İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Bu yazımızda İzmir için oldukça değerli bir yer olan İzmir Kültür Sanat Fabrikası ile tanıştırmak istiyoruz sizleri.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası 2023 yılında İzmir’in merkezi sayılabilecek bir konumda, Alsancak’ta, T.C.Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. Tarihi İzmir Tekel Fabrikası sanat üreten bir fabrika haline getirildi. Bir çok anlamda da sosyal ve kültürel bir üretim ve paylaşım alanı sağlanmış oldu.

Biz biri çok detaylı olmak üzere tam üç kez burayı dolaşma fırsatı yakaladık. Çeşitli etkinliklere katıldık. Müzelerini gezdik. Sanat atölyelerinde ve sergilerde değerli sanatçılarla tanışma şansını yakaladık. Bizim için oldukça kıymetli bir alan olduğunu açıkça söylememiz gerekir. Çünkü İzmir’in böyle bir yere ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. İzmir’in kültürel ve sosyal gelişimine de fayda sağlayacağını düşünüyoruz.

İzmir’e bu değeri kazandıran tüm yetkililere, çalışanlara ve yöneticilere teşekkür etmek isteriz. İzmir Kültür Sanat Fabrikası hakkında sizin için önemli olabilecek bazı bilgileri ve kendi deneyimlerimizi size aktarmak isteriz.

Keyifli okumalar.

Tekel fabrikası
Tekel Fabrikası – Eski Hali (Görsel – İKSF)

Tarihçe

İzmir 16. yy ile 19. yy tarihleri arasında önemli bir çıkış limanıydı. Bu sebeple Liman çevresinde iplik, havagazı ve su fabrikası gibi bir çok fabrika işletmesi açılmıştı. 1800’lü yıllarda Osmanlı’nın dış borcunun ödenmesi amacıyla ve ekonomiye katlı sağlaması amacıyla ülkede 3 tane tütün fabrikası kurulur. Bunlardan biri de 1884 yılında İzmir Alsancak’ta kurulur. Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan ve 1940’lı yıllarda üretim kapasitesini yükselten Alsancak Sigara Fabrikası, 2004 yılına kadar bir TEKEL işletmesi olarak üretim faaliyetlerine devam eder.

ALSANCAK TEKEL SİGARA FABRİKASI | Paris skyline, Skyline, Izmir

Uzun süren ve detaylıca yapılan bir restorasyon sürecinden sonra İzmir Tekel Fabrikası bugünkü halini alarak İzmir için ve Türkiye için önemli kültür sanat alanlarından biri haline geldi. Tarihi önemi tüm restorasyon sürecinde korunarak aslına uygun olarak modernize edildi. Kent belleğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına da önemli bir adıma imza atılmış oldu.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Nerede?

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Konak ilçesinde bulunmaktadır. İzmir’in merkezi sayılan Alsancak Tren Garı’na sadece 100m mesafede. Açık adresini ve haritadan konumuna aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Mimar Sinan Mahallesi, Ziya Gökalp Bulvarı, No: 36 Konak/İzmir/Türkiye

Harita için tıklayınız.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası’na Nasıl Gidilir?

İzmir Kültür Sanat Fabrikasın gerçekten de çok merkezi bir yerde bulunuyor. İzmir’in her yerinden çok rahat gitmek mümkün. Alsancak Garı’na sadece 100m mesafede bulunuyor. Bulunduğunuz yerden bineceğiniz İzban, metro, tramway, otobüs ile Alsancak Tren Garı’nda inerek ulaşabilirsiniz. Vapurla gelecekler de Alsancak İskelesi’nde indikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüş sonrasında buraya ulaşacaktır.

Kendi aracıyla gelmek isteyenler için alanda bir otopark bulunmuyor. Bu sebeple alan etrafında bulunana ücretli otoparklara koyarak buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tren Garı’ndaki otopark, fuar otoparkı, Atatürk Stadı’nın otoparkı ve çevresindeki diğer otoparkları tercih edebilirsiniz.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Giriş Ücreti

Alanda çoğu aktivite ücretsiz sağlanıyor. Müzelere Müze Kart ile giriş yapmanız gerekiyor. Kartınız yoksa eğer gişeden Müze Kart çıkartabilirsiniz ya da bilet satın alarak giriş yapabilirsiniz.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda gerçekleştirilen etkinliklerin bir çoğu ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Bu oldukça harika çünkü alanda devamlı bir içerik üretimi ve etkinlik takvimi mevcut. Katılım ücreti olan etkinlikleri İzmir Kültür Sanat Fabrikası sitesinde bulunan Etkinlikler kısmından özellikle belirtilmektedir.

Alanda bulunan kütüphaneler ise tüm halkın kullanımına açıktır. Herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Görsel: IKSF / Müzeler

İzmir Kültür Sanat Fabrikası İçerisindeki Müzeler

Müze İKSF – Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Çok eski dönemlere ait eserlerin sergilendiği ve çok da fazla eserin yer aldığı bir müze burası. Biz rehber eşliğinde gezdiğimiz için çok şanslıydık. Burada çok rahat 4-5 saat geçirebilirsiniz. Biz gezerken saatin kaç olduğunu unuttuk. İlk paradan, ilk kesme aletlerine, ilk kadın süslerinden, İzmir’in ilk eczanesine kadar çok farklı kategorilerde ve tarihi öneme sahip bir çok eser sergileniyor.

