Keyifli okumalar…

Dikkat: Bu arada Meis Adası’na daha önce hiç gitmediyseniz ve şu an yazımızı okumaya başladıysanız yazı bittikten sonra hemen Meis’e gitmek isteyeceksiniz. Olacaklardan biz sorumlu değiliz, şimdiden söyleyelim 🙂

Meis Adası Gezi Rehberi
Meis Adası Gezi Rehberi

Meis Adası’na Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Meis Adası’na gitmeden önce işinize yarayacak ve seyahatinizi kurtaracak bazı püf noktalarını aşağıda sizler için maddeler halinde derledik:

  • Adaya sabah 9:30’da gidip 16:00’da dönebiliyorsunuz. Sadece Çarşamba ve Cumartesi günlerine özel saat 23:00’da ek feribot seferi oluyor. Adadan geç ayrılmak isterseniz gece dönüşünü değerlendirebilirsiniz. Biz de öyle yaptık. Hava karardıktan sonra adanın havası ayrı bir güzel oluyor.
  • Adada konaklama yapmak biraz sıkıntılı. Bina ve otel sayısı oldukça az olduğu için hem yer bulmak için çok erken davranmanız gerekiyor hem de fiyatlar biraz pahalı. Ayrıca günübirlik bir ada seyahati sizi tatmin edecektir. Adadan
    gece dönüşü için de feribot olduğunu göz önünde bulundurarak burada konaklama yapmanızı önermeyiz.
  • Merkezinde dolaşmak ve tekne ile St. George Ada’sına gitmek istemezseniz merkezden yürüyerek Faros’a ya da Megisti Hotel’e giderek denize girebilirsiniz. Denizi St. George gibi olmasa da yine de sizi serinletecektir.
  • Akşam yemeği için deniz kıyısında bir masa istiyorsanız mutlaka adaya varır varmaz ya da önceden restoranı arayarak rezervasyon yaptırmanızı öneririz.
  • Adadan ayrılmadan önce gümrüksüz alışveriş yapabileceğiniz çok küçük (belki de dünyanın en küçüğü) bir Duty Free yer almaktadır. Hemen feribota bineceğiniz yerin karşısında bulunuyor. Duty Free içinde içecek, parfüm ve çikolata çeşitlerini bulmak mümkün.
  • Biz yolculuğumuzu Meis Ferry Lines ile yaptık. İlk kez adaya gideceğimiz için çoğu konuda soru işaretlerimiz vardı. Yolculuğumuz öncesinde ve gezimiz sırasında her türlü konuda bizi yönlendirdiler. Çok keyifli bir seyahat oldu, tavsiyemizdir.
  • 2024 Nisan itibariyle Yunanistan adaları için kapı vizesi tekrar başladı. Meis’e seyahat etmeden önce kapı vizesi evrakları için Meis Ferry Lines’a danışmayı unutmayın. Kapı vizesi dışında bordo pasaportunuz için Schengen vizesine ihtiyacınız bulunuyor. Yeşil pasaportlarda vize gerekmiyor. Ayrıca yurt dışı çıkış harcı da ödemeniz gerekmektedir. Kaş gümrüğünde yurt dışı çıkış harcını ödeyebileceğiniz bir otomat sistemi bulunmuyor. Bu sebeple önceden internetten ödemenizi yaparsanız kolaylık olacaktır.
  • Meis Adası’nda herhangi bir ek ücret ödemeden Türkiye’deki telefon hattınızı tamamen aynı haklarınızla kullanabilirsiniz. Herhangi bir sürpriz ile karşılaşmamak için telefonunuzun yurt dışı kullanımına kapalı olduğuna emin olmanızı öneririz.

Meis Adası Tarihi

Seyahatlerimiz öncesinde her zaman gideceğimiz yer hakkında ufak da olsa tarihi bilgi de edinmeye özen gösteriyoruz. Meis Adası da tarihini çok merak ettiğimiz bir ada. Meis Adası, Kastellorizo (Yunanca), çok renkli bir tarihe sahiptir. Geçmişinde Türklere, İtalyanlara, Fransızlara ve hatta İngilizlere ev sahipliği yapmış bir adadır. 1512 yılından itibaren aralıklarla değişse de ada Osmanlı egemenliği altındaydı. Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız egemenliğine giren Meis 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile İtalyan yönetimine geçti. İkinci Dünya Savaşı sonrası ise On İki Ada ile birlikte Yunanistan’a bağlandı. Günümüzde Yunanistan’ın en doğu toprakları statüsü ile ve Anadolu’ya yakın olması sebebiyle Akdeniz üzerinde önemli bir ada konumundadır.

Meis Adası Nerede?

Meis Adası Kaş’ın hemen karşısında yer alıyor. Yunanistan’ın üzerinde yaşam olan en doğu toprakları diyebiliriz.

Meis Adası’na Nasıl Gidilir?

Meis Adası’na Kaş’tan kalkan feribotlar ile yaklaşık 20 dakikada varabilirsiniz. İsteyen yüzerek de gidebilir fakat Meis tarafında nasıl karşılanır deneyimlemek lazım 🙂

Meis Feribot

Feribotlar Kaş Limanı’ndan kalkıyor. 2-3 tane firma sefer düzenliyor. Feribot biletlerinizi önceden de alabilirsiniz, vize sorununuz yoksa direkt bir gün önce bile almak mümkün. Kış aylarında bazı firmalar online indirimler yapıyor. Bu indirimleri takip ederseniz yarı fiyatına bilet bulmak mümkün. Bizi Instagram‘dan takip ederseniz bu indirimleri anlık olarak paylaşıyor. Siz de yararlanabilirsiniz.

Meis Adası Otel

Ada gerçekten sandığınızdan da küçük. Bu sebeple çok fazla da otel seçeneği bulunmuyor. Toplasan 10 tane var mıdır emin değiliz. Bu sebeple fiyatlar bir tık pahalı. Biz konaklama tercihimizi Kaş’tan yana kullandık. Adada Mediterraneo, Megisti ve Poseidon Otel gibi güzel seçenekler var. Hepsi de birbirinden güzel. Biz kalsak Megisti’yi tercih ederdik açıkçası. Hatta adada gezerken “keşke burada böyle sessiz sakin bir hafta kalsak, bol bol fotoğraf çeksek, yazı yazsak, güne burada başlasak, sabah suyuna girsek ve ruhumuzu huzur ile doldursak” diye aklımızdan geçirdik. İleride belki bir gün bu planı gerçekleştirebiliriz…

Meis Adası Gezilecek Yerler

Meis Merkez Rahat Olsun Herkes

Megisti Liman ya da Meis merkezinde deniz ile evler arasında yürüyebileceğiniz yaklaşık 2 metrelik bir alan bulunuyor. Ada aslında şuan sadece bu kadar diyebiliriz. Eskiden (yangından önce) Meis Adası’nın her tarafında ev varmış. Fakat yangınla birlikte hepsi harap olmuş. Bu sebeple bina sayısı oldukça az ve sadece kıyı şeridinde hizalanmışlar diyebiliriz.

Yürüme yolunda bir elin parmağını geçmeyecek kadar kafe mevcut. Bu kafelerde kahvenizi ve reyonda gördüğünüz hamur işi tatlıları ve sandviçleri deneyebilirsiniz. Restoranlarda öğlen servise başlıyor ve akşama kadar yer bulmak mümkün. Akşam için özellikle yaz aylarında güzel de yer kapmak için geldiğiniz gibi rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Restoranlarda deniz ürünleri, et ürünler, italyan yemekleri, yunan yemekleri genelde karışık olarak sunuluyor. Ama buraya gelmişken bu güzel manzara eşliğinde deniz mahsulleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır 🙂

Ada’nın diğer ucunda sizi harika restore edilmiş 2-3 tane otel karşılıyor. Ada’nın her tarafı bir fotoğraf köşesi fakat burası bir ayrı güzel. Burada bulunan ve daha önce aynı ismi taşıyan bir filme konu olmuş “Mediterraneo Hotel” adanın gözdesi.

Mavi Mağara

Meis Adası’nın güneyinde konumlanan Mavi Mağara, adeta doğanın bir hediyesi gibi masmavi parlıyor. Meis limanından kalkan taxi botlar ile 15 dakika içerisinde mağara girişine varıyorsunuz. Mağara girişi su yükselmesi dolayısıyla kapanabiliyor bu sebeple sabah erkenden gitmek gerekiyor. Mağaraya girdiğinizde kaptanın onayı ile yüzme molası veriliyor. Bizim şansımıza o gün su yüksek olduğu için gidemedik. Meis’e bir daha gitmek için sebep oldu diyelim…

St. George Beach ve Aya Yorgi Adası

Adanın tek ünlü plajı, diğer bir adıyla Aya Yorgi Adası. Bütün beklentilerinizi yüksek tutmakta özgürsünüz: buradaki denizin mavisi bir başka güzel. Meis limandan kalkan taksi botlar ile 5 dakikalık bir mesafede bu doğa harikası adaya varıyorsunuz. Eğer Mavi Mağara turuna katıldıysanız tur dönüşü kaptandan sizi buraya bırakmasını isteyebiliyorsunuz. Biz Mavi Mağara’ya su yükselmesi sebebiyle gidemediğimiz için kendimizi direkt buraya attık. Kaptan sizi bırakırken bir dönüş saati belirlemenizi istiyor ve o verdiğiniz saatte sizi gelip sizi alıyor ve merkeze geri götürüyor. St. George Plajına giriş ücretsiz ama şezlongları ücretli. Plajın bir de restoran kısmı bulunuyor. Biz plaja varır varmaz kendimizi denize atttık. Sonra da hemen öğle yemeği için restoran kısmına geçtik. Plaj restoranı ne kadar özenli olabilir ki demeyin, çok lezzetli ve büyük porsiyonlu tabaklar geldi.

Meis Adası’nda bulunan Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan tek cami.

Meis Adası Kapıda Vize 2024

2024 Nisan ayı itibariyle Meis Adası için kapı vizesi imkanı bulunuyor. Kapı vizesi için evraklarınızı en az 10 gün öncesinden acentanıza iletmelisiniz. Meis Ferry Lines size bu konuda destek olacaktır.

Meis Adası Duty Free

Meis Adası’ndan ayrılmadan önce alışveriş yapabileceğiniz çok küçük bir Duty Free yer alıyor. Hemen gümrük alanının karışısında bakkaldan bozma bir dükkan. İçerisi sanırım 10 metrekare falan. Dünyanın en küçük Duty Free’si olabilir. Buradan gümrüksüz alkol, çikolata, parfüm, ouzo gibi ürünleri alabilirsiniz.

Meis Adası Yeme İçme

Yunan yemekleri zeytinyağı ağırlıklı ve genellikle Batı Anadolu ile benzer özellikleri barındırır. Ana öğelerini deniz ürünleri, suvlaki, gyros ve zeytinyağlılar oluşturur. Meis Adası’nda da tüm bu yemekleri bulma şansınız mevcut. Fakat gelirken büyük
gastronomik beklentilerle gelmemekte de fayda var. Birbirimizden esinlenip durduğumuz Yunan mutfağına ait her türlü yemeği adada bulabilirsiniz. Ama restoran miktarı sayılı ve seçenek az. Nitekim anakaraya da çok uzak mesafede olduğu için fiyatlar da bir miktar pahalı. Ama ne yerseniz yiyin sizi üzmeyecektir. Biz ızgara ahtapot, kalamar ve karides yiyerek midemizi şenlendirmiştik. Özellikle Feta Peynirli Yunan Salatası(Greek Salad), saganaki(ızgara peynir), nohut köftesi ve tzatziki (cacık) yemeden dönmeyin.
Eğer akşam yemeği için deniz kenarında güzel bir masa istiyorsanız feribottan iner inmez restoranlarla görüşüp rezervasyon yapmanız iyi olacaktır. Biz akşam yemeği için Alexandra’s Restaurant’tı tercih ettik ve bütün yemeklere bayıldık. Manzarası zaten
aşık olma garantili. Yemek yerken size eşlik eden caretta carettalar ise günün bonusu.

Meis Adası Denize Girilecek Yerler

Biz denize faslını St.George Adası’nda yaptık. Bu ada dışında da herhangi bir bot kullanmadan Meis merkezde Megisti Otel’in hizasından denize girebilirsiniz. Diğer ucunda bulunan Faros Bar da oldukça keyifli bir beach. Biz tercih etmedik ama Faros Bar’ı da tercih eden çok kişi vardı. Yine merkezden yürüme mesafesinde bulunan Mandraki Beach de halka açık bir plaj. Burayı da değerlendirmek mümkün.

Meis Adası Seyahat Maliyeti Ne kadar Tutar?

Malum döviz kurlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu sebeple yurt dışı seyahatlerini çok istememize rağmen aklımızda hep bu seyahatin maliyeti ve masraflar soru işareti olarak duruyor. Vizeniz olduğunu varsayarak başlarsak eğer maliyetleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Kaş-Meis Feribot Bileti: 33 Euro

Frappe: 3-4 Euro

St.George Adasına Gidiş/Dönüş: 5 Euro

Mavi Mağara + St.George Adası Gidiş/Dönüş: 15 Euro

St.George Adasında Şezlong: 5 Euro

St.George Adası Restoranda Yeme İçme: 30-50 Euro

Meis Merkezde Akşam Yemeği: 30-50 Euro

Konaklama İsterseniz: 100-200 Euro

Uluslararası Kaş-Meis Yüzme Yarışı

Meis ve Kaş arasındaki mesafe çıplak gözle bakıldığında bile o kadar az gelir ki insana, “buraya yüzerek de gidilir” hissi verir. Nitekim, 2005 yılından beri iki komşu ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek için her yılın Haziran ayında sınır ötesi yüzme
yarışı gerçekleştirilmektedir. Nilay ERKAL Uluslararası Meis Adası – Kaş Yüzme Yarışmasını üç kez kazanmıştır. 2019’da kendi rekorunu beş dakika artırarak 1:32’ye yükseltmiştir.

 

 

Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kos Adası Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Porto Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Lizbon Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

bizdegeziyoruz

Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

8 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir