Doğma büyüme İzmirli bir çiftiz. Bergama’ya daha önce çok gittik fakat hep genelde bir yerlere giderken yol üstü durağı olarak kısa zamanlarda uğramıştık. Belirli yerlerini gezme fırsatı bulmuştuk. Bergama’yı gerçekten tanımak, görmek ve keşfetmek için sadece Bergama’ya özgü bir tur yapmak istedik. Bergama Gezi Rehberi işte bu niyetle yaptığımız bir gezi ile oluştu. 2023 Mayıs ayında sabah erkenden evden çıkarak yola koyulduk. Kısa bir yolculuk ile Bergama’ya vardık. Bütün gün çok keyifli zaman geçirdik. Bergama hakkındaki tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir yazı kaleme aldık.
Keyifle okumanız dileğiyle. İşte karşınızda Bergama Gezi Rehberi.
Bergama Nerede?
Bergama İzmir’in tarih dolu bir ilçesidir. İzmir’in kuzey tarafında kalıyor. Balıkesir ve Manisa illeri ile sınır diyebiliriz.
Karşıyaka Bergama arası 101 km.
Bornova Bergama arası 110km.
Konak Bergama arası 110km.
Urla Bergama arası 169km.
Bergama’ya Nasıl Gidilir?
Bergama’ya İzmir’den kendi aracınız ile 1,5 saat gibi bir sürede gidebilirsiniz. Aliağa üzerinden eski yoldan da gidebilirsiniz, paralı yeni çevre yolundan da gidebilirsiniz.
İzmir otogarından 20 dakikada bir kalkan dolmuşlara binerek de 1.5 saatlik bir süre içerisinde Bergama’ya varabilirsiniz. Yine aynı otogardan kalkan otobüsleri de değerlendirebilirsiniz.
Havayolu ile Bergama’ya gelecek olanlar için de en kısa yol İzmir Adnan Menderes Havaalanı olacaktır. Havaalanından İZBAN raylı sistemi kullanarak Aliağa’ya kadar kesintisiz gelebilirsiniz. Aliağa’dan ise ESHOT şehir otobüsleri ile Bergama’ya varmanız çok kolay olacaktır.
Bergama Hava Durumu
Bergama bölge olarak yazları oldukça sıcak olan bir ilçe. Hele ki rüzgarsız günler nefes almak bile zor olabiliyor. Bu sebeple bu tarihi yerleri gezmek için sıcak yaz günleri doğru tercih olmayacaktır. Bahar ayları güneşli günler için gezi planlamak en iyisi. Kış ayları da serin ve yağışlı olabiliyor. Tarihi yerler genellikle hava sahasına ve rüzgara açık yerler olduğundan serin kış ayları da çok doğru tercih olmayacaktır. Bahar candır 🙂
Bergama’da Gezilecek Yerler / Bergama’da Tarihi Yerler
Bergama’da o kadar çok gezilecek yer var ki, bir güne hepsini sığdırmanız imkansız. Biz çok erken saatlerde Bergama’da olmamıza rağmen hepsini bitiremedik. İki gün hepsini görmeniz için rahat rahat yeterli olacaktır.
Bergama’da gezilecek yerleri liste halinde aşağıda bulabilirsiniz. Hepsi hakkında ufak okumalar yaparak bu yerleri dolaşmakta fayda var 🙂
- Pergamon Antik Kenti
- Kızıl Avlu
- Asklepion
- Kale Mahallesi
- Bergama Halk Kütüphanesi
- Bergama Müzesi
- Arasta Çarşısı
- Bergama Merkez
- Kozak Yaylası
- Bergama Parşömen
- Yığma Tepe Tümülüsü
Bergama’da Ne Yenir? Bergama Yeme/İçme Önerileri
Geldik Bergama Gezi Rehberi ‘nin en keyifli kısmına 🙂
Bunca yıllık tarihe sahip Bergama’nın kendine özgü farklı lezzetler barındırmamasını bekleyemeyiz zaten. Boğazımıza düşkün bir çift olarak tüm bu yerel lezzetleri gitmeden önce araştırdık. Sadece bu tura özgü değil tabi biz bütün turlarımızda gideceğimiz yerlerde ne yenilir ne içilir hep, özellikle lokal hesaplardan, araştırıyoruz.
Öncelikle ülkemizin her kasabasında olduğu gibi burada da bir köfte kültürü mevcut. Bergama köftesi buranın en meşhur yemeklerinden biri. Onun yanında ön plana çıkan ikinci yemek ise çığırtma. Biz her ikisini bu seyahatimizde tekrar deneyimledik. Burada öne çıkan iki yer var; Altın Kepçe ve Çiçeksever Kebap Salonu. Yine bölgeye has ürünleri bulabileceğiniz bir esnaf lokantası olarak da Sarmaşık Lokantası‘nı tercih edebilirsiniz.
Tabi Bergama denince ilk akla gelenlerden birisi de Bergama Tulumu. Bergama’da hayvancılık en önemli geçim kaynaklarından biri. Bu bölgede yetişen ineklerden elde edilmektedir. Ülkemizin en lezzetli peynirleri arasında yer alır. Ağızda dağılan ve çok sert olmayan bir yapıdadır. En az 6 ay olgunlaştırılmaktadır.
Bunlar dışında Bergama’da iki lokal ve tarihi kahvaltı salonu mevcut: Yenigün Kahvaltı Salonu ve Bereket Kahvaltı Salonu. Her ikisi de sade ve klasik esnaf kahvaltısı konusunda lezzetli bir kahvaltı deneyimi sunuyor. Eşref amca ve İbrahim amca her ikisi de çok tatlılar ve ileri yaşlarına rağmen çok ilgililer. Güne böyle lokal bir kahvaltı ile başlamak insana çok iyi geliyor.
Son olarak bir de tahin ve helva konusunda fark yaratmış ve taaa 1915 yılından günümüze kadar ulaşmış Salepçioğlu helvacısı var. Helva, tahin konusunda Umut gibi hassassanız ve reddedemiyorsanız mutlaka uğramanızı öneririz.
Tüm Bergama yeme-içme önerilerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Altın Kepçe
- Sarmaşık lokantası
- Çınarlı Kahve
- Yenigün Kahvaltı Salonu
- Bereket Kahvaltı Salonu
- Çiçeksever Kebab Salonu
- Çığırtma Evi
- Salepçioğlu
- Casa Regina
Bergama Gezi Rehberi / Bergama’dan Ne Alınır?
- Bergama Tulumu
- Bergama El Halı ve Kilimleri
- Pörşomen
- Helva, tahin
- Sıcak sıcak Bergama ekmeği
Bergama’da Nerede Kalınır? Bergama Otelleri
Biz Bergama’da konaklama hiç yapmadık. Ama bölgede popüler olan bir iki otel mevcut. Onlar değerlendirilebilir gibi duruyor. Deneyimlemediğimiz için önermemiz doğru olmaz.
Bergama Gezi Rehberi / Bergama’ya Yakın Gezebileceğiniz Yerler
Eğer Bergama’ya geldiyseniz ve Bergama dışında da bir yerler görmek isterseniz Dikili, Çandarlı, Ayvalık gibi yazlık yerler de Bergama’ya yarım saat mesafede olduğu için rahatlıkla buraları da ziyaret edebilirsiniz.
Bergama Gezi Rehberi / Bizdegeziyoruz Önerisi
Bergama Gezi Rehberi yazımızın sonuna gelmişken sizlere bazı önerilerde bulunmak isteriz.
Bir rehber eşliğinde gezmeyecekseniz, Bergama’ya gelmeden önce tüm gezilecek yerleri en azından biraz öğrenmek ve hakkında araştırma yapmakta fayda var. Nitekim geçmişine yönelik bazı bilgileri duyduğunuzda herşey çok daha anlamlı oluyor. Bazı taşlara, yapılara dokunduğunuzda tarihini duyar duymaz çok şaşırıyorsunuz ve farklı bir his uyandırıyor. Biz gelmeden önce internette gezeceğimiz yerlerin tarihlerine yönelik kısa bir araştırma yapmıştık. Fakat bu kısa araştırma bile bizce yetersiz kaldı. Bir sonraki turumuzda burası hakkında bazı kitapları ve araştıramaları okuyarak daha uzun gezmek istiyoruz. Bu sebeple sizlere de gelmeden önce araştırma yapmanızı öneririz.
Diğer bir husus da zaman. Gelmeden önce bize de “bir gün yeterli mi” diye sorular sormuşlardı. Deneyimlemeden cevap vermek istememiştik. Bergama’yı gerçekten tüm tarihi yerleri ve tarihi ile gezmek istiyorsanız bir gün kesinlikle yetmez. Nitekim bize de yetmedi. Bazı kısımları hızlı atlamak durumunda kaldık. Ya da bazı girmek istediğimiz lokantalara gidemedik. Bu sebeple bir gece konaklamalı gelmek ve 2 gün doya doya gezmek daha iyi bir seçenek olacaktır.
Son olarak Pergamon girişinde bulunan ve Kültür Bakanlığı’na ait olan kitap, hediyelik eşya satış noktasına girmeyi unutmamanızı öneririz. İçeride Bergama ile ilgili yazılmış hemen hemen tüm kitaplar yer alıyor. Biz saatin farkına varmadan neredeyse yarım saatimizi burada kitapları inceleyerek geçirdik. Bizimle ilgilenen kişi de o kadar kitaplara hakimdi ki oradan ayrılmak istemedik. Bu tarz tarihi kitaplara meraklıysanız uğramakta fayda var.
Şimdiden keyifli geziler olması dileğiyle…
Bizdegeziyoruz
.
“Urla Gezilecek Yerler” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Kahve Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla Deniz Rotası” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
“Urla İskele Gezi Rehberi” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Daha çok seyahat tavsiyesi ve seyahat içeriği için buraya tıklayarak bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz.
[…] Bergama Gezi Rehberi […]
[…] Bergama Gezi Rehberi […]