“7.240 m²’lik iki katlı yapının zemin ve birinci katında arkeolojik, ikinci katında ise etnografik eserler sergilenmektedir. Bölgeye ait altın, metal, mermer, pişmiş toprak, taş, cam eserlerle birlikte yöreye özgü tarihi tekstil ürünleri ve yazmaların da sergilendiği müze, yeni nesil müzecilik anlayışını yansıtan tematik sergileriyle her yaştan ziyaretçiyi asırlar öncesine uzanan keyifli bir tarih ve kültür yolculuğuna davet etmektedir.” (IKSF)

İzmir Resim ve Heykel Müzesi

Sanat açısından oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Bir çok alanda resimleriyle zengin içerikler üreten eski ve yeni dönem ressamlara ait eserler sergilenmektedir. Gerçekten çok etkileyici bir alan ve uzunca bir süre ayırmanız gereken bir alan.

Müzede, Şeker Ahmet Paşa, Halil Paşa, Mülazım Remzi, Sülayman Seyyid Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail, Şevket Dağ, Zeki Kocamemi, Mahmud Cuda, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Cemal Tollu, Abidin Elderoğlu, Nuri İyem, Fahrelnisa Zeid, Mubin Orhon, Sabri Berkel, Neşet Günal, Turan Erol, Adnan Çoker, Halil Akdeniz, Neşe Erdok, Devrim Erbil gibi önemli ressamların eserlerinin yanı sıra Turgut Pura, Kuzgun Acar, Zühtü Müridoğlu, Ali Hadi Bara, Ferit Özşen, Sadi Öziş gibi heykel sanatçıları ile Füreya Koral, Bingül Başarır, Mustafa Tunçalp, Mehmet Tüzüm Kızılcan gibi seramik sanatçılarının da önemli yapıtları sergilenmektedir. (IKSF)

Kültürel ve Sosyal Alanlar

BKM Mutfak Atölye

Alan içerisinde BKM Mutfak’a ait çok güzel ve keyifli bir bina bulunuyor. Burada dans, müzik, tiyatro ve sahne sanatlarına yönelik eğitimler, atölyeler ve kurslar yapılıyor. Ayrıca üst katında çok tatlı bir kafeleri bulunuyor.

Sanat Atölyeleri

Buranın “Fabrika” olarak adlandırılmasına en büyük katkı sağlayan yerlerden birisi de sanat atölyeleri. Bu alanda çeşitli dallarda sanat üretimleri yapılıyor. Sanatçılar burada ürettikleri eserlerle ülkemizi temsil ediyor.

Sanat Sokağı

Sanat Sokağı kısmında insanların keyifle yürürken sanatla ve kültürle buluşması hedeflenmiş.

Rekreasyon Alanı

Fabrika’da bir çok açık alan bulunuyor. Yeşilin ve doğanın iyi korunduğu bir alan buralar. Bu alanlarda konserler ve açık hava organizasyonları düzenlenebiliyor. Alanlar ayrıca sizler tarafından da organizasyonlarınız için kiralanabilir durumdadır.

Yeme-İçme Alanları

Alan içerisinde yeme içme adına da çeşitli yerler yaratılmış. Kahve Dünyası ve Simit Sarayı bu Fabrika içinde keyifle bir şeyler yiyip içebileceğiniz yerler arasında.

İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak, 2008 yılında çalışmalarına başlayan İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu, Türk Dünyası coğrafyasının müzik ve danslarının yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasını amaçlamakta ve yıl boyu birçok performansla izleyicileriyle buluşmaktadır.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Etkinlikleri

Alan içerisinde kültür sanat adına etkinlikler, atölyeler, sergiler, konserler ve aktiviteler yapılmaktadır. Etkinliklerin tamamını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz. Etkinlik takvimi devamlı olarak güncellenmektedir.

Etkinlik Takvimi

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Kütüphanesi

Atatürk İhtisas Kütüphanesi

Burası, Ege’nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edilmiş kütüphanede, Ulu Önder’in şahsen yazdığı kitaplar ve Atatürk’ün yaşamına ve de Atatürk dönemine ait birçok kaynak bulunmaktadır.

Alsancak Halk Kütüphanesi

Bu alanda ise herkesin rahatlıkla ders çalışabileceği, kitap okuyabileceği bir ortam yaratılmış. Özellikle vize/final dönemindeni öğrenciler için toplu ya da bireysel ders çalışmak isteyenler adına çok elverişli bir kütüphane. Çocuklar için de ayrı bir alan yaratılmış olması çok değerli. Sadece çocuk kitaplarının yer aldığı bu alana küçük çocuklarınızı getirebilir, onlarla değerli zaman geçirebilirsiniz.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Çalışma Saatleri

Müzeler: Haftanın her günü 09:00-21:00 (Gişe saat 20.00’da kapanmaktadır)

Rekreasyon Alanı: Haftanın her günü 09:00-23:00

Atatürk İhtisas Kütüphanesi: Haftanın her günü 09:00-21:00

Alsancak Hakl Kütüphanesi: Haftanın her günü 09:00-21:00

 

Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Urla Kahve Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Urla Deniz Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Urla İskele Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

bizdegeziyoruz

Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba mimarlık-restorasyon yüksek lisans öğrencisi olarak çok merak etmekteyim tekel binasının siyah beyaz fotoğrafını nerden buldunuz acaba ve hangi yıla ait olduğunu biliyor musunuz? Cevap yazarsanız çok sevinirim, iyi günler.

    1. Merhabalar, Öncelikle değerli mesajınız için teşekkür ederiz. Fotoğrafı internetteki arşiv fotoğraflar arasından almıştık. Kültür Sanat Fabrikası’nın sitesinden olabilir. Kültür Sanat Fabrikası ve değerli yönetimi bu konuda anlayışlılar. İlgilendiğiniz bir konu varsa direkt kendilerinden destek isteyebilirsiniz. Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